Zo, welkom bij mijn eerste creatie van 2019! Een paar dagen geleden schreef ik nog over mijn Make Nine 2019 plannen, en vandaag komt al het eerste item online. Ik heb namelijk lekker lang vakantie gepland en daardoor heb ik veel tijd om te naaien. Wat ik ook schreef in mijn plannen, is dat ik wat meer uit mijn comfortzone wil qua patronen. En laten we vooropstellen dat ik met deze jurk op de meest comfortabele manier uit mijn comfortzone ben gegaan, haha!

Ik besloot om deze sweaterdress te maken omdat ik een lounge-jurk wilde die ik zo aan kon gooien over een legging. Het soort kledingstuk dat je aantrekt wanneer je alleen bankhangen en Netflix op je planning hebt staan. Of als je je niet lekker voelt en een knuffel nodig hebt, want deze jurk is een soort van gigantisch knuffelgewaad geworden.

Mysig sweaterjurk van Kommatia Patterns

Kommatia Mysig sweaterdressOmdat ik me afvroeg wat “Mysig” nou in hemelsnaam betekent, heb ik net mijn Google-skills gebruikt en ben ik er achter gekomen dat het “gezellig” in het Zweeds betekent. Nou dat slaat de spijker op z’n kop! De MYSIG sweatshirt dress is behoorlijk oversized en zak-vormig. Dat wordt nog eens erger gemaakt door de vleermuismouwen. Normaal is dit echt niet mijn stijl, maar zoals ik al schreef, wilde ik de ultieme chill-outfit.

Ik heb inmiddels een paar patronen van Kommatia Patterns gemaakt (bekijk ze allemaal hier), en ook deze instructies bestaan uit twee infographics en geschreven instructies. Vergeleken met andere patronen vind ik dat nogal beknopt. Maar van de andere kant, ze zijn wel duidelijk, al moet je af en toe wel even goed naar de afbeelding kijken.

Joggingstof met brede strepen

Deze Big Stripes joggingstof komt van Budgetstoffen. Hij is echt superdik en warm. Toen ik de stof uitpakte wilde ik bijna de jurk achterwege laten en er zo onder gaan liggen op de bank. En de grijze binnenkant is zo zacht!

In de niet-zwarte strepen zitten ook kleine stipjes. Omdat ik wel wilde dat de strepen er mooi uit kwamen te zien, heb ik heel veel tijd besteed aan het knippen van de stof. Ik kon niks op de vouw knippen of dubbel knippen want de strepen moesten doorlopen. En poe, wat was dat een werk! Het voelde alsof er geen einde aan kwam!

Soms was het wel weer handig, want ik kon aan de hand van de kleine stipjes precies zien of ik dan het tweede deel wel goed knipte. Zo van “dit patroondeel moet twee stippellijntjes vanaf de grijze rand liggen”.

De constructie van Mysig

Behalve dat het voor mijn gevoel een halfjaar duurde voordat ik alle onderdelen had uitgeknipt, ging het in elkaar zetten heel vlot. Omdat ik een beetje huiverig was dat de strepen zouden verspringen onder mijn overlocker, heb ik alles eerst met de naaimachine gedaan en vervolgens afgewerkt met de overlocker.

Ik merkte dat de zak nogal laag was gepositioneerd op het patroon. Hij zit namelijk helemaal onderaan, en voor mij zou dat betekenen dat ik moest bukken om erbij te kunnen? Deze heb ik daarom ook een stuk hoger geplaatst, al had hij misschien nog wel wat hoger gekunnen. Om het stiksel op de voorkant van de zak mooi recht te krijgen, heb ik mijn ‘overcast’ voetje gebruikt. Daar zit zo’n klein balkje op wat je mooi tegen de zijkant van de stof kunt aanleggen. Ik weet eigenlijk niet zeker of het voetje hiervoor is bedoelt, maar het werkte supergoed! Omdat de strepen mooi doorlopen, zie je ook bijna niet dat er een zak op zit.

Hetzelfde voetje gebruikte ik om de rand/tunnel van de capuchon te maken. Toen ik de jurk paste, merkte ik echter dat de voorkant/onderkant van de capuchon wel heel hoog zit (dat stukje onder je kin). Ik heb hem daarom een stukje ingekort, zodat hij wat comfortabeler zit. Voor het touwtje van de capuchon gebruikte ik een oude (extra en ongebruikte) schoenveter. Ik kan me niet eens meer herinneren welke sneakers daar precies bij hoorden… maar wie wat bewaard, die heeft wat, toch?! De ‘gaten’ waar het touwtje uitkomt werkte ik af met een knoopsgat. Je kunt ook van die ringetjes gebruiken.

De laatste aanpassing die ik maakte was de boord onderaan de jurk. Ik gebruikte grijs boord bij de mouwen, want de mouwen eindigden met een zwarte streep, en zwart op zwart leek me niet zo leuk. Onderaan de jurk gebruikte ik zwart boord. Ik knipte hem eerst netjes volgens het patroon. Dat was echter veel te krap. De boord was zo krap dat de jurk een soort trechtervorm kreeg… Ik heb hem dus verlengd zodat hij bijna even breed is als de jurk.

Het resultaat

Zo’n wijd model is echt niet mijn stijl, en daarom besloot ik om op Instagram hulp in te vragen van mijn volgers. Ik maakte er een complete story van. Eerst poste ik een foto van de jurk op mijn paspop en vroeg ik wat men er van vond. De reacties die ik kreeg waren nogal lauw: het balkje eindigde op 50%.

Ik besloot vervolgens om de jurk te stylen want soms heb je alleen een beetje styling nodig! Dus ik ging voor mijn beste hip-hop pose (lees: ik kan geen hip-hop poses) en voor de “ik ben ziek zwak en misselijk en heb de trui van mijn vriend ingepikt”. Toen was men toch positiever ingesteld! 80% stemde voor “I guess it works…”

Ga ik met mijn sweaterdress naar buiten? Hm, misschien naar de supermarkt onder een lange jas. Doe ik de deur open voor de pakketbezorger/pizzakoerier? Zeker wel. Ga ik er mee naar vrienden? Zeker niet!

Kortom: het mag dan wel niet mijn stijl zijn, de gezellige Mysig doet precies wat ie moet doen. Ik ben superblij dat de strepen allemaal zo mooi doorlopen en erg tevreden met hoe het heeft uitgepakt. Ook mijn overcast voetje ga ik nog veel gebruiken nu dat ik hem heb ‘ontdekt’, dus daar ben ik heel blij mee.

Heb jij wel eens een kledingstuk gemaakt om alleen in te chillen?

 

Dit artikel is in samenwerking met Budgetstoffen.nl. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.