^ sorry voor de bagger fotokwaliteit hierboven, maar ik wilde per se op de foto met onze kerstboom ;) 

Het is inmiddels alweer februari, maar toch wilde ik nog een post wijden aan mijn kerstjurkje, aangezien het nogal een project was! Dit jaar besloot ik om m’n jurkje voor de kerst zelf te maken. Ik zou hem onder andere dragen naar het kerstdiner van m’n vriend, waar het er altijd behoorlijk chique aan toe gaat. Ik was begonnen om zelf een patroon te tekenen, maar het proefmodel paste voor geen meter. Ik besloot dat ik geen zin meer had in dit gedoe, dus in plaats van het patroon zelf te tekenen zoals ik met een jurkje voor een bruiloft had gedaan, besloot ik om (voor het eerst) een ‘echt’ patroon te kopen.

Ik had al een jaar daarvoor een doorzichtige zwarte stof met gouden stipjes gekocht. Het koste maar een paar euro en ik vond het zo leuk dat ik het zonder een concreet plan meenam. Voor kerst was het ideaal, al was het wat te opzichtig voor een complete jurk en daar had ik sowieso niet genoeg stof voor. Ik koos daarom voor een patroon waarbij ik de stipjes als accent in het lijfje kon gebruiken. Het New Look patroon 6392 leek goed bij mijn idee aan te sluiten. Nadat ik wat mede-naaisters en vriendinnen op Instagram om advies had gevraagd, besloot ik om de stipjesstof ook in de rok te verwerken voor extra feestelijkheid.

Proefmodellen

Omdat ik het risico op een mislukt project zo veel mogelijk wilde voorkomen, maakte ik twee proefmodellen. Ik heb een hele stapel oude dekbedovertrekken hiervoor, dus ik maakte de lijfjes in ‘prachtige’ bloemetjesstof.

Bij de eerste variant bleek al snel dat hij te groot was, ondanks dat ik het maattabelletje goed had gevolgd. Ik maakte daarom een tweede variant en die zat een stuk beter. Ik merkte ook dat de lijfjes op mijn heupen bleven hangen, oftewel dat ze te lang waren voor mijn lichaamsbouw. Ik kortte het lijfje daarom een flink stuk in. Ik oefende ook met de ‘v-vorm’ in het lijfje. Het was even een gedoe om te begrijpen wat nou precies de bedoeling was, dus het was maar goed dat ik eerst een proefmodel maakte om te oefenen.

Ik had ook problemen met het rugpand en vond hem sowieso een beetje saai. Ik veranderde het patroon zodat hij lager uitgesneden was en ook een ‘v-vorm’ kreeg. Daarnaast nam ik hem nog zo’n vijf (!) centimeter in. Vreemd genoeg maakte dat weinig verschil met het voorpand…

Inmiddels had ik op de wekelijkse lappenmarkt in Utrecht ook stof gekocht voor de rest van het jurkje. Dat werd een zwarte crêpe stof. Het was het laatste op de rol, dus ik kreeg er een metertje extra bij. Een tientje voor vier meter stof vind ik niet verkeerd!

Constructie

KerstjurkjeOndanks dat ik had geoefend met de ‘v-vorm’, was het een drama om dit goed te krijgen. Ook al probeerde ik op de millimeter nauwkeurig te werken, het lukte gewoon niet. Vooral niet met de rare beleg-constructie die ze hadden bedacht. Met de hand kreeg ik ook geen mooi resultaat. Ik gaf het bijna op en zou ‘m recht maken in plaats van met v, maar de laatste poging ging eigenlijk best wel goed. Dus op de valreep ging ik toch voor de v-vorm.

De rok was heel eenvoudig te naaien. Ik maakte de onderrok van zwarte crêpe en een overlay van de gouden stipjesstof. De rok heeft een aantal plooien waardoor hij lekker zwierig valt, maar door de vele stof is hij wel erg zwaar geworden. Het lijfje wordt daardoor flink naar beneden getrokken.

Ik had eerst lange mouwen gemaakt, maar dat vond ik toch wat te truttig overkomen. Toch wilde ik in december niet rondlopen in een mouwloze jurk, dus ik maakte halflange mouwen. Om niet te veel stof op elkaar te proppen, hield ik de afwerking van de mouwen simpel.

Het resultaat

Tja, ik ben niet echt tevreden over mijn jurk. Ik had juist een patroon gekocht met de bedoeling dat ik eens een keer geen grote aanpassingen hoefde te maken. Dat viel vies tegen! Ook na mijn aanpassingen sloot het lijfje eigenlijk heel slecht aan.

Het lijfje sloot ook slecht aan omdat de rok zo zwaar was en er behoorlijk wat gewicht aanhing. Ik had beter geen plooien in de onderrok kunnen maken om een beetje stof en gewicht te besparen, maar dat realiseerde me pas later.

Ik heb het jurkje op twee kerstfeesten gedragen en ik kreeg er complimentjes over, dus wat dat betreft was hij geslaagd. Ik vind de stof superleuk en de rok is wel goed gelukt. Dus ik ben van plan om het lijfje te verwijderen zodat ik een feestelijke rok overhoud. Het patroon gaat echter de kast in en komende kerst ga ik het anders aanpakken.