Een tijdje geleden kocht ik bij een stoffenwinkel wat nieuwe stofjes, en kwam ik het tijdschrift My Image 17 in de uitverkoop tegen. Er stonden meerdere leuke patronen in en voor het zachte prijsje kon ik het niet laten liggen!

Eigenlijk stond het niet op mijn naaiplanning om een trui te maken, maar ik vond deze coltrui erg leuk. Ik besloot om hem maar snel te gaan maken voordat het echt zomers weer wordt!

Blauw breisel met zilveren stipjes

Deze stof kocht ik vorig jaar op het Stoffenspektakel in Rotterdam. De stof komt van de kraam van Elba Stoffen, een Belgische dealer waarvan ik ook twee andere mooie stoffen heb gekocht. Eentje daarvan heb ik gebruikt voor mijn Knipmode-Boho-jurk.

Het is een soort breisel in een mooie heldere blauwe kleur, en daarop zitten zilveren stipjes. De stipjes zijn wel hard, dus het is niet heel comfortabel om op je huid te dragen. De stof is ook niet zo heel dik, dus voor een dikke winterse trui is het niet geschikt.

My Image 17 trui 1863

My Image nummertje 1863

Eigenlijk ben ik niet zo dol op coltruien. Op de foto’s in het magazine vond ik hem echter heel mooi vallen bij de modellen en mijn ‘drapey’ stof leek me heel geschikt. Dus voor het eerst in jaren heb ik een coltrui in mijn kledingkast!

My Image 17 trui 1863

De trui heeft op de rechterschouder ook een aantal plooien, waardoor het patroondeel van het voorpand asymmetrisch is. Helaas gaan deze plooien volkomen verloren onder de grote col… Eigenlijk best wel zonde aangezien het een leuk elementje is. De col wordt dubbel uitgevoerd met een beleg. Omdat ik de zilveren stipjes een beetje vond prikken, heb ik daarvoor de effen ‘foute’ kant van de stof gebruikt. Dat vind ik ook eigenlijk leuker staan, want het doorbreekt het stipjespatroon.

Voor het eerst met My Image werken

Eigenlijk was dit niet mijn eerste My Image patroon. Ik heb ook eens een rokje uit My Image gemaakt, wat ze gratis op hun website aanbieden. Echter is mijn “Pam”  rokje een beetje mislukt, mede door de stofkeuze. Maar het was wel de eerste keer dat ik een patroon uit het tijdschrift maakte.

My Image 17 1863

Net zoals bij Knipmode of Burda staan er veel lijnen op de patroonbladen, al is het een stuk minder chaotisch. Ik heb wel een puinzak in plaats van patroonpapier gebruikt om het patroon over te nemen. En dat bleek echt fantastisch te werken met de stippenstof. Want toen ik de stof recht van draad ging neerleggen, moest ik er gewoon voor zorgen dat de richtingstreep goed op de stipjes lag!

De instructies in het magazine vond ik duidelijk. Wel een beetje beknopt, maar het lukte prima om ze te volgen. Wat ik heel fijn vind aan My Image is dat hetzelfde model er meerdere keren in verschillende stoffen in staat. Bij pdf-patronen zie je dit ook vaak, en ik vind het fijn om te zien hoe een model heel anders kan ogen in een andere stof. Een nadeeltje is dat er geen naadwaarde bij getekend is.

Constructie en mijn aanpassingen

Ik blijk een soort van afwijking te hebben waardoor ik niet gewoon een kledingstuk kan maken zoals het hoort, haha! Behalve de verkeerde kant van de stof gebruiken voor de col, maakte ik ook mouwboorden van de ‘foute’, effen kant. Dit vind ik fijn dragen maar het is ook een hele gemakkelijke manier om de mouwen netjes af te werken!

My Image 17 trui 1863

Binnenstebuiten. Of buitenstebinnen?

Omdat de stof toch wel een beetje ruw aanvoelt en dun is, heb ik het voor- en achterpand gevoerd met tricot voeringstof van Budgetstoffen. Het wordt niet ontzettend veel warmer daardoor, maar het helpt wel een beetje. De mouwen zijn nog een beetje doorzichtig, maar het lijf is dat niet vanwege de voering.

Verder kortte ik de trui een flink stuk in, want hij viel ver over m’n kont. Ook de mouwen heb ik korter gemaakt omdat ik in ze verzoop. Daarnaast heb ik hem in de breedte een flink stuk smaller gemaakt, want hij viel eerst behoorlijk zakkerig uit in plaats van op een leuke oversized manier.

Tijdens het naaien was ik helaas zo dom om door mijn vinger heen te naaien… Ik was de stof nog aan het verschuiven onder het voetje en op een of andere manier trapte ik het pedaal in. Gelukkig viel het allemaal reuze mee want het was gelukkig net naast mijn nagel. Maar het was wel even goed schrikken!

Een blauwe coltrui met stipjes

Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk moet wennen aan een coltrui. Ik draag normaal lager uitgesneden tops en al helemaal geen truien met zo’n dik warm ding om m’n nek. Maar ik moet zeggen dat hij erg comfy draagt. En met het verstoppen in de col vermaak ik me nog wel een tijdje ;)

Houd jij van coltruien?