Toen ons nieuwbouwhuis vorig jaar werd opgeleverd, claimde ik meteen een slaapkamer voor mezelf als naaikamer (luxe he!). In ons vorige huis hadden daar niet echt ruimte voor en naaide ik in de keuken. Dat was vreselijk irritant want elke keer als we gingen eten moest ik mijn naaispullen weer van de keukentafel verwijderen. Je wilt natuurlijk ook geen satésaus en doperwtjes terugvinden op of tussen je nieuwe creaties! (Al eten we ook wel eens iets anders, hoor ;) )

Mijn naaikamer bevalt me erg goed, maar binnenkort mag ik upgraden naar onze zolder. We hebben namelijk recentelijk verbouwd. De kamer daar is iets groter dan mijn huidige kamer, er is ontzettend veel licht vanwege de supergrote dakkapel én hij is een stukje praktischer in te richten.

Omdat ik het zelf erg tof vind om andermans naaikamers te bekijken (zoals deze van Lauren, Dixie, al deze zoetigheid en dit tuinhuisje!) krijgen jullie ook de ‘tour de la salle de couture’, versie 1.0!

Mijn naaikamer 1.0.

Laten we een rondje doen!

naaikamer

Groen is eigenlijk mijn lievelingskleur, maar in mijn vorige woningen heb ik altijd wel een ruimte groen/blauw gehad. Ik besloot nu om eens iets heel anders te doen en koos voor de Flexa kleur 100% Bes. Dat is een lekker knalkleurtje, maar niet té roze en girlie. Toevallig is het precies dezelfde kleur als mijn paspop die een soort van spook wordt als ik ‘m voor de muur plaats, haha! Ook al vind ik de kleur mooi, ik ga voor mijn nieuwe kamer toch voor iets anders (later meer daarover!) De deur is trouwens van melkglas omdat we zo wat meer licht op onze donkere overloop krijgen. Werkt supergoed!

Eigenlijk is het meubilair hier vooral tweedehandsjes van mijn oude appartementen of die van mijn vriend. De zwarte Ikea-Kallax-kast (eigenlijk nog Expedit) komt ook van mijn vriend zijn appartement. Deze gebruik ik om een deel van mijn stoffen en fournituren op te slaan. Hij is ook heel handig om linialen, scharen, boeken en tijdschriften op te dumpen als ik alle ruimte op de tafel nodig heb.

De antieke Singer naaimachine heb ik bij de kringloop gevonden en staat als pronkstuk in mijn kamer!

naaikamer

Mijn tafel is onze voormalige eetkamertafel. Ik het fijn dat ie al wat ouder is, want dan is het niet erg als ik ‘m beschadig (en hij is heel beschadigd!). Je kunt ‘m ook groter maken, dat is superhandig als ik maxi-jurken wil maken. Zoals je kunt zien staan mijn naaimachine en lockmachine schuin tegenover elkaar, zodat ik snel kan wisselen van machine. De gordijnen hebben we recentelijk pas opgehangen. Ik vind gordijnen maken echt een rotwerk. Dus het enige wat ik heb gedaan is twee gordijnen aan elkaar naaien zodat het breed genoeg is.

naaikamer

In de hoek bij het raam (prachtig uitzicht trouwens, hier lever ik wel iets op in want ik kijk uit op 30 meter water) hangen mijn stoffen. Ik vind het leuk om mijn stoffen zo op te hangen, maar ik moet zeggen dat het misschien niet de meest praktische manier is. Al werkt het prima in deze kamer. Het rek aan de rechterkant vind ik qua idee heel leuk. Ik merk alleen dat ik echt bagger ben in het ‘decoreren’ en zo. Tips zijn welkom!

En mocht je de overvloed aan sneeuwpoppen zijn opgevallen: ik heb nog niet ingericht voor kerst hoor. Die staan er gewoon het hele jaar omdat ik verzot ben op sneeuwpoppen. Een digitale chocoladeletter voor jou als je het juiste aantal sneeuwpoppen in mijn kamer telt ;)

naaikamer

Op de bank (ook weer een tweedehandsje maar wel met een mooi nieuw jasje) kan ik lekker alle stoffen/patronen dumpen als ze in de weg liggen. Daarnaast houdt m’n vriend en onze katten me af en toe gezelschap, waarvoor de bank ook superhandig is. Boven mijn bank hangt mijn geliefde cd-collectie en My-First-Sony-museum!

Ik vind het echt superfijn om een naaikamer te hebben, want volgens mij ben ik zo veel productiever. Het is gemakkelijk om ’s avonds nog even een halfuurtje naar boven te gaan om wat te werken aan een nieuw naaisel. Eerder moest ik alles (letterlijk) uit de kast trekken en daarna weer opruimen. Daardoor werd het meteen een heel gedoe. Ik ruim altijd wel regelmatig op tussen projecten door, maar als ik eenmaal bezig ben kan het er ook uitzien alsof er een bom is ontploft. Daarom is het zo fijn dat ik gewoon de deur achter me dicht kan trekken!

Naaiatelier 2.0

Ja ja, ik heb mijn nieuwe kamer omgedoopt tot “naaiatelier”. Dit is hoe de kamer er nu uit ziet:

In de nis komt mijn bank. Daarnaast zit een vaste kast, wat uit noodzaak is want daar zit de omvormer van onze zonnepanelen en dat ding maakt een VRESELIJK piepgeluid. En ik kan daar alle rommel in kwijt die ik nu een beetje op de vloer heb gedumpt. Ik heb al een heel lijstje voor de Ikea om nieuw meubilair te kopen want ik ben de afdankertjes wel een beetje zat.

Het licht is natuurlijk fenomenaal vanwege de dakkapel (hoe snoezig is dat driehoeksraampje links?) dus mijn tafel komt lekker middenin de ruimte. Met daaronder een vloerstopcontact zodat ik eens niet mijn benen breek over de kabels. Binnenkort komt de stukadoor en ik kan niet wachten todat alles af is!

Heb jij een eigen naaikamer?