Begin 2018 maakte ik naaiplannen met behulp van de “Make nine” challenge op Instagram. In het heel kort komt het er op neer dat je aan het begin van het jaar negen items kiest, die je in de loop van het jaar (hopelijk) maakt. Meer informatie daarover kun je op het blog van Lucky Lucille vinden. Misschien is het alvast iets om over na te denken voor 2019?

Het einde van het jaar is bijna in zicht. Aangezien ik geen concrete plannen heb om nog voor het einde van een jaar een jas te maken, is dit alvast mijn overzicht voor wat ik van mijn Make Nine gebakken (genaaid!) heb.

Mijn items voor Make Nine 2018

Ik heb in januari van dit jaar de volgende patronen op mijn lijstje gezet:

makenine2018

  1. Alex shirtdress van Sew Over It
  2. Nancy swingdress van Sew Over It
  3. Plantain tee van Deer and Doe
  4. Een jas- patroon nog onbeslist
  5. Een kokerrokje uit het boek “Naai je eigen garderobe op maat”
  6. Een rokje met stolpplooien uit het boek “Naai je eigen garderobe op maat”
  7. Een a-lijn-rokje met knopen uit het boek “Rokjes!”
  8. Een babypakje uit het boek “Naai je eigen garderobe op maat”
  9. Een dinoknuffel uit het tijdschrift Simply Sewing 19 (gratis download)

1 & 2: SOI Alex shirt dress en Nancy Swingdress

Deze twee zijn beide geslaagd. De Alex overhemdjurk was één van de eerste items die ik in 2018 maakte. Ik heb Alex vaak gedragen, vaak ook naar wat chique gelegenheden voor werk, bijvoorbeeld. Een aantal maanden later gebruikte ik ook nog de blouse-versie om een mouwloze Alex te maken. Deze heb ik eigenlijk weinig gedragen. Enerzijds omdat ik niet zo vaak mouwloze items draag, anderzijds omdat ie een soort van naar achteren zakt.

De Nancy swingdress was nogal een zware bevalling want alles leek mis te gaan. Uiteindelijk was ik wel tevreden met het resultaat. Ik draag ‘r af en toe, maar wel met riempje. Anders wordt het een beetje pregNancy! Helaas is deze stof ontzettend synthetisch, waardoor ik er een tricot onderrokje onder moet dragen én je zweet je een ongeluk… Geen groot succes dus.

3. Plantain tee van Deer & Doe

Hiervan maakte ik meteen twee versies: eentje met korte mouwen en zwarte boordjes, en een longsleeve. Het zijn heel erg fijne shirts om te dragen dus dat heb ik dus ook vaak gedaan.

4. Een jas

Tja, die jas ben ik niet aan toegekomen… Het is nog steeds een soort droom voor me om mijn eigen jas te kunnen maken! In de blogpost Winter is Coming heb ik al wat ideetjes gedeeld, maar misschien is het slimmer om eerst met een zomerjasje te beginnen?

5. Een kokerrokje uit “Naai je eigen garderobe op maat

Dit punt is heel goed gelukt. Ik heb er namelijk niet één gemaakt, maar wel vijf! In januari sloeg ik een beetje door tijdens m’n vakantie en maakte ik er meteen vier, waarvan mijn favoriete met turquoise lurex.

Een paar maanden geleden heb ik nummertje vijf gemaakt, eentje van stretchkatoen. En eigenlijk heb ik nog stof liggen om er nóg eentje te maken. Verslaafd? Ik? Hehehe!

6 & 7: Rokje met stolpplooien en a-lijn-rokje met knopen

Het rokje met stolpplooien ook uit het boek “Naai je eigen garderobe op maat” maakte ik van bloemig katoen wat ik bij AliExpress heb gekocht. Da’s een heel fijn rokje geworden.

Het a-lijn rokje uit het boek “Rokjes!” heb ik vervangen. Ik heb dit boek denk ik twee jaar geleden gekocht, maar uiteindelijk niks van gemaakt omdat ik de patronen op één of andere manier net niet leuk genoeg vind. Maar het idee van een a-lijn rok met knopen vond ik superleuk, dus ik heb zelf een patroon getekend voor een zomerrok. In de zomer heb ik ‘m een paar keer aangehad, maar het is wel echt een rokje voor superwarm weer.

8 & 9 Een babypakje en een dinoknuffel

Dinopakje

Het babypakje, ook weer uit mijn bijbel “Naai je eigen garderobe op maat” heb ik als kraamcadeautje gemaakt voor vrienden van ons. Zij zijn gek op dino’s, dus in plaats van een berenpakje, werd het een dinopakje voor hun dochtertje. Een aantal maanden later kreeg ik bovenstaande foto doorgestuurd, dus volgens mij is het wel heel erg geslaagd!

De dinoknuffel was bedoeld voor dezelfde vrienden, maar we vonden een ander cadeautje wat we leuker vonden, dus die werd geschrapt van mijn lijstje.

Make Nine 2018 conclusie

Uiteindelijk is het best goed gelukt! Van veel items heb ik ook meerdere versies gemaakt. Nu ik het allemaal zo bekijk concludeer ik ook dat ik best wel veel kledingstukken heb gemaakt dit jaar! Met één item wat niet is gelukt en eentje geschrapt, vind ik dat ik het prima heb gedaan.

Voor 2019 ben ik alvast plannen aan het maken en mijn Make Nine 2019 keuzes zullen dan ook zo gemaakt zijn.

Doe jij ook mee aan deze challenge? Welke patronen staan er op jouw lijstje?