Bij een off-shoulder model moet ik altijd denken aan de outfit die Olivia Newton-John droeg in Grease. Je weet wel, met die strakke broek, leren jasje en de zwarte top met de lage/brede halslijn. Wanneer ik deze top draag wil ik dan ook spontaan uitbarsten in “Tell me more, tell me more, was it love at first sight?”

Eigenlijk had ik helemaal nog niet gepland om deze top te maken… Maar zoals ik schreef in mijn maandoverzicht, had ik een nieuw lijfje nodig voor mijn kerstjurk. Het patroon wat ik voor mijn kerstjurk gebruikte vond ik namelijk heel saai ogen toen ik hem in elkaar had gezet. Dus, ik besloot om de jurk uit elkaar te halen en een patroon samen te stellen dat veel feestelijker is. Ik zocht eerst naar een mooi off-shoulder patroon, maar toen realiseerde ik me dat ik het patroon voor Cannes al in huis had. Ik durfde het niet aan om mijn jurk meteen te verknippen, dus deze top maakte ik eerst om het lijfje uit te proberen.

De Cannes top van Kommatia Patterns

Cannes topDe Cannes top van de Canadese Kommatia Patterns heb ik al een tijdje geleden gekocht, toen er een sale op Makerist was. Ik viel meteen voor de wijde v-halslijn. Ik heb al eens eerder een off-shoulder top gemaakt, maar dan met een stuk elastiek in de hals. Deze top is echter zo ontworpen dat hij op één of andere magische manier net aan je schouders blijft hangen. Het rugpand heeft ook een v-hals en is net zo diep uitgesneden als de voorkant. Love it!

Behalve de Cannes top is er nu ook nog een body variant met korte mouwen. Ik vind body’s erg fijn om te dragen met rokjes of hoge jeans, maar er is bi-stretch stof voor nodig. Tijdens mijn zoektocht voor bi-stretch stoffen voor mijn Peg Legs sportleggging kwam ik erachter dat dat toch best moeilijk te vinden is. Met de top kun je tenminste vrij ‘standaard’ tricot gebruiken.

Voor de stof gebruikte ik een restantje Crushed Jersey van Budgetstoffen.nl dat ik vorig jaar op het Stoffenspektakel heb gekocht. Deze gebruikte ik eerder al voor mijn Catalina jurk. De stof is lekker zacht en rekt goed mee.

De constructie

De top zat erg snel in elkaar. Ik had wel per ongeluk het lijfje eerst aan elkaar genaaid in plaats van eerst de mouwen aan de schoudernaden. Echter maakte dat door de raglan-vorm niet zoveel uit.

Bij mijn kerstjurk van vorig jaar had het lijfje ook een v-vorm en heb ik daar veel moeite mee gehad. Ik keek daarom ook wel een beetje op tegen de v-hals van dit model. Online heb ik wat tutorials opgezocht om het proces beter te snappen, en dit keer ging het echter in één keer goed! Het enige is dat de ‘v-vorm’ niet heel scherp is geworden, maar eigenlijk vind ik dat niet zo storend. Wat wel storend was is dat ik per ongeluk een bredere naadwaarde heb genomen bij de V dan bij de rest van de halsboord, omdat het stiksel van mijn overlocker minder breed is dan wat wordt aangeraden in het patroon. Dat was gelukkig wel gemakkelijk te fixen, maar het is wel een aandachtspuntje voor het ‘echte’ lijfje.

Eigen kledinglabelOmdat ik niet genoeg stof had voor lange mouwen, heb ik ze gewoon zo lang mogelijk gemaakt. Dat kwam uit op halflange mouwen en die lengte vind ik eigenlijk erg fijn. Ook het lijfje heb ik iets ingekort vanwege stofkrapte, maar met mijn lichaamslengte komt dat eigenlijk best goed uit.

Het resultaat

Volgens het maat-tabelletje viel ik ergens tussen een M en een S. Als je tussen twee maten valt, kun je het beste de kleinere maat nemen, stond er. Ik heb dus een S geknipt. Echter blijkt die nog best ruim te zitten bij de mouwen en mijn taille. Voor de kerstjurk-versie ga ik dan ook een XS maken.

De top draagt echt heerlijk, door de zachte stof is het bijna pyjama-achtig! De schouders blijven best goed hangen, eigenlijk een beetje tegen mijn verwachtingen in. Bij mijn paspop blijven ze niet hangen dus het heeft vast iets te maken met het feit dat ik wel armen heb, haha! De bloemetjesstof moet ik nog steeds aan wennen omdat ik normaal gesproken niet zulke vrouwelijke printjes draag. Maar met een vest of colbertje er overheen vind ik het leuk staan.

Ook al weet ik nu dat de top goed past, ik vind het toch een beetje eng om in mijn mooie groene fluweel te knippen, maar ik geloof dat ik het maar gewoon moet doen. In het allerergste geval kan ik nog een rok maken in plaats van een jurk, toch?

En deze keer de bonusfoto: het is ontzettend moeilijk om met een selfie-stick een foto van je eigen rug te maken!

Cannes top achterkant