Het is alweer twee jaar (!) geleden sinds ik deze Molly jurk en trui van Sew Over It heb gemaakt. Toch wil ik ze nog even noemen op mijn blog. Deze twee horen namelijk bij de eerste items die onder mijn naaimachine uitrolden en een succes zijn, want ik heb beide deze winter weer vaak gedragen.

Ik vind het ook leuk om terug te kijken om te zien wat ik sindsdien allemaal heb geleerd. Want het maken van deze twee kledingstukken ging niet foutloos en “met de kennis van heden” had ik ook betere keuzes kunnen maken. Maar ja, al doende leert men!

Sew Over It Molly jurk & trui van het e-book City Break

Sew Over It Molly Dress

De Molly jurk in het Sew Over It e-book

Ik ben best wel fan van het City Break e-book. Ik heb er namelijk al meerdere modellen in verschillende versies van gemaakt. Naast deze twee Molly’s, maakte ik ook het Alex shirt(dress) patroon (een lange en korte versie) en een kort Erin-rokje.

Ik begon met het Molly-patroon omdat deze me het makkelijkste leek. Molly is namelijk een shirt met aangeknipte mouw, waar je zowel een top als een jurk van kunt maken. Ik begon met de korte versie van joggingstof, en daarna maakte ik de paarse jurk-variant. Voor een beginneling vond ik de uitleg erg duidelijk. Ik had weinig problemen met het patroon of het begrijpen van de instructies.

Stoffen: paarse punta di roma en grijze jogging van Budgetstoffen

Ik weet nog goed dat ik netjes volgens het maattabelletje de benodigde meters voor beide Molly’s bestelde, om er vervolgens achter te komen dat ik ook best wel met de helft (!) toe had gekund. Sindsdien kijk ik wat kritischer naar dat cijfertje en bestel ik vaak minder stof.

Beide stoffen bestelde ik bij Budgetstoffen.nl. Het is deze donkerpaarse punta di roma en deze grijze joggingstof uit de basiscollectie. Twee jaar later, na verschillende wasjes, zijn de stoffen nog zo goed als nieuw. Ze pillen niet, zijn niet uitgezakt en volgens mij is ook de kleur niet veranderd. Beide zijn dus kwalitatief erg goed!

Ze zijn ook erg warm: de grijze jogging draag ik op dagen waar het min zoveel wordt en ik lang op het station moet gaan wachten. Anders is hij eigenlijk een beetje te warm. Normaal gesproken ben ik een koukleum, dus dat zegt wel wat over de warmte van deze stof ;)

Grijze Molly sweater in joggingstof

Ik begon met de korte variant, de sweater. Het naaien ging lekker vlot, ook al had ik nog nooit met joggingstof met zo’n harige binnenkant genaaid. Ik merkte wel dat de maat best wel ruim was, dus ik heb ‘m flink ingekort en ingenomen in de breedte.

Op dat moment had ik nog geen lockmachine, dus ik heb alle naden genaaid met mijn driedubbele stretch-steek.

Eigenlijk ging alles heel goed, totdat ik bij de halsboord aankwam. Het lukte me voor geen mogelijkheid om deze mooi aan te laten sluiten. Of het was veel te krap en rimpelde de trui als een malle, of hij was veel te ruim en bleef omhoog staan… Nu weet ik dat het vooral aan de stof lag die niet echt geschikt was om een boord van te maken. Ik had ook zwarte boordstof, en dat werkte een stuk beter dan de dikke joggingstof met minimale rek. Juist dat accentje van zwart bij de grijze stof vond ik zo leuk, dat ik ook een zwart boordje aan de mouwen toevoegde.

Paarse Molly jurk in punta di roma

Sew Over It Molly

In het echt is hij een stuk paarser

Helaas werd de jurk-variant ook behoorlijk ruim (wat niet bij de punta di roma paste), en moest ik dit keer ook aan de slag om hem in te nemen. En dat was toch een stuk moeilijker dan de sweater en ben ik lang mee bezig geweest. Elke keer naaide ik het weer krapper, en haalde ik het uit of naaide ik er weer een stiksel naast. Ik denk dat ik ‘m gemiddeld zo’n 100 keer aan en uit heb getrokken om het resultaat te controleren voor de spiegel.

Maar het resultaat is wel naar tevredenheid geworden, want het is nu een soort body-con dress geworden die goed bij mijn lichaam aansluit.

Ik heb alleen een heel domme fout gemaakt: ik heb de mouwen niet recht van draad gemaakt, maar juist haaks… Oftewel: mijn mouwen rekken mee in de lengte in plaats van in de breedte. Daardoor zitten de mouwen niet heel lekker. Ik zou misschien wel nieuwe mouwen kunnen uitknippen en er aan zetten… Maar, zo vervelend zit het ook weer niet, dus dat werk bespaar ik me lekker!

Mijn twee Molly’s

Sew Over It Molly

Het hoedje in de foto’s was van mijn opa. Het was zijn ‘zondagse hoed’ want doordeweeks droeg hij een pet. Helaas is hij te klein voor mij, maar is heb dan ook wat meer haar dan mijn opa :)

Als ik nu naar de afwerking van mijn twee Molly’s kijk, besef ik me hoeveel ik heb geleerd in de afgelopen bijna drie jaar. Ook het hebben van een paspop en een overlocker maakt alles zo’n stuk gemakkelijker! (hee, zie je hier ook een artikelidee ontstaan?!)

Ondanks dat het mijn beginner-naaisels zijn, trek ik beide vaak uit de kast. De paarse jurk is lekker warm nu met een legging eronder, en als de temperatuur weer onder het minpunt komt, ga ik vaak voor m’n sweater. Ik geloof niet dat ik ook maar één gekocht kledingstuk heb wat zo lekker warm is als deze trui!

Ik hoop dit jaar ook de rest van het City Break e-book te maken. De twee die ik nog niet heb gemaakt, zijn de jeans en de jas. Beide kledingstukken heb ik nog nooit gemaakt, dus net zoals het Molly-patroon zal ik daar waarschijnlijk veel van leren. Toch leuk om zo’n veelzijdig e-book te hebben die je een beetje bij de hand neemt wanneer je nieuwe dingen gaat proberen!