Het Nancy swingdress patroon van Sew Over It kwam begin vorig jaar uit. Ik wist niet helemaal zeker of het wel iets voor mij zou zijn, dus ik wachtte eerst een tijdje af. Toen Sew Over It een sale had, durfde ik het met de korting wel aan om Nancy toch aan te schaffen.

Nancy is dus een “swing dress”, gebaseerd op de jaren ‘60. Dat het een swingjurk is betekent vooral dat ze enorm wijd uitloopt aan de onderkant. Ik had vooraf flink wat recensies gelezen en kwam erachter dat Nancy afwijkt van de standaard swingjurkjes omdat ze pas na, of vanaf de buste wijd uitloopt. Ik hou van jurkjes die wijd uitlopen maar niet van modelletje ‘zak’, maar juist door dit design wordt het een heel flatterend jurkje.

Zoals gewoonlijk heb ik uitgebreid research gedaan en kwam de volgende leuke versies tegen: Zoubi Zoubisou, Hello Yellow Club, Diary of a Chain Stitcher, Emily Boooob.

Stof

Toen ik voor een werkafspraak in Den Bosch was, bleek er letterlijk op mijn weg een markt te staan, waaronder ook stoffenkramen. Ik tikte een aantal stofjes op de kop, waaronder deze donkerblauwe viscose met gele bloempjes. Ik kocht twee coupons van 1,80 meter, zodat ik zeker wist dat ik genoeg stof voor een jurk zou hebben. Toen ik beter keek bleken het maisplantjes of tarweplantjes te zijn dan bloemetjes.

UPDATE: toevallig kreeg ik een nieuwsbrief van Sew Over It met deze stof er in: Pick of the Crop. Het blijkt dat het helemaal geen viscose is, maar crepe van polyester. Dat verklaart dus waarom hij zo vreselijk statisch is en heel anders voelt dan mijn andere viscose. Bij SOI vragen ze er overigens 7 pond per halve meter voor… Ik betaalde in totaal 6,50 euro voor mijn twee coupons van 1,8 m.

nancy swingdress

Er stond op de beschrijving dat je ‘officieel’ 2,5 meter stof nodig hebt, maar zoals vrijwel altijd bij de patronen van Sew Over it, was dit behoorlijk overdreven en paste het ook op 1,5 meter. Ik heb echter wel de kleinste maat geknipt.

Nancy het probleemkindje…

Nancy bestaat uit een beetje gekke constructie, met twee ‘side panels’ die als een vierkant worden genaaid. Ondanks de tips in de instructie-pdf was het nog best wel wat gedoe om het goed te krijgen. Ik ben gewoon niet zo goed in van die rechte lijnen… Toen ik eindelijk tevreden was, zette ik de rest van het jurkje in elkaar. Dat ging behoorlijk soepeltjes, ook de constructie bij de halslijn met een extra op-de-bias-geknipte stof ging behoorlijk vlot.

Maar ja, toen deed ik ‘m aan. Allereerst pasten m’n ellebogen en onderarmen niet goed door de mouwen. Ik maakte het onderste stuk weer los, zodat ik tenminste de rest kon passen. Bij de schouders en armsgaten zat ze verder goed, maar boven de buste zat hij veel te strak. Laten we zo zeggen: m’n voorgevel paste prima, maar het stukje daarboven stond op knappen…

Het voorpand ging dus weer (letterlijk) back to the drawing board! Ik voegde een centimeter in de breedte toe, maar ook twee centimeter bij de schouders. De mouwen maakte ik ook meteen een stukje wijder en daarom paste ik ook het verschil aan bij de armsgaten. Ik was erg blij dat al m’n berekeningen klopten en dat ze perfect paste met het vernieuwde voorpand!

Alles heeft zakken nodig!

Het grote voordeel van je eigen kleding maken, is dat je er zoveel aan kunt passen als je zelf wilt. In dit geval besloot ik om zakken toe te voegen. Ik vind zakken echt zo’n groot pluspunt in een rok of jurk! Ik koos voor zakken in de zijnaad, alleen heeft Nancy een heel fladderige stijl waardoor de zijnaad niet echt aan de zijkant van je lichaam valt, maar meer aan de achterkant. Daarom besloot ik om de zakken tussen het voorpand en het zijpand te positioneren, een beetje zoals je in een hoodie zakken aan de voorkant hebt.

Nancy swingdressIk moest een stukje uithalen omdat ik het pas halverwege bedacht had, maar het was me de moeite wel waard. Echter kwam ik er vervolgens achter dat ik had zitten dromen. De tweede zak had ik niet aan de linkerkant had genaaid, maar in de zijnaad van de rechterkant… Kortom: ik had nu twee zakken aan één kant! Vervolgens presteerde ik het nog een keer om ‘m wel op de goede plek, maar dan binnenstebuiten vast te naaien en moest ik ‘m nog een derde keer aanpassen…

Toch nog niet af…

Vol goede moed ging ik verder en paste ik het volgende probleem aan: tussen het achterpand en de zijpanelen was een lengteverschil van wel 8 cm. Volgens de beschrijving was dit niet zo gek, omdat ze anders op de bias waren geknipt. Ik vond het wel een erg groot verschil. Ik zette de schaar in de stof en knipte netjes 8 cm af van het hele achterpand. Maar ja, de tekening verraad het al: Nancy’s panelen lopen rond en ik had het vrijwel recht afgehakt! Ze werd hierdoor heel erg kort… Bij een kokerrokje zou het prima zijn, maar niet met zo’n wijde rok die aan alle kanten omhoog kan vliegen.

Ik besloot om het te corrigeren omdat ik het jurkje anders niet zou dragen en dat terwijl het me inmiddels behoorlijk veel moeite had gekost. Ik probeerde het lengteverschil eerst op te lossen door simpelweg het afgeknipte stuk er weer aan te naaien… Dat zag er nog redelijk goed uit, want de extra naad viel niet op in de stof. Maar eigenlijk sloeg het nergens op en toen ik de zoom probeerde te maken met mijn speciale zoomvoetje, werd het een ramp bij de naden.

Kortom: ik heb het achterpand uitgehaald en het hele onderdeel maar opnieuw uitgeknipt. Gelukkig had ik twee lappen stof gekocht, want uiteindelijk heeft Nancy een nieuw voorpand, achterpand en een paar mouwen gekregen.

Het resultaat

Ik was stiekem toch een beetje bang dat het een vormloze zak zou worden, maar ik vind het model van Nancy erg geslaagd! Door een riempje te dragen wordt de taille nog meer geaccentueerd, maar zonder vind ik haar ook flatteus. De onderkant is echt heel wijd, dus ze is heerlijk zwierig.

Het vele uithalen en opnieuw beginnen, deed me denken aan mijn beginperiode waarbij ik vrijwel alles eerst op een of andere manier fout deed. Dat overkomt me de laatste tijd niet zo vaak meer, de Alex Shirtdress heb ik bijvoorbeeld gemaakt zonder ook maar iets uit te moeten halen. Ik realiseerde me daarom dat ondanks de tegenslagen, dat ik toch een hoop heb geleerd in het afgelopen jaar!

Nu ik precies heb uitgedokterd hoe groot de patroondelen moeten zijn, heb ik de neiging om nog eens een tweede versie te maken. Ze lijkt me ook uitstekend passen als najaarsjurk of zelfs als winterjurk met lange mouwen. Ik houd m’n ogen in ieder geval open voor een dikkere geweven stof voor een winterse versie.