Op Instagram worden er verschillende challenges gehouden waarin je wordt uitgedaagd om (felle) kleurtjes te gebruiken in je creaties. En wat doe ik? Ik maak een zwart jurkje! En niet zomaar eentje, maar ik eentje van neopreen. Neopreen is een gekke dikke stof die ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld wetsuits.

Toch werd een zwart jurkje me een beetje te saai, dus ik heb een felblauwe rits met zilveren tandjes van ritswinkel.nl toegevoegd aan de achterkant. Ik vond het een leuke designfeature die m’n jurkje helemaal afmaakt!

zichtbare rits

Charleston dress View B van Hey June

In mijn kerstvakantie maakte ik al de A-variant van de Charleston-jurk. Dat jurkje zit echt superlekker en de pasvorm was ook meteen goed. Omdat ik een strak model wilde maken van het neopreen (anders gaat het zo wijd uitstaan), koos ik voor View B met een aansluitende rok.

Het lijfje heeft prinsessennaden en ik wist al van mijn vorige versie dat het lijfje best goed op mijn maten aansloot. Omdat ik geen extra/onnodige naden in de stof wilde, plakte ik de patroondelen voor het lijfje aan die van de rok.

Omdat mouwen bij neopreen me gewoon niet zo’n goed idee leken, ging ik voor de mouwloze versie. In plaats van simpelweg de mouwen weg te laten uit het oorspronkelijke patroon, heeft dit patroon een aparte mouwloze versie met een armopening die daarop getekend is.

Neopreen stof

Neopreen stof

Deze stof kocht ik een paar jaar geleden op de stoffenmarkt in Utrecht. Ik zag het liggen bij een kraam waar alles 2 euro per meter kostte (lekker druk dus). Ik vond het een fantastische bizarre stof en daarom wilde ik het hebben, ook al wist ik nog niet wat ik er precies van zou maken. Ik heb 2,5 meter gekocht, zodat ik zeker wist dat er een jurk uit zou passen.

Eigenlijk weet ik niet zeker of het nu neopreen, of scuba is. Het bestaat echter wel uit meerdere laagjes. Echter is het ook weer niet zo ontzettend dik dat het echt bij neopreen past. Ik vroeg het aan de jongen achter de kraam maar hij kon me alleen vertellen dat er “geen katoen in zat”. Goh ;) De stof heeft 30% stretch en aan de buitenkant zitten dunne streepjes. Ik ben er achter gekomen dat je het niet moet opvouwen, maar opgerold of hangend moet bewaren. Anders komen er kreukels in die er niet meer uit kunnen.

En… Ik had verwacht dat neopreen niet zou aftekenen, maar dat doet het juist wel heel erg! Dat komt vast omdat het zo’n aansluitend jurkje is, maar dat viel me wel een beetje tegen.

Werken met neopreen

Het naaien van neopreen leek me nogal een uitdaging. Gelukkig is het me heel erg meegevallen! Ik heb verschillende blogs gelezen over het werken met neopreen, en ik kwam erachter dat ik het beste geen normale naden kon gebruiken, want dan werd het te dik aan de achterkant. Ik heb steeds twee delen op elkaar gelegd en deze gestikt met een tweelingnaald. Om ervoor te zorgen dat het overal op gelijke breedte overlapte, heb ik eerst een hulpstikseltje gemaakt. Deze tip las ik op dit blog en werkte ontzettend goed.

Voordat ik de jurk in elkaar ging zetten, heb ik echter eerst alles met de hand geregen om de pasvorm te checken. Dat was een goed idee, want uiteindelijk heb ik alle patroondelen smaller gemaakt zodat hij echt goed aansloot. Ik denk dat ik er in totaal wel 10 cm af heb geknipt.

neopreen jurkje

Qua afwerking is het héérlijk om met neopreen te werken, want afwerken wordt alleen maar lelijk. Dus de zomen kunnen lekker onafgewerkt blijven. De halsopening hoefde ik ook niks aan te doen. Ik heb nog even overwogen om de halsopening dieper te maken. Het is echter een best wel korte jurk (voor mijn doen dan), en om het advies van Project Runway te volgen: zowel boven als onder bloot, wordt ordinair.

Blauwe rits als eyecatcher

Omdat het jurkje best een beetje saai werd, wilde ik een eyecatcher toevoegen. Dat werd een blauwe rits aan de achterkant. Het is puur een designelement; ik kan de jurk gewoon over mijn hoofd aantrekken. Dus de rits is hartstikke nep! Ik wilde dat hij zoveel mogelijk opviel, dus ik heb hem simpelweg aan de buitenkant vastgestikt zodat er zoveel mogelijk blauw en zilveren tandjes zichtbaar zijn.

De rits komt van Ritswinkel.nl en is ook te bestellen in andere leuke kleurtjes, zoals felroze en oranje. Ik vond het moeilijk om een keuze te maken. Ik heb uiteindelijk toch maar voor de blauwe gekozen omdat ik denk dat ik vaker blauwe accessoires zal dragen dan roze of oranje.

charleston neopreen

Een jurkje van wetsuitmateriaal

Van de ene kant vind ik het een heel gek jurkje geworden, van de andere kant zie je amper dat het zo’n bijzondere stof is en ziet het er uit als een simpele LBD. Het jurkje zit lekker, maar het voelt wel best warm… Ik heb het idee dat het straks niet zo’n handige stofkeuze is voor de zomer, maar we zullen het zien!

Omdat het jurkje veel minder stof in beslag nam dan verwacht (ik denk ongeveer een meter), heb ik nog een flink stuk over. Dus wat kunnen we daar van maken? Een andere jurk die wel gek wijd uitstaat? Een bikini of bh misschien? Of een laptopsleeve? Camera-jasje? Ik heb in ieder geval genoeg opties!

(En heel erg dankjewel aan m’n lief voor het maken van de foto’s <3)

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Ritswinkel.nl. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.