Lapjesmarkt Utrecht

Elke zaterdag wordt in Utrecht een grote stoffenmarkt gehouden. Ik kom er eens in de zoveel tijd, aangezien ik vlakbij Utrecht woon. Toen ik net begon met naaien en ik voor het eerst naar de lapjesmarkt ging, was ik helemaal overweldigd door de vele keuze en de drukte. Inmiddels ben ik er wat meer aan gewend en weet ik meestal wel goed te slagen.

Wanneer en waar is de lapjesmarkt?

De lapjesmarkt vindt op elke zaterdagochtend plaats van 8:00 tot 13:00 uur. Weer of geen weer, de lapjesmarkt gaat door. Alleen bij bepaalde feestdagen (Koningsdag, kerstmis), wordt hij afgezegd. Kennelijk werd de eerste lapjesmarkt hier 400 jaar geleden al gehouden.

In mijn ervaring is het tussen 11 en 13 uur echt heel druk. Wil je liever wat rustiger naar de stoffen kunnen kijken, zorg er dan voor dat je er eerder bent. Rond 10 uur is het ook nog prima te doen, je hoeft er niet per se om 8 uur te zijn.

De markt staat op de Breedstraat, met aan de ene kant het pleintje aan de Predikherenstraat en aan de andere kant een parkeerplaats aan de Wijde Begijnestraat waar ook meerdere kramen staan. Bekijk hier de locatie op Google Maps.

Wat kun je verwachten?

Een Stoffenspektakel mag dan groter zijn dan deze markt, aan keuze is zeker geen gebrek! Er zijn kramen met modestoffen, kinderstoffen (tricots met leuke printjes), quiltstofjes, gordijn/meubelstoffen (je kunt je gordijnen ook laten maken daar), dure Chanel- en andere merkstoffen, panelstoffen met schilderijen, leer en Oosterse stoffen. De marktlui nemen stoffen mee die bij het seizoen passen. Zo heb je voor de kerst heel veel glitter- en paillettenstoffen op de kramen liggen. Er staan ook een paar kramen met fournituren en naaibenodigdheden en standaard een kraam met beenmode.

De prijzen lopen uiteen: er zijn een paar kramen met een aanbod van 1 a 2 euro de meter (meestal is dat niet zoveel bijzonders, maar ik vind het wel leuk om daar te snuffelen), maar er zijn ook merkstoffen te vinden waar je meer dan 100 euro per meter betaald. Ik vind de ‘coupons’ op de markt altijd een beetje vreemd. Dit zijn voorgeknipte lappen van bijvoorbeeld 140 bij 150 waarvoor je dan een vast bedrag per coupon betaald. Echter als je het terugrekent is de meterprijs niet zo goedkoop. Vaak is zo’n lap te klein om er bijvoorbeeld een jurkje uit te maken, waardoor ik er twee nodig heb en het een nog slechtere deal wordt.

Van afdingen is niet echt sprake (niet zover ik heb gemerkt in ieder geval), maar ik heb wel eens een metertje extra gekregen omdat het ‘t laatste op de rol was.

Tips voor de lapjesmarkt Utrecht

Behalve dat je op tijd moet komen, kan ik je het volgende aanraden:

  • Bij de meeste kramen kun je pinnen, maar bij een paar ook niet. Als je toch contanten nodig hebt, kun je pinnen bij de Albert Heijn in de Voorstraat.
  • Vanaf Utrecht CS is het tien minuten tot een kwartiertje lopen naar de markt. De bushalte Neude is op twee minuten lopen vanaf de markt.
  • Doe het milieu een plezier en neem je eigen tas mee :) En als je een trolley besluit mee te nemen, let dan een op de tenen van je medeshoppers!
  • Twijfel je of de markt wel doorgaat? Op de Facebookpagina worden de uiterst zeldzame keren wanneer het niet doorgaat, aangegeven.
  • Als je toch in Utrecht bent: in het centrum zit ook Ria’s fournituren (zakkendragerssteeg, vlakbijk het station). Aan de Lijnmarkt zit Passementerie Baars en van de Kerkhof, daar kun je allerhande soorten lint, knopen en gordijnkwasten inslaan. De winkel is superschattig dus sowieso een kijkje waard.

Wat kocht ik op de lapjesmarkt?

Vorige week ging ik gezellig samen met mijn moeder naar de lapjesmarkt. Het was supermooi weer en ik kan het zeker aanraden om de markt te combineren met een lunch in de stad.

Ik ging voornamelijk op zoek naar leuke stoffen voor zomerjurkjes en topjes. Ik kocht de volgende stofjes:

  • Blauwe viscosetricot met witte streepjes: hopelijk kan ik hier zowel een zomerjurkje én een Santa Fe top van maken. Hij valt heel soepel en is vrij dun, waardoor hij heel geschikt is voor een Santa Fe.
  • Witte viscose met bloemen: ik weet niet zeker of dit viscose is, maar het is niet zo glibberig/glad als polyester, en soepeler dan katoen. Een Tania-culotte (ziet er uit als een rok maar is een broek!) lijkt me wel wat hiervan.
  • Rode gestreepte viscose: de print vond ik erg leuk. Ik weet nog niet zeker wat ik hier van ga maken, misschien ook een culotte als het goed uitkomt met de strepen.
  • Wit-rood gestreepte French terry: voor een capuchontrui. Een tijdje geleden zag ik een capuchontrui van een soortgelijke stof op Facebook, en nu wil ik er ook zo eentje! Helaas is de stof wel superscheef, dus ik hoop dat ik dat kan oplossen aangezien je dat duidelijk gaat zien met strepen.
  • Een coupon zwarte boordstof; altijd handig om op voorraad te hebben.

Kom jij wel eens op de lapjesmarkt in Utrecht?