Normaal gesproken maak ik allemaal nieuwe voornemens voor het nieuwe jaar (of langer durende plannen zoals 101 goals in 1001 days), maar dit jaar heb ik het bij naai-plannen gehouden.

Vorig jaar deed ik ook mee met de Make Nine Challenge (meer info op Lucky Lucille’s blog) en heb ik het er best goed vanaf gebracht. Reden om dit jaar weer mee te doen, natuurlijk! Maar naast het kiezen van de negen kledingstukken die ik echt wil maken dit jaar, heeft het me ook aan het denken gezet, en ik wil ook deze punten meenemen in mijn naaiprojecten dit jaar:

Sew my stash

Oftewel: ik wil mijn stoffenvoorraad uitdunnen voordat ik weer nieuwe stoffen koop. Het is niet zo’n probleem hoor, want op het moment heb ik 35 ongebruikte stoffen liggen. Dat nummer vind ik niet zo hoog, het kan veel erger. Maar daarnaast heb ik nog zo’n 32 restanten liggen. Dat zijn overblijfsels van kledingstukken die ik eerder heb gemaakt. Een deel daarvan is zo groot dat ik er nog best een topje uit zou kunnen maken. Ideeën voor wat ik nog meer met deze kleine lapjes zou kunnen doen zijn zeer welkom!

Meer karakter

Laatst schoot me de volgende gedachte binnen: “ik kan alle kleding die ik maar kan bedenken maken, en dan maak ik deze basic-uitziende items?” Natuurlijk is het prima om basic-items te maken zoals mijn Plaintain t-shirts. Ik heb er in het afgelopen jaar ook veel van geleerd. Maar ik vind dat het nu tijd is dat ik wat meer karakter toevoeg aan mijn creaties. Toen ik begon met naaien was het voor mij belangrijk dat het er niet handgemaakt en ‘gek’ uit zou zien (dat is helemaal niet moeilijk, blijkt). Nu vind ik juist dat ik best wat eigenaardigheden kan toevoegen zodat het echt een “Karin-kledingstuk” wordt.

Daarnaast merk ik ook dat mijn smaak best wel veranderd is. Waar ik eerder mijn neus zou ophalen bij bepaalde kledingstukken, denk ik nu “hm, dat kan eigenlijk best wel prima”. Laatst droeg een collega een kek pak met panterprint en daaronder laarsjes met zebraprint. Ik zou het niet zelf dragen, maar ik vond het heel stoer dat ze de ballen had om dat gewoon aan te trekken op een werk-event. Ik merk dat ik me graag ‘veilig’ kleed omdat ik bang ben wat andere mensen ervan vinden en ik werd er zo weer aan herinnerd dat ik daar echt een keer mee op moet houden. Ikzelf ben al moeilijk genoeg om tevreden te stellen, dus de rest moet ik me al helemaal niet druk over maken. Herkenbaar?

Ik hoor je al zeggen: “hartstikke leuk hoor Karin, maar hoe ga je dat nou bereiken?”  Nou, door meer leuke prints te kiezen in plaats van effen kleuren (wel moeilijk, want ik ben heel kritisch over printjes), uitgesproken kleurtjes en patronen die eerder buiten mijn comfortzone vielen, maar ik nu gewoon ga proberen.

Mijn Make Nine 2019 patronen

Het was moeilijk om er slechts negen te kiezen. Maar deze kledingstukken wil ik echt graag maken in 2019 en hoop dat de challenge me daarbij helpt. Voor de meeste heb ik ook al de stof in huis en alle patronen heb ik ook. Dus dit is ‘m geworden!

 

Make Nine Instagram challenge

 

1. Mysig sweater jurk van Kommatia Patterns

Kommatia Mysig sweaterdress

Misschien is dit een beetje cheaten, want deze jurk is al zo goed als af… En hij wordt supercomfortabel!

Bekijk mijn Mysig sweaterdress: Verzuipen in de strepen van de Mysig-sweaterjurk

2. Bomberjack Kommatia Patterns

Kommatia J004

Nog een patroon van Kommatia Patterns, een bomberjack met de ongeïnspireerde naam J004. Ik wil deze al een tijdje maken, maar ben er nog niet aan toe gekomen. Ik begin nu alleen te twijfelen over de vleermuismouwen… Dus misschien dat ik hem aanpas naar normale raglan-mouwen.

3. Mia jeans van Sew Over It

Mia jeans Sew Over It

Ja ja, mijn eerste jeans! Dit patroon is staat in het Sew Over It City Break e-book waaruit ik bijna alles heb gemaakt. Het is niet echt een jeans maar meer een tregging, maar toch. Een broek!

4. By Hand London Alix

By Hand London Alix

Ik zou deze eerst voor de kerst maken, maar dat plannetje ging toch niet door. Nu ben ik van plan om Alix te maken voor mijn verjaardag. Ik weet echter niet of ik de rok maxilengte of knielengte zal maken. Wat denk jij?

Bekijk mijn Alix jurk: Mijn verjaardagsjurk: een zwierige jaren ’70 Alix

5. Charleston jurk van Hey June

Hey June Charleston

De Charleston jurk kocht ik tijdens de Black Friday sale. Ik ben van plan om er twee te maken: eentje met het geplooide rokje van Punta di Roma, en een met de strakke rok van zwarte neopreen!

Bekijk mijn eerste Charleston jurk (view A): Mijn eerste Hey June Charleston jurk in punta di roma
Bekijk mijn tweede Charleston jurk (view B): Little Black Dress van neopreen met zichtbare rits

6. Santa Fe top van Hey June

Hey June Santa Fe

Met dit patroon wil ik wat viscosejersey restjes opruimen. Sowieso vind ik het een superleuke top die je in maar liefst zes varianten kunt maken.

7. Our Lady of Leisure Sangria jumpsuit

Our Lady of Leisure - Sangria jumpsuit

 

Over buiten mijn comfortzone gaan gesproken ;) Toch wil ik de Sangria jumpsuit een kans geven. Van Our Lady of Leisure wil ik ook hun gratis Gin & Tonic (ik vind die titels echt fantastisch!) basic v-hals t-shirt maken. Natuurlijk wel met een leuk printje. Zoals zebra’s!

8. Anninanni jurk

Anninanni dress

Dit patroon heb ik een tijdje geleden op Makerist gekocht (ik <3 de 2 euro sale!). De Anninanni-jurk is mooi klassiek model, waar je zelfs een korset van kunt maken. Vorig jaar kocht ik in Frankrijk een roze/zwarte jacquard stof die ik hiervoor wil gebruiken.

9. Knipmode challenge

Knipmode recensie

Vorig jaar had ik een abonnement op de Knipmode en was best wel teleurgesteld met de patronen die er in stonden. Ik heb toen besloten dat ik mezelf ga uitdagen door tenminste een patroon per magazine te maken. Meer daarover lees je in deze post: Mijn Knipmode challenge. Eigenlijk zijn dit vijf items in plaats van eentje, maar laten we eerst eens kijken hoe ver ik überhaupt kom!

Bekijk het eerste item: Boho-stijl met Knipmode Janice jurk augustus 2018
Het tweede item: Een Knipmode sportbroek met megahack (juli 2018)

Maar ook…

Vorig jaar was ik van plan om een jas te maken voor mijn Make Nine, en dat wil ik nog steeds. Ik zie steeds meer mooie voorbeelden van de Deer and Doe Opium jas (zoals deze van mijn nieuwe favoriete blogger Wanderstitch).

Ook ben ik van plan om mijn eigen sneakers te maken met Sneakerkit– ik moet alleen nog een stof kiezen. Moeilijk hoor, schoen-stof kiezen!

Verder zijn er nog een aantal kledingstukken die ik al eerder heb gemaakt, maar ik nog een keertje wil maken. Zoals de SOI-wrap dress en ik heb ook nog wat coupons liggen voor mijn favoriete kokerrokje-patroon.

 

Doe jij ook mee aan een challenge dit jaar?