Het is alweer een tijdje geleden dat ik een editie van Leesvoer heb gepubliceerd. Het laatste half jaar is ook best hectisch geweest, waardoor ik niet echt tijd had om veel te lezen. Het merendeel van m’n tijd werd besteed aan klussen in huis en de overgebleven uurtjes spendeerde vooral ik achter de naaimachine. Dus hierbij vier favorieten van het afgelopen halfjaar:

And the Mountains Echoed – Khaleid Hosseini

Ik hou van verhalen waarin je de hele levensloop van de hoofdpersonen volgt. Dit boek is daar een goed voorbeeld van. Het begint bij het verhaal van Abdullah en Pari, een broertje en zusje in Afghanistan. De andere hoofdstukken hebben steeds weer een ander hoofdpersoon, die op een of andere manier weer verbonden zijn met de kinderen en Afghanistan.

Het boek leert je een hoop over het land en de mensen die Afghanistan voor verschillende redenen hebben verlaten. De karakters zijn ook ontzettend goed uitgewerkt en hebben allemaal een bepaalde drive en diepgang.

Armada – Ernest Cline

Armada gaat over videogames, waar ik zelf eigenlijk niet zoveel mee heb. Maar als ik recensies lees over dit boek, is dat helemaal niet zo erg, want de ‘echte’ gamers maken zich nogal druk over bepaalde details. Gelukkig werd ik op dat gebied niet gehinderd door enige kennis ;)

Zack Lightman is een tiener die helemaal verslingerd is aan het spel Armada. Hij steekt er enorm veel tijd in en heeft een plekje in de top 10 scorelijst weten te bemachtigen- iets wat bijna onmogelijk is. De obsessie voor videogames zit in zijn bloed: zijn vader was ook een enthousiaste gamer. Zijn vader overleed ongeveer een jaar na Zack’s geboorte, maar al zijn (game) spullen en dagboeken zijn bewaard gebleven. Zack verafgood z’n vader zo ongeveer, totdat hij wel een heel raar dagboek tegenkomt. Hij denkt in eerste instantie dat zijn vader helemaal psychotisch is, maar later komt hij er achter dat het toch niet zo vergezocht is…

De eerste paar hoofdstukken vond ik niet echt fijn lezen; maar als je daar eenmaal doorheen bent geploeterd, wil je precies weten hoe het nu zit met die complottheorieën. Een ander boek van Cline wordt binnenkort verfilmd, Ready Player One, en die ben ik zeker weten van plan om te kijken.

Innocence – Dean Kootz

Dit is nogal een apart verhaal, maar ondanks dat het heel veel vraagtekens opriep, kon ik het niet wegleggen. Addison lijkt een of andere ziekte te hebben, waardoor mensen terugdeinzen en zelfs agressief worden als ze zijn gezicht of lichaam zien.

Als kind zijnde is hij uit huis geschopt door zijn gestoorde moeder, en nu woont hij ondergronds in een stad. Hij woont daar samen met ‘vader’, een man die aan dezelfde ziekte lijdt en hem onder zijn hoede heeft genomen. Addison leert heel veel van vader, en vooral hoe hij zo goed mogelijk verborgen kan blijven. Addison slaapt overdag en zwerft overdag door de stad. Op een nacht komt er echter verandering in zijn leven als hij een meisje tegenkomt…

Zoals ik al schreef, dit verhaal is behoorlijk vreemd. Het leest ook niet echt vlot. Toch wilde ik weten hoe het nou zat en wat voor ziekte Addison had. Gelukkig worden alle vragen wel beantwoord aan het einde van het verhaal, maar het koste me nogal wat moeite om daar te komen.

All the Bright Places – Jennifer Niven

Over dit boek wordt gezegd dat het veel gemeen heeft met andere YA, Young adult, boeken. Gelukkig lees ik er niet zo veel, dus die vergelijking kan ik al niet maken. Ik vond het juist wel leuk dat het over tieners op een middelbare school ging, het deed me een beetje denken aan m’n eigen middelbareschooltijd.

Het boek heeft twee hoofdpersonen: Violet en Finch. De perspectieven wisselen zich ook af per hoofdstuk. Violet haar zus is een aantal maanden geleden overleden in een auto-ongeluk waar Violet ook bij betrokken was. Ze kan het maar moeilijk verwerken en heeft geen zin om verder te gaan met haar leven. Theodore Finch gaat naar dezelfde middelbare school en heeft niet zoveel met Violet te maken, totdat ze elkaar op een vreemde manier tegen het lijf lopen. Finch heeft zelf ook behoorlijk wat problemen (al kwam ik er niet achter wat nu precies bedoelt werd met zijn ‘slaap’?) en hij ontwikkelt een fascinatie voor Violet. Hij is nogal een vreemde snuiter, maar hij is wel behoorlijk intelligent en creatief waardoor ik hem een leuk karakter vond.

Dit boek wordt binnenkort verfilmd. Voor de rol van Violet is al een actrice gekozen en ik ben heel benieuwd wie ze voor de rol van Finch casten.

 

Benieuwd wat ik nu aan het lezen ben? Volg me op Goodreads!