Een naaimachine wordt meestal standaard geleverd met een paar verschillende naaimachinevoetjes. In het begin deed ik niet zoveel met de mijne en wist ik niet zo goed hoe ze werkten. Gaandeweg kwam ik er echter achter dat ze ontzettend veel tijd kunnen besparen! Inmiddels heb ik een aardig aantal verschillende naaimachinevoetjes verzameld waarmee ik een stuk efficiënter kan werken. Dit zijn mijn favorieten:
Naaimachinevoetjes voor knopen
Deze voetjes zaten standaard bij mijn naaimachine. Het langwerpige witte ding is een knoopsgatenvoet, het blauwe voetje eentje om knopen mee aan te naaien en het plaatje leg je onder het voetje bij het aanzetten van knopen.
Een van mijn eerste naaiprojecten was een (ik geef het toe: lelijke) blouse, waarbij ik de knoopsgatenvoet al snel gebruikte. Het vergt wel wat proeflapjes, maar uiteindelijk ben ik erg in mijn nopjes met een perfect gelukt knoopsgat. Met de knoopaanzetvoet heeft het even geduurd voordat ik hem ook ging gebruiken, omdat het me heel ingewikkeld leek. Superstom, want het kost zo veel minder tijd dan knopen met de hand aanzetten! Het is even een gedoe om de handleiding erbij te pakken (dat kost wel 5 hele minuten…) en te leren hoe het ding werkt, maar zodra je het een keer hebt gedaan, wil je nooit meer een knoop met de hand aannaaien!
Ritsvoetjes
Het rechter ritsvoetje zat ook bij mijn naaimachine, maar die voor een blinde rits komt uit een set met universele naaimachinevoetjes. Sowieso is de eerste onmisbaar voor bij inzetten van een normale rits, maar die voor een blinde rits is voor mij ook een must. Onder het voetje zit een soort van kuiltje waardoor de tandjes lopen. Zo kun je heel dicht bij de tanden stikken en je echte, verstopte blinde rits krijgt.
Rolzoomvoetje voor tere stoffen zomen
In mijn setje met naaimachinevoetjes zitten verschillende voetjes voor een rolzoompje. Het zijn de “3 of 6 Roll of Lace Presser Foot”, een “Narrow Edge Presser Foot” en een “Wide Edge Presser foot”. Behalve de breedte weet ik niet goed wat het verschil is, maar wat ze allemaal doen is een perfect rolzoompje maken.
Hij is vooral perfect voor dunne stoffen zoals chiffon of viscose, die normaal gesproken best moeilijk zijn om netjes af te werken. De stof wordt tijdens het naaien door het voetje opgerold en vervolgens vastgestikt. Ideaal om tere stoffen mee af te werken! Toen ik net begon met naaien ben ik eens helemaal gek geworden van een zoom die maar niet mooi wilde worden, maar sinds ik deze naaimachinevoetjes heb draai ik mijn hand er niet meer voor om!
Blinde zoomvoetje
De naam verraad de functie van dit voetje al: je kunt hiermee een blinde zoom maken. Je stelt ‘m in op de juiste breedte en vervolgens heb je een bijna onzichtbare zoom. Ik heb deze veel gebruikt voor mijn vele kokerrokjes. Bij een drukke stof zie je het stiksel van de zoom echt niet meer.
Overcast-voetje voor topstitching
Ik weet niet precies hoe dit voetje in het Nederlands heet, maar hij komt standaard uit de lade wanneer ik iets op een randje moet doorstikken. Je kunt mooie rechte lijnen stikken omdat het kleine balkje naast je stof ligt. Bij het doorstikken van zakken vind ik hem onmisbaar, zo gebruikte ik hem ook voor de zak op mijn sweaterjurk.
Je kunt naaimachinevoetjes vaak bij de dealer kopen, maar er zijn ook goedkopere alternatieven met universele naaimachinevoetjes. Controleer wel of ze wel echt op jouw naaimachine passen, anders is het alsnog zonde om ze aan te schaffen!
Ik heb voorlopig nog niet veel ervaring met verschillende naaivoetjes. Ik wist zelf niet dat er zo veel verschillende zijn! Binnenkort mijn eerste knoopsgaten maken, ik ben al benieuwd naar hoe vlot dat zal gaan met het juiste voetje :).