Voor Me Made May kon ik nog wel wat longsleeves gebruiken. Ik heb verschillende oude lange-mouwen-shirts in mijn kast liggen die ik in de winkel heb gekocht, maar slechts één zelfgemaakte. Het patroon voor de Mandy Boat Tee had ik al eerder gemaakt, dus het was een fijn snel project.
En, excuus dat ik weer eens met mijn zonnebril op de foto sta, maar toen mijn vriend vroeg om hem even af te doen, gebeurde dit met het felle zonlicht, haha! We maakten de foto’s trouwens bij de hei in de buurt van Bussum en Hilversum.
Bordeauxrode viscosetricot
Deze viscosetricot heb ik vorig jaar op het Stoffenspektakel bij Driessen Stoffen gekocht. Ik heb tijden geleden al een jurkje gepind op Pinterest wat ik ervan wilde maken: een donkerrood wrapjurkje met lange mouwen.
Echter realiseerde ik me dat ik voor lange mouwen toch wel veel meer stof nodig had dan de 1,5 meter die ik had gekocht… Dus ik besloot om er dan een top met lange mouwen van te maken. En omdat het voor een longsleeve juist weer veel stof was, lukte het ook nog om er een tweede top uit te maken. Maar daarover later meer!
De stof komt uit de uni viscosetricot-lijn van Driessen, maar zo te zien is deze bordeauxrode kleur uitverkocht. Ik heb wel vaker iets van dit type stof gemaakt en ik vind de manier waarop de stof valt echt supermooi. Echt heel dik is de stof niet, maar voor het voorjaar is dat helemaal prima.
Gratis Mandy Boat Tee van Tessuti Patterns
Het patroon voor de Mandy Boat tee heb ik al eens eerder gemaakt. Dat scheelde weer tijd met het printen, knippen en plakken, want ik had hem in mijn ordner zitten. Toevallig maakte ik hem de vorige keer ook van een rode stof, maar dan eentje die heel los gebreid is.
Het patroon wordt gratis aangeboden op de website van Tessuti Patterns. Eerder was het beschikbaar als one-size patroon, maar nu zijn er vier maten. Hij hoort ruim te vallen dus eigenlijk is hij altijd oversized. Ik heb weer de kleinste maat genomen. Qua mouwlengte nam ik de lange versie, maar voor mij was die zo lang dat ik vijf centimeter moest innemen.
Constructie
De meeste tijd ging zitten in het uitvogelen hoe ik zo economisch mogelijk de stof uit mijn patroon kon krijgen. Het naaien ging erg vlot. Interessant aan de constructie is dat je eerst de hals afwerkt, en daarna pas de schoudernaden aan elkaar stikt. Daardoor ligt de halslijn mooi vlak. Door een extra stikseltje bij de schoudernaad krijg je dat mooie boothals effect.
Omdat de voorkant en achterkant heel moeilijk te onderscheiden zijn, heb ik er weer een eigen labeltje ingenaaid.
Behalve dat ik de mouwen zo’n vijf centimeter heb ingekort, maakte ik ook het lijfje nog iets korter omdat hij bij mij vrij lang viel.
Mijn tweede Mandy Boat Tee
Bij de eerste pas-sessie viel het me op dat de mouwen best wel krap waren, maar door het inkorten viel dat reuze mee. Maar voor de volgende keer ga ik er wel een extra centimetertje bij tekenen.
Maar ondanks dat, zit ie weer heerlijk! Het is een basic model, maar daardoor best tijdloos en denk ik dat ik ‘m vaak zal dragen. Ik kan de Mandy boat tee dan ook zeker aanraden!
Zou je eens willen vertellen hoe je getekende patronen bewaard? Bij mij worden al die losse delen zo snel een zooitje! Ik vouw ze wel eens op in een A4 envelop, maar daar zijn ze eigenlijk een beetje te groot voor… Heb jij tips?
Groetjes, Maaike
Zelf gebruik ik ook niet een ideale methode: ik vouw ze op zodat ze kleiner dan A4 zijn, stop ze dan in zo’n plastic hoesje (showtas) en doe ze in een ordner. Maar vooral de papieren patronen (de geprinte, niet die ik overgetrokken heb op patroonpapier) zijn nogal een gedoe om daar netjes in te krijgen. Ik heb ook wel eens gehoord dat iemand ze oprolde en in een koker bewaarden of aan een soort van broekhanger in de kast hingen… Ik ga me er eens in verdiepen, dankjewel voor de inspiratie :D
Hoi,
Ik teken mijn patronen altijd op puinzakken (Action verkoopt ze). Deze kreukerlen niet zoals patroonpapief en zijn dus makkelijk op te bouwen.
Groetjes Manon
Hoi Manon, tegenwoordig gebruik ik ook wel eens puinzakken. Ik vind het alleen een beetje zonde voor het milieu, al dat plastic, dus ik probeer het een beetje in te perken. Maar het werkt vaak wel een stuk fijner dan papier!