Als je zelf kleding maakt, heb je vast net zoals ik ook interesse in series, films en documentaires over (het maken van) kleding en mode. Deze series/films/etc vond ik allemaal erg leuk om te zien:

Project Runway


Project Runway is een soort van talentenjacht voor modeontwerpers. Elke aflevering moeten de deelnemers een (of meerdere) ontwerp(en) maken voor de catwalk, waarbij ze steeds weer een andere challenge krijgen. Soms is de uitdaging het werken met onconventionele materialen (jurken van snoep of spullen uit de dierenwinkel) of ligt de uitdaging in de modellen waarmee ze moeten werken. Het is best wel Amerikaans, en wordt gepresenteerd door (ex-?) model Heidi Klum en Tim Gunn van Parsons The New School for Design.

Helaas is alleen seizoen 7 tot en met 10 beschikbaar op Netflix, waardoor het af en toe wel een beetje outdated is. Toch vind ik het superleuk om te kijken hoe de deelnemers de uitdagingen aanvliegen en hun eigen stijl laten zien. Er is ook een junior versie, waarin kinderen of tieners kleding maken. Het is echt indrukwekkend om te zien wat die kinderen allemaal al kunnen ontwerpen en maken!

7 Days Out – Aflevering 5: CHANEL Haute Couture Fashion Show

In de 7 Days Out documentaire word je per aflevering meegenomen in de voorbereidingen van een groot evenement. De andere afleveringen gaan over hondenshows en NASA, wat mij eerlijk gezegd totaal niet kan boeien dus de aflevering van Chanel is de enige die ik heb gezien.

De aflevering over Chanel gaat over de laatste zeven dagen voor de Spring-Summer 2018 Haute Couture Show. Je ziet hoe de naaisters aan de jurken werken, wat Karl Lagerfeld er allemaal van vindt, de modellen die de jurken passen en de hoveniers en podiumbouwers die de set gaan bouwen.

In de documentaire vind ik alles er nogal… Lief aan toe gaan. Volgens mij moet iedereen voor zo’n show onder zoveel stress staan dat iedereen elkaar helemaal kapot scheldt, maar dat zie je in ieder geval niet in de documentaire. Toch geeft het een leuk beeld van hoe het bij zo’n gigantische show er aan toe gaat.

The Dressmaker

In het buitenland stond deze film al eerder op Netflix, maar niet in Nederland. Ik probeerde ‘m op vakantie te bekijken, maar dat lukte helaas niet. Balen dus! Tijdens de kerstvakantie verscheen ie ook eindelijk op Netflix Nederland, dus ik heb ‘m meteen gekeken.

Deze film gaat over een naaister in de jaren ‘50. Nadat ze vele jaren in Parijs haute couture heeft gemaakt, keert ze terug naar haar geboortedorp in de Australische outback. Ze begint al snel kleding te maken voor de lokale dames, die ze transformeert met prachtige creaties. Ook de jurken die ze zelf draagt zijn fantastisch!

De film gaat niet alleen over mode, maar ook over een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden en het verhaal is eigenlijk best dramatisch en ingrijpend. En een ding waar deze film volgens mij qua realiteit de mist in gaat: Tilly heeft de jurken allemaal in no-time gemaakt, wat volgens mij best wel onmogelijk is met zo weinig tijd ;)

Timeless

Timeless is een science fiction serie die op het eerste gezicht niet zoveel met mode te maken heeft. Mijn vriend is dol op sci-fi en series over tijdreizen, dus we kijken deze samen. Ik vind het verhaal ook boeiend, maar ik kijk ook vanwege de fantastische kostuums die ze gebruiken.

Elke keer als het team namelijk door de tijd reist, krijgen ze een outfit die bij de periode past. Vooral de kleding van Lucy (Abigail Spencer- speelt ook in Suits) vind ik echt fantastisch. Van baljurken tot Jackie Kennedy pakjes, elke keer draagt ze weer een supertoffe outfit. De website Frock Flicks heeft ook een leuke analyze over de kostuums geschreven.

Age of Adaline

Ook deze film gaat niet specifiek over mode, maar er zijn wel mooie kostuums in te bewonderen. Gek genoeg gaat deze ook een beetje over tijdreizen, want het hoofdpersonage wordt niet meer ouder. Blake Lively speelt de hoofdrol, en je ziet haar door zo’n 8 decennia heen in steeds weer fantastische outfits.

Sowieso vind ik het verhaal van deze film mooi, maar de kostuums zijn ook prachtig. In dit artikel van Literally Darling hebben ze collages gemaakt van de kostuums per tijdperk, mocht je ze ook mooi vinden.

Andere mode-documentaires op Netflix

Deze documentaires heb ik zelf (nog) niet gekeken, maar staan wel op mijn lijstje om nog eens te kijken:

Iris – over het bejaarde(!) stijlicoon Iris Apfel (de dame met haar gekke brillen en armbanden).
Franca: Chaos and Creation – over de redactrice van de Italiaanse Vogue.
The True Cost – over het verhaal achter de laaggeprijsde kledingstukken (schijnt erg indrukwekkend te zijn)
House of Z – over ontwerper Zac Posen
The September Issue – over de totstandkoming van het belangrijkste Vogue nummer van het jaar.
Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards en Maddman – beide over schoenenontwerpers
Jeremy Scott: The People’s Designer – over Jeremy Scott, die o.a. voor Moschino ontwerpt
Fresh Dressed – over hip-hop mode en de oorsprong hiervan
Atelier – geen docu, maar een Japanse serie over een vrouw die in de lingeriefabrikant/ontwerper gaat werken.

 

Heb jij nog tips voor leuke mode-gerelateerde films, series of docu’s op Netflix?