Onder de naaibloggers en instagrammers is de Moneta-jurk van Colette Patterns ontzettend populair. En het is ook niet zo gek: het jurkje is supergemakkelijk om te maken en het model flatteert vrijwel iedereen. En, als bonus heeft het jurkje zakken!

Moneta maak je met gebreide (rekkende) stof en omdat het model zo simpel is, is het heel geschikt voor beginners. Ik heb al een aantal projecten met tricot (zoals dit rokje) gemaakt en ik vond het heerlijk om aan iets te werken wat lekker snel af was. Ik vond het zelfs zo’n fijn jurkje, dat ik er drie versies van maakte!

De constructie

Het lijfje was heel gemakkelijk te maken. In de instructies stond een -voor mij – nieuwe manier voor het inzetten van de mouwen, die ik eigenlijk veel gemakkelijker vind dan de manier waarop je een mouw inzet in katoenen stof. De halslijn had ook geen speciale afwerking nodig, die vouw je een paar keer om en stik je overheen.

Ook de constructie van de rok was nieuw voor mij. Je gebruikt namelijk een stuk plat, transparant elastiek bovenaan de rok om zo de rimpels te maken. Doordat het meerekt, gaat het jurkje niet kapot als je hem over je hoofd aantrekt en het een en ander uitrekt. De eerste versie was even een gedoe om te ontdekken hoe het moest, maar het werd steeds gemakkelijker. In het materialen-lijstje stond dat ik 2 meter van dit elastiek nodig had. Dat was erg ruim gemeten, want uiteindelijk heb ik ze alledrie kunnen maken van deze 2 meter.

Moneta 1: gestreept met een blauwe rok

De eerste Moneta die ik maakte, was vooral als proefmodel bedoeld. Ik wilde namelijk het lijfje eerst testen op pasvorm. Ik gebruikte daarvoor een gestreepte tricotstof, die ik terugvond in een doos uit mijn oude slaapkamer. Mijn moeder had de kamer opgeruimd en een hele lading spullen aan mij teruggegeven. Ik was al vergeten dat ik als tiener eens een wild idee had gehad om een t-shirt aan te passen door er een van de mouwen te vervangen met tricot streepjesstof. Die stof had ik destijds wel gekocht, maar vervolgens heeft de lap zo’n vijftien jaar in mijn kast gelegen… Het kwam nu goed van pas!

En wat nog het beste van alles was: het lijfje zat als gegoten, dus het proefmodel werd een ‘echt’ model. Ik had echter geen stof voor de rok, dus toen ik in Den Haag was, heb ik op de zaterdagmarkt een stofje gekocht. Ik twijfelde nog tussen blauw en rood, maar blauw werd uiteindelijk toch de winnaar. De stof die ik koos was tricot-achtige stof met lycra, maar het is me even ontschoten wat het precies is. Helaas is de stof wel behoorlijk statisch, maar dat los ik vaak op door er een onderjurkje onder te dragen.

Moneta 2: groene lycra met print

Deze groene stof met vogeltjes en grashalmen heb ik online bij Driessen Stoffen besteld. Ik vind printjes heel leuk, maar op een of andere manier vind ik veel printjes nét niet leuk genoeg. Dit was hierop een uitzondering!

Ik had bij het bestellen wel gelezen dat het lycra was, maar ik had het niet zo heel serieus genomen. Met als resultaat dat ik er dus bij het uitpakken van het pakket achter kwam dat het dus echt ‘turnpakjes’ of zwempak-stof is. Ik vond de print echter wel superleuk, dus ik besloot om het gewoon te proberen. Het naaien ging zonder problemen, in tegenstelling tot wat ik had verwacht met zo’n ‘glibberstof’.

Ik had geprobeerd om het patroon zo op de stof te positioneren dat er geen vogeltjes op mijn voorgevel zouden staan. Echter had ik me vergist en fladderden er toch een paar over m’n buste. Gelukkig is het verschil tussen de voor- en achterkant heel klein (de halslijn aan de achterkant is iets lager), dus ik draag hem gewoon achterstevoren. Niemand die het merkt!

Ik heb alleen nog een flink stuk over, en eigenlijk geen idee wat ik met de rest zal doen. Misschien een body om te combineren met een zwart rokje? Tips/ideeën zijn welkom in de comments!

Moneta 3: paarse velours de panne

Ik zat al een tijdje met het idee van fluweel in mijn hoofd. Toen ik op de Haagse markt ook mooie velours de panne tegenkwam, besloot ik deze ook mee te nemen.

Het werken met deze stof was best wel een uitdaging. Het glibberde redelijk veel, maar mijn naaiatelier werd er ook superstoffig van. Met al die paarse pluis was het net alsof iemand The Purple People Eater had afgeslacht hahaha!

Ondanks dat dit de derde versie was, ging er toch iets mis bij het aanzetten van de rok aan het lijfje. Het resultaat was daarom dat het lijfje iets korter is geworden en ook de lengte van het jurkje boven m’n knieen uitkomt. Maar eigenlijk is dat niet zo erg; vanwege de dikke stof zal ik hem toch niet in de zomer dragen maar juist in de winter met een panty.

De afwerking van de halslijn was met het fluweel iets ingewikkelder, dus ik heb een reep paarse stof gebruikt en deze vastgestikt aan de binnenkant. Het zomen van de rok was ook een beetje problematisch, dus ik heb ervoor gekozen om het met de hand te doen. Met de hand naaien vind ik altijd een rustgevend karweitje, dus dat was best prima om te doen.

Meer Moneta’s?

Mijn lieve vriend heeft mij een overlocker cadeau gedaan voor mijn verjaardag, dus het is heel erg verleidelijk om nog een collectie Moneta’s te maken. Zo kan ik nog goed een mouwloze versie gebruiken nu dat het weer zomer wordt. Dus, stay tuned!