Dit patroon van McCall’s lag al best lang in mijn kast. Ik had hem besteld bij Naaipatronen.nl samen met mijn kerstjurkje van New Look. Het leek me destijds een goed idee om een ‘echt’ patroon van ‘de grote vier’ naaipatronen producenten te bestellen voor mijn kerstjurkje. Helaas bleek dat best wel een dom idee en paste het patroon voor geen meter (al kan ik niet zeggen dat dat bij alle New Look patronen is, hoor). Maar ja, tussendoor kwam ik nog allemaal andere patronen tegen voor tricotjurkjes (waaronder de Moneta, die er best wel een beetje op lijkt) dus het patroontje belandde ergens onder in mijn kast.

McCall’s 7432

McCall's 7432Op de envelop staat dat het een typisch beginnerspatroon is. Dat kwam mij wel goed uit, want ik had eigenlijk niet zoveel zin om moeilijk te gaan doen. Ik koos voor view E, dat is de variant met korte mouwen, een ronde hals en knielengte.

Qua stof raadt men katoentricot, gebreide katoenstof of interlock (wat is dat?) aan. Op het Stoffenspektakel kocht ik voor €2,50 de meter een grijs/paars gestreepte katoentricot. In mijn hoofd maakte de stof meteen een match met het patroon.

De constructie

Zoals gewoonlijk bij mijn naaiprojecten, liep het niet echt zoals gepland en moest ik best moeilijk doen, ha! Ik had eerst een heel gevecht met mijn overlocker om het paarse garen werkende te krijgen. Op zich had ik het goed ingeregen (in eerste instantie had ik gewoon het nieuwe garen aan het oude geknoopt), maar kennelijk zat het garen net niet goed tussen de spanningsschijven. Ik denk dat ik hem inmiddels zo vaak heb ingeregen dat ik het wel kan dromen… Of eigenlijk: nachtmerries van hebben!

Toen dat eenmaal geregeld was, naaide ik al heel snel het voor- en achterpand aan elkaar. En daar begonnen de problemen: hij was allereerst veel te breed. Toen ik hem een stuk ingenomen had, bleef er een behoorlijke pluk stof onderaan mijn rug zitten (linkerfoto hieronder), wat ik er niet fraai uit vond zien. Aan de voorkant viel hij echter prima.

Sway back adjustment

Ik ging research doen naar een aanpassing voor een holle rug, oftewel een “sway back adjustment” in het Engels. Het probleem was ook nog eens een keer dat het achterpand uit één deel bestaat. Daardoor kun je dus niet met een horizontale naad werken. Ik besloot wel om alvast uit te proberen hoeveel stof ik moest verwijderen door hem wel horizontaal door te knippen en de extra stof te verwijderen. Dat ging best goed, maar zoals je kunt zien op de middelste foto, de strepen liepen zo erg raar door. Bij een effen jurkje was het waarschijnlijk wel OK geweest.

Uiteindelijk kwam ik deze tutorial van Maria Denmark tegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verticale naad. Dat was ook geen perfecte oplossing omdat je dat kunt zien met de strepen, maar ik vond de vorm van de iets afwijkende strepen veel minder storend dan zo’n grote pluk stof. Dus: ik paste het papieren patroon aan, knipte een nieuw achterpand, tornde de bestaande versie los en naaide het oude voorpand aan het achterpand. Doordat ik eigenlijk net niet genoeg stof had, werd hij wel een stukje korter dan de bedoeling was.

Het resultaat

Dit jurkje zit echt héérlijk! Laten we dat voorop stellen. Ik ben ook blij dat de sway back adjustment is gelukt, al had het misschien wel ietsje meer uitgediept kunnen worden.

De volgende keer dat ik dit jurkje maak, zal ik er echter wel voor kiezen om een effen stof te gebruiken. De strepen op mijn rug zien er toch wel een beetje vreemd uit. Daarnaast was het ook best moeilijk om de strepen aan de zijnaad goed door te laten lopen. Bij de mouwen heb ik het eigenlijk maar helemaal opgegeven… Sowieso zitten de mouwen/schouders niet echt perfect omdat hij toch iets te breed is. Dat klinkt allemaal best wel negatief, maar ik ben nou eenmaal kritisch over m’n eigen maaksels en het kan natuurlijk altijd beter/mooier ;)

Verder is hij iets korter geworden dan dat ik initieel had gepland, maar dat vind ik eigenlijk wel leuk. Ik vind ‘m ontzettend tof staan met een zwarte panty en enkellaarsjes, dus straks in de herfst denk ik dat ik hem heel veel ga dragen!

En als bonus nog even een supercharmante behind-the-scenes bonusfoto van hoe ik op een industrieterrein mijn schoenen ging wisselen!

McCall's 7432

Wat vind jij van mijn jurkje, en heb jij wel eens drastische aanpassingen aan een patroon moeten maken?