Waarom mijn kledingkast opruimen?

Een tijdje geleden heb ik besloten dat ik langzaamaan mijn garderobe met gekochte kledingstukken, wil vervangen door een garderobe met alleen maar zelfgemaakte items. De uitgebreide versie van mijn plan kun je hier lezen: de weg naar een zelfgemaakte garderobe. Dit artikel is een onderdeel van deze series.

Je hebt natuurlijk niet van de ene dag op de andere je gekochte kleding vervangen door zelfgemaakte. Een van de stappen die ik daarom voor mezelf heb bedacht, is mijn kledingkast opruimen. Correctie: het grondig opruimen van mijn kledingkast. Ik had namelijk een uitpuilende kledingkast met een hoop kleding die ik niet meer droeg. Het was dus weer eens tijd om mijn kledingkast grondig op te ruimen!

De stand voor: wat had ik allemaal?

Een paar jaar geleden heb ik het Marie Kondo boek gelezen, en ook al zeg ik geen ‘dankjewel’ tegen mijn kapotte sokken, ik heb er toch een aantal dingen van geleerd die ik wel fijn vind om toe te passen.

Een van die dingen was per categorie opruimen. Ik heb dus eerst al mijn truien uit de kast getrokken, daarna de tops, en vervolgens alle broeken, enzovoorts. Zo kon ik goed zien wat ik per categorie nu eigenlijk had voor kleding. Ik heb alles bijgehouden, en opgeteld hoeveel kleding ik in welke categorie had.

Ik haalde mijn kleding uit mijn open kast, de hangkast, dressoir én uit de twee onder-je-bed-opbergbakken.

Toen ik alles uit de kasten had gehaald, kwam ik erachter dat ik een behoorlijke berg kleding heb. De stand kwam uit op:

 • 175 gekochte items – 75%
 • 57 zelfgemaakte items – 25%

(Dit geldt trouwens alleen voor bovenkleding, ondergoed, nachtgoed, jassen en sportkleding heb ik buiten beschouwing gelaten)

De categorieën met de meeste items waren t-shirtjes met korte mouwen (34!), rokken, mouwloze hemdjes en truien. Kortom: een enorme lading kleding. Ik had altijd het idee dat ik niet belachelijk veel kleding had, maar dit was even een flinke eye-opener voor mij. Meten = weten! Heb jij wel eens geprobeerd om je kleding te tellen?

Ik las laatst een blog over iemand die een enorm schuldgevoel had omdat ze iets van 30 kledingstukken had (ik viel even van mijn stoel, maar het ging dan wel over iemand die de capsule wardrobe methode volledig had omarmd). Mijn aantal is vergeleken daarbij enorm hoog natuurlijk. Maar ik denk dat mijn kleding gemiddeld vijf jaar oud is. Ik doe namelijk niet zo snel kleding weg, mijn maat is de laatste jaren vrijwel niet veranderd, en ik ben ook niet zo van de laatste trends dus het merendeel is tijdloos. Verder zou ik geen verklaring hebben voor dit aantal… Heb jij je kleding wel eens geteld?

Ik concludeerde dat kleding bij mij een item is wat veel en lang gedragen wordt totdat ie versleten is, of het is een miskoop die ik hooguit twee keer heb gedragen. Daar tussenin zit weinig.

Welke kleding heb ik weggedaan?

Alles zomaar lukraak weggooien is natuurlijk ook niet duurzaam. Daarom heb ik alleen de items weggedaan die:

 • Versleten of kapot zijn (en niet meer te repareren)
 • Waarvan ik nu weet dat ze niet bij mij passen en ik ze ook echt niet ga dragen
 • Oncomfortabel zitten
 • Alles waar ik me dik, klein of lelijk in voelde

Ik kwam erachter dat ik best veel ‘nette’ kleding heb voor op werk, die ik nooit droeg (ik hoef bijna nooit meer iets ‘net’ te dragen). Zo had ik meerdere zwarte broeken waarvan eigenlijk maar een paar echt goed pasten en bloesjes die helemaal niet lekker zaten. Ik heb de mooiste en meest passende dingen gehouden, de rest is weggegaan. Ik had ook een flinke lading dikke vesten en truien die ik bewaarde voor het geval we ooit nog een horrorwinter komt… Die zal er vast wel komen, maar daarvoor heb ik geen 16 vesten en 18 truien nodig! Er was ook een overschot aan strakke t-shirtjes, die ik eerder onder een vestje droeg. Dat draag ik niet meer, dus de enorme stapel t-shirts heb ik ook uitgedund.

Alles wat niet meer draagbaar was, heb ik in een zak gedaan voor de kledingbak van Sympany. Zij recyclen kleding. Van kapotte kleding wordt bijvoorbeeld poetsdoeken en geluidswerend materiaal gemaakt. Ik moest af en toe wel even slikken bij het wegdoen van favoriete, maar versleten items. Zo was het jasje waarin ik heb gesolliciteerd naar mijn huidige baan helemaal gepild en een tweetal fijne longsleeves waar ik me altijd heel fijn in voel ook niet meer te redden.

De miskopen die nog mooi waren, heb ik uitgewassen en naar de Kringloop gebracht. Hopelijk is iemand anders er blij mee.

Wat heb ik gehouden voor refashions?

Een aantal van deze items waren geschikt om te refashionen. Maar om te voorkomen dat ik stiekem toch alle kleding houd, ben ik wel ‘streng’ geweest met de kledingstukken die ik in mijn refashion-mand heb gedaan.

Ik heb het volgende gehouden om er in de toekomst iets anders van te maken:

 • Kleding van mooie, soepelvallende tricot. Deze wil ik gebruiken om gecolorblockte tops van te maken. Het kan ook prima als voering dienen.
 • Bloesjes om dickey-kraagjes van te maken
 • Mooie stofjes waarvan ik hemdjes wil maken

De stand na

Ik heb nu veel hangertjes over, een schap in mijn kast is leeg en maar 1 onder-je-bed-opberger met winterkleding over. En de telling komt uit op:

 • 100 gekochte items (75 weggedaan) – 66%
 • 51 zelfgemaakte items (6 weggedaan) – 34%

Visueel ziet dat er zo uit:

kledingkast opruimen

Helaas is het een beetje donker in onze ‘doorloopkast’.

kledingkast opruimen - voor en na

Linksboven hangt ook kleding van mijn vriend. Linksonder zie je de nu lege hangertjes.

onder bed kledingopbergers

1 bak minder!

Nog steeds een hoop, maar ik vind het zonde om mooie items die ik nog regelmatig draag, weg te doen. Ik heb wel een aantal kledingstukken weggedaan waarvan ik een zelfgemaakte versie wil. Zo kwam ik uit op:

 • Mooie hoodie (in plaats van een iets te krappe H&M capuchontrui)
 • Vest met rits
 • Niet-zwarte colbert met stretch (ter vervanging van mijn blauwe favoriete)
 • Zomerjasje (want ik heb er geen meer over nu)
 • Geruit overhemd/blouse (die wel goed past!)
 • Vleermuisshirt (want mijn oude favoriete was echt te kapot na 10 reparaties)
 • Shorts (die wel lekker zitten)
 • Broeken (want ik heb alleen maar jeans)
 • Blouses met korte mouwen en mooie hemdjes

En hoe nu verder met mijn zelfgemaakte garderobe?

Ik wil voorkomen dat ik uiteindelijk weer met zo’n grote lading kleding zit, maar dan allemaal zelfgemaakt. Bij het maken van nieuwe kleding wil ik dus bewuster te werk gaan en nadenken of ik een kledingstuk wel echt nodig heb. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over capsule wardrobes. Ook al denk ik niet dat het hele principe iets voor mij is, ik heb wel veel nuttige en bruikbare tips gevonden die ik ook kan toepassen bij mijn zelfgemaakte kleding.

Volgend jaar zal ik nog eens een keer door mijn kast gaan en de items die ik het afgelopen jaar niet heb gedragen, ook weg doen. Daarnaast verwacht ik nieuwe zelfgemaakte items aan mijn garderobe toe te voegen. Nu is ongeveer een derde zelfgemaakt, en twee derde gekochte kleding. Ik ben benieuwd hoe de verhouding tussen zelfgekocht en zelfgemaakt over een jaar is!

Heb jij veel zelfgemaakte of zelfgekochte kleding in je garderobe? Heb je nog tips voor mij?