In maart maakte ik met mijn moeder een city trip naar A Coruña, een stad op het meest westelijke puntje van Spanje. Onze aanleiding was een concert van een Spaanse band: Fito y Fitipaldis (bucketlist material voor mij!). Het concert was schitterend, en we hebben ook meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de stad te ontdekken.

A Coruña in Galicië

Ik had nog nooit van A Coruña gehoord, maar we vonden het een aanrader. De stad is gezellig, de natuur is prachtig, het eten is lekker en de mensen zijn ontzettend aardig. Omdat de stad niet zo groot is, is het ook mogelijk om veel te voet te bezoeken of het af te wisselen met OV. Het was ook erg rustig en totaal niet toeristisch. Sterker nog, we moesten echt onze best doen om een souvenirwinkel te vinden. Je wordt ook niet op elke straathoek lastiggevallen door een propper van een restaurant. Voor een lang weekend is er ook genoeg te doen en als het zomer is, kun je lekker aan het strand liggen.

Torre de Hercules

Als je maar een halve dag in A Coruña zou hebben, dan moet je naar de Torre de Hercules (UNESCO werelderfgoed). Punt! Deze vuurtoren staat helemaal in het noorden van het A Coruña schiereiland. De Romeinen bouwden hem in de tweede eeuw en door de eeuwen heen is hij steeds verder aangepast. De enorme gevaarte is 55 meter hoog, en je kunt hem ook beklimmen. Daarvoor moet het wel goed weer zijn, want toen wij er waren was er een storm met windkracht 7 voorspeld, en mochten we niet meer naar boven.

Maar niet alleen de toren is de moeite waard, de ruige natuur en de Atlantische Oceaan er omheen is prachtig. Je krijgt het gevoel dat je aan het einde van de wereld staat. De stad heeft allemaal wandelroutes en interessante sculpturen in het omliggende natuurgebied geplaatst. Veel bewoners gaan hier naar toe om te sporten of hun hond uit te laten.

Praza Maria Pita, de oude stad en het strand

De stad A Coruña is ruim opgezet met veel groen (palmbomen en parkjes). Je kunt er ook prima winkelen of gewoon door de stad struinen. De “plaza mayor” van A Coruña is het Maria Pita plein, waar je ook het statige stadhuis vindt. Het plein grenst aan de oude stad, met krappe straatjes waar je prima kunt eten.

Omdat A Coruña tussen de oceaan en de Straat van Coruña in ligt, is de zee altijd dichtbij. Aan de oostelijke kant vindt je de jachthaven en de kilometerslange Passeo Maritimo, een soort boulevard. Aan de andere kant vind je het strand, Playa de Riazor. Toen wij er in maart waren, stormde en waaide het ontzettend hard, maar in de zomermaanden schijnt het hier vol te liggen met strandgasten.

Castelo de San Antón

Castelo de San Antón is nog zo’n historische plaats. Dit kasteel/fort werd gebouwd tussen de 16e en 17e eeuw en is sindsdien voor verschillende doeleinden gebruikt. Het gebouw is zelf heel erg indrukwekkend, maar er zijn ook archeologische tentoonstellingen. Helaas zijn deze alleen in het Castilliaans en Spaans, met her en der een Engelstalig foldertje. De entree van het museum kost ook maar 2 euro (wij kregen zelfs gratis toegang), dus zo erg is dat ook weer niet.

Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de haven.  En wat je zeker niet moet overslaan: onder het kasteel zit “el cisterno”, een grote ruimte waar ze ondergronds drinkwater opvingen en bewaarden. Deze ruimte is een beetje creepy maar tegelijkertijd ook supertof!

Museo de Bellas Artes da Coruña

Als je van (schilder)kunst houdt, moet je zeker weten een kijkje nemen in dit museum. Het museum heeft zes verdiepingen waarop verschillende tijdsperiodes worden getoond. Het begint met religieuze kunst uit de 16e en 17e eeuw tot en met abstracte kunst van de 20ste eeuw.

Maar wat mij het meeste interesseerde, was de uitgebreide verzameling gravures/etsen van Francisco Goya. Dit zijn de ‘series’ Los Caprichos, Disparates, Desastres de la guerra en Tauromaquia, wat eigenlijk een hele bizarre en controversiele serie prenten zijn. Met deze series leverde Goya commentaar op de corruptie van de kerk en zijn afschuw voor de oorlog.

Santiago de Compostela

Tja, dit zou ik niet echt een aanrader noemen. Maar ja, het zit in de buurt en in ons geval vlogen we vanaf het Santiago de Compostela vliegveld. Santiago de Compostela staat natuurlijk bekend als bedevaartsoord. Verwacht dus veel mensen van allerlei nationaliteiten in hiking-gear die uitgebreid vieren dat ze het einde hebben gehaald.

Santiago heeft een mooie oude stad met allemaal kleine straatjes en natuurlijk de kathedraal en andere kerken. Wil je even ontsnappen aan de drukte, ga dan naar Parqua da Alameda, waar je zo een paar uurtjes wandelend of op een picnic-kleedje kunt doorbrengen.

 

Heb jij nog leuke tips voor een city trip naar een minder bekende stad? Laat het me weten in de reacties hieronder!