Ik sta er zelf nog helemaal perplex van, maar het is me eindelijk gelukt om een item uit een Knipmode te maken! Vorig jaar had ik een proefabonnement op Knipmode en ontving ik vijf edities. Helaas viel het me nogal tegen, maar ik besloot om er toch het beste van te maken en riep m’n zelfbedachte ‘Knipmode challenge’ tot leven. Alle details en mijn mening over de Knipmode kun je vinden in de post van vorig jaar daarover.  Maar om een korte samenvatting te geven: ik ga proberen om uit elke Knipmode die ik heb, tenminste één patroon te maken.

Dit project was uiteindelijk best wel bijzonder voor me vanwege het patroon en de stof die zich niet gedroeg zoals verwacht… Dus wees gewaarschuwd: het wordt een lang verhaal ;)

Knipmode Janice jurk

Jurk van Janice 21 uit Knipmode augustus 2018

Deze jurk komt uit de Knipmode van augustus en dit is ook vrijwel het enige patroon wat ik leuk vond in het tijdschrift. Het is de “jurk van Janice” van deze editie. Ik moet bekennen dat ik geen idee had wie Janice was (ik dacht aan een mevrouw die Janiesj heette) maar zo goed ben ik nu ook weer niet op de hoogte van Nederlandse ontwerpers (zeg maar gerust: totaal NIET op de hoogte).

Knipmode augustus 2018 jurk Janice

In de beschrijving staat het volgende:

“De ontwerpen van Janice zijn eigenlijk geschikt voor iedereen, maar deze losvallende jurk 21 raden we de peervormige vrouw extra aan. Dankzij de losse vlindermouwen en de licht klokkende rok op de knielengte camoufleert hij de stevige bovenarmen en-benen.
Het getailleerde lijfje met diepe V-hals en iets verhoogde taillenaad maakt dat je supervrouwelijk voelt in dit nonchalante model!”

Nou, fijn om te weten dat ie mijn stevige bovenarmen en benen camoufleert! Het model ziet er in ieder geval superslank uit, dus als ik die afbeelding moet geloven, flatteert ie inderdaad ontzettend ;)

Het is eigenlijk een best simpel model in een vintage stijl. De wijde mouwen zijn een eye-catcher en daardoor krijgt de jurk ook een boho-uitstraling. Ik heb de boho-stijl volledig omarmd en toen de jurk bij mij nogal groot uitviel (qua rok- en mouwlengte), heb ik het lekker zo gelaten.

Er waren twee dingen die ik op voorhand al aanpaste aan het patroon. Ik legde de patroondelen van de rok op de stofvouw, zodat ik daar geen naad had. Dit heb ik ook gedaan met de voorkant van het lijfje en was de bedoeling om dit ook met de achterkant te doen, maar het paste niet uit mijn stof. Het tweede was dat ik de rits achterwege heb gelaten. Met deze stof is hij ruim genoeg om over je hoofd aan te trekken.

Donkergroene crinkle viscose

Toen ik vorig jaar op het Stoffenspektakel was, zou ik eigenlijk al naar de uitgang gaan, maar zag op de valreep nog het kraampje van Elba Stoffen. Zij komen uit België en ik neem altijd graag een kijkje bij hun kraam aangezien ze geen webshop hebben.

Daar lag deze viscose stof in vier verschillende kleuren. Ik heb deze donkergroene versie, maar ook een bordeauxrode variant van gekocht. De stof zag er voor het wassen uit als een vrij gladde stof met geweven driehoekjes. Echter na het wassen, bleek het een ‘crinkle’ effect te hebben gekregen! De stof kwam helemaal gerimpeld uit de wasmachine en was ook een flink stuk gekrompen.

Toevallig maakte Fiona van Diary of a Chain Stitcher haar Myosotis jurk ook van een soortgelijke stof. Of de mijne ook ‘double gauze’ is, weet ik niet. Maar haar post inspireerde me wel om deze stof voor dit patroon te gebruiken. De Myosotis dress is namelijk ook een ruimvallend model met wijde mouwen. Ik besloot dus ook te doen wat Fiona had gedaan: de stof kneiterhard te strijken zodat de rimpels er vrijwel uitgaan. Daardoor werd het weer een stuk breder en paste mijn patroon weer, al scheelde het niet veel.

Knipmode boho-jurk

Gelukkig heb ik een tafel die ik groter kan maken!

Ik ben alleen heel benieuwd in hoeverre hij straks krimpt na het wassen… Ik kan me niet voorstellen dat hij enorm krimpt omdat ik hem al een keertje gewassen heb. Fingers crossed dat ik straks geen kinderjurkje heb!

Voor het eerst werken met een Knipmode-patroon

Ik heb dan wel een stapeltje Knipmodes, maar ik had nog nooit een patroon van ze gemaakt. Omdat er 100 lijntjes door elkaar heen staan op het patroonblad, heb ik ook voor het eerst de puinzakken van de Action gebruikt in plaats van normaal papieren patroonpapier. DIYDiva schreef daar eerder al eens een vergelijkend artikel over.

Patroon overtrekken op een puinzak

Het werken met de puinzakken is me echt supergoed bevallen. De lijnen op het patroonblad zijn goed te zien en je kunt ze gewoon met een ballpoint overtrekken. Ook aantekeningen maken met een markeerstift op de patroondelen gaat prima. Ik moest wel wennen aan de Knipmode-stijl van opsplitsen van patroondelen… Ik kwam er pas halverwege achter dat ik twee stukken aan elkaar moest plakken. Gelukkig ontdekte ik dat voordat ik de stof ging knippen ;)

Qua naadtoeslag vond ik het helemaal een bijzonder proces. Ik gebruik voornamelijk .pdf-patronen waarbij de naadtoeslag al is toegevoegd. Als ik het zelf moet toevoegen, gaat het nog wel eens mis (zoals bij de Odette-top) omdat ik zo in automatische modus zit dat ik die stap oversla.

Bij de Knipmode ging ik op zoek naar de uitleg over de naadwaarde, en tot mijn verbazing stond daar een heel gekke tekst. Dat je overal hetzelfde moet aanknippen lijkt me logisch, maar er stonden verschillende getalletjes, waaronder “1 cm aan de onderkant van de armsgaten, naar de schouderkop verlopend tot 3 cm”. Dapper tekende ik 3 cm aan de schouderkop, maar het leek me dat het ‘t patroondeel dan zo vreemd er uit ging zien dat ik maar gewoon overal 1 cm heb aangehouden. Dit deed ik met mijn naadwaarde magneetjes aan mijn schaar geplakt (die dingen zijn echt ideaal!). Omdat het een ruimvallend model is, ging dat prima en kwam het ook niet al te precies. Ik kan me voorstellen dat dit niet de juiste manier is wanneer het wél heel precies komt.

In een Facebook community gaven ze aan dat die extra centimeters bij de mouwkop bedacht waren zodat je meer speelruimte hebt voor wanneer het model te krap zou zijn. Op zich is die redenering niet zo gek. Maar ik besloot om dit uit te sluiten door een proefmodel van het lijfje te maken. Zo kwam ik er ook achter dat een rits niet nodig was voor mij.

Constructie van de jurk

Ook al was mijn stof zo gek gerimpeld, het naaide prima. Ik heb eerst de naden met de naaimachine gedaan, en vervolgens met de lockmachine afgewerkt. De halslijn heeft een beleg, en de uiteinden daarvan heb ik gezigzagd met de naaimachine in plaats van afgewerkt met de lockmachine, omdat ik die zo plat mogelijk wilde houden.

Toen ik de rok aan het lijfje had genaaid, vielen er twee dingen op: de rok was bij mij een heel stuk langer dan op het model (midilengte bij mij, boven-knie op het model), en aan de uiteinden was hij veel langer dan in het midden. Ik heb er aan de zijkanten best veel centimeters af moeten knippen om een rechte rok te krijgen. Het jammere is dat mijn paspop de jurk niet past. Ik kan mijn armen omhoog doen om de jurk aan te krijgen, maar mijn pop kan haar schouders niet bewegen (arm ding) en krijg ik hem dus niet aangetrokken. Gelukkig werkte simpelweg vanaf de taillelijn meten ook prima om de zoom bij te werken. Ik heb geen idee waar dit rare verschil nu vandaan kwam, want aan het patroon was het niet te zien. Misschien toch uitgerekte stof?

Ik heb nog een kleine poll gehouden op Instagram over het inkorten van de roklengte. De meningen waren verdeeld en uiteindelijk heb ik toch besloten om hem lang te houden. Ik heb namelijk al heel veel jurkjes op knielengte, en ik vond juist dat de lengte het boho-effect versterkt.

Ook de mouwen vielen bij mij over mijn ellebogen, terwijl ze bij het model boven de ellebogen komen. Kennelijk heeft zij heel lange ledematen, of ik heel korte? Ik denk het laatste, haha! Maar ik vond het een leuk effect, dus ik heb ze zo gelaten.

Normaal gesproken ben ik niet zo van een beleg gebruiken, maar dit keer ging het eigenlijk best prima. Ik heb het beleg vastgenaaid aan de naadtoeslag (under stitching in het Engels- weet niet hoe het in het Nederlands heet) en het vastgezet met kleine steekjes zodat hij niet naar buiten flapt.

De afwerking van de zoom en mouwen heb ik gedaan met mijn “roll of lace” naaimachinevoetje. Dat ding vind ik zo briljant! Binnen no-time was mijn rok gezoomd met een keurig gerold mini-zoompje. Erg fijn!

Embracing my inner boho-girl

Meestal ben ik meer van de getailleerde kledingstukken en ik moet ook zeggen dat ik me een stuk fijner voel als ik er een riempje bij deze jurk draag. Ander voel ik me toch alsof ik in een soepjurk rondzwem.

Maar toen ik ‘m voor het eerst paste en goed bekeek in de spiegel had ik best wel een ‘wauw’ gevoel. Wat past het model goed bij de stof! Ondanks dat ik het rimpeleffect niet had verwacht, vind ik het echt een fantastische stof. Er zit namelijk best wel wat gewicht in en valt daardoor heel mooi. Dit is echt zo’n gevalletje dat de stof de jurk echt maakt. It’s all in the fabric!

Helaas is het nu nog te koud om hem zo te dragen, maar ik denk dat ik hem in de zomer vaak aan zal doen. Je hoeft ‘m alleen even over je hoofd te gooien en een paar sandaaltjes aan te trekken, en klaar!

Kortom: mijn eerste Knipmode-poging is goed uitgepakt en smaakt naar meer!

Knipmode augustus 2018 Janice jurk

Doei & thanks for reading!

Maak jij wel eens iets uit de Knipmode?