Heel af en toe maak ik eens iets anders dan een kledingstuk. Ik weet niet wat het is, maar iets anders maken lijkt gewoon niet zo leuk?

Wat ik ook zelden doe, is iets maken voor iemand anders. Voor kleding vind ik het helemaal moeilijk om de pasvorm goed te krijgen. En wat betreft zelfgemaakte cadeautjes… Ik moet dan altijd denken aan mijn oma. Zij kwam altijd met van die dingen aanzetten waar iedereen van gruwde, zoals gequilte pannenlappen. Zodra ze de deur weer achter zich dichttrok dumpte m’n tante het meteen in de kliko…

Star Wars kussen voor Mink

Ik heb echter wel een paar uitzonderingen gemaakt: een tijdje geleden vroeg een collega of ik misschien een kussen kon maken voor zijn kitten Mink. En wie kan nou nee zeggen tegen zo’n schattig klein kittentje?! Het liefste wilde hij een spaceprint of een Star Wars kussen. We gingen tijdens onze lunchpauze kijken bij de stoffenwinkels op de Albert Cuypmarkt, maar daar konden we niets leuks vinden. Uiteindelijk had ik geluk op de wekelijkse lapjesmarkt in Utrecht waar ik een Star Wars print vond op een zachte tricotstof. Op de stof staat de Millennium Falcon en kleine TIE-fighters (ik moet eerlijk bekennen dat ik ook een Star Wars nerd ben, obviously). Ik stuurde een fotootje door en hij werd meteen goedgekeurd.

Voor het patroon zocht ik online voor een uitleg voor een ‘envelop’ model; oftewel het standaard hoofdkussensloop model. Ik veranderde wel iets aan zodat het kleine stuk er wat mooier overheen vouwt. Op dat moment had ik nog niet zoveel met tricot gewerkt, dus het vergde wat extra pogingen om de stof zo te krijgen dat het strak genoeg zat. Omdat het allemaal zacht moest zijn voor Mink, voegde ik ook geen knopen of rits toe.

Een paar dagen later kreeg ik deze foto’s doorgestuurd van m’n collega. Volgens mij vond Mink haar cadeautje geslaagd! En het lijkt er op dat ook de stof helemaal kat-proof is, want zelfs nu na ongeveer een jaar is hij nog heel!

Bankkussentjes

Deze zomer waren we op vakantie in (onder andere) Frankrijk. Daar gingen we ook naar een paar stoffenwinkels. Mijn vriend ging ook mee en kwam een katoentje met kattenprint tegen. Hij is helemaal gek van katten, dus hij vond het een heel goed idee dat ik dat stofje zou kopen. Alleen… ik zie mezelf niet (meer) in een kattenprint lopen! Dus we besloten om er dan maar een kussensloopje van te maken. Het viel me trouwens wel op dat de stoffen in het buitenland een stuk duurder zijn dan in Nederland. Of misschien heb ik daar de koopjes nog niet gevonden?

Een paar weken na onze vakantie zette ik de schaar in de schattige kattenhoofdjes (awww, zielig!) en maakte ik er een kussen van. Dit keer zette ik wel een rits in. Het enige moeilijke aan het kussen was dat de print niet recht van draad was… Als ik hem recht van draad knipte, zouden de katten in een licht diagonale lijn gaan lopen. Ik heb daarom de print maar gevolgd, omdat het toch maar een kussen was, en geen op maat gemaakt kledingstuk. Het binnenkussen is overigens een simpel Ikea-kussen van 50×50 cm.

Omdat het zo gemakkelijk was, maakte ik ook meteen een tweede kussen. Het gele katoen met driehoekjes had ik al een tijdje liggen met het plan om er een kussen van te maken. Onze bank is grijs, en ik vind geel met grijs een fantastische combinatie. Helaas staat het minder goed bij onze paarse muur in de woonkamer. Dit keer gebruikte ik ook de envelopmethode. Eigenlijk wilde ik nog drukknoopjes toevoegen met mijn gloednieuwe Xenos drukknopentang (eigenlijk kamsnaps), maar dat zou waarschijnlijk niet lekker liggen, dus die heb ik voorlopig maar achterwege gelaten.

bankkussens

Maak jij wel eens iets anders dan kleding, en wat is jouw mening over zelfgenaaide cadeautjes geven of ontvangen? Laat je reactie hieronder achter!