Ik denk dat heel veel vrouwen het probleem wel kennen dat ze ‘s ochtends voor hun kledingkast staan en geen idee hebben van wat ze aan zullen doen. Ik ben totaal geen ochtendmens, dus van zo’n twijfelsessie voor mijn kledingkast word ik extra chagrijnig. Vaak betrap ik me er dan op dat ik voor mijn ‘oude favorieten’ ga en voor veel simpele basics. Met als gevolg dat ik een paar uur later (als mijn ochtendhumeur is weggezakt) zoiets denk als “meh, weer lekker saai, dit had toch veel beter/leuker gekund?”

Daarnaast ben ik sinds dat ik mijn eigen kleding naai, veel bewuster geworden van kleding. Ik heb meer oog voor bepaalde stijlen, kleuren en stoffen. Details die ik eerder niet zag, vallen me nu wel op.

Vanwege deze twee punten, besloot ik me te verdiepen in wat ‘mijn stijl’ is. Ik gebruikte daarvoor het Wardrobe Architect project van het Collete blog. Door de vragen en de worksheets werd ik geïnspireerd om op een heel andere manier naar mijn kleding te kijken.

Het verleden

Laten we eerst een stukje achtergrond bekijken. Ik ben geboren in de jaren ’80, dus in de jaren ’90 werd ik me als tiener bewust van de kleding die ik droeg. Laatst hoorde ik op de radio een mooie samenvatting van de mode in die tijd. Die ging ongeveer zo: “in de jaren ’70 droegen ze dit, in de jaren ’80 dat, en in de jaren ’90 was gewoon alles lelijk”. Wat ik me vooral herinner van de middelbare school is dat meiden in strakke heupbroeken en naveltruitjes liepen. Kijk maar eens naar wat de Spice Girls toen droegen en lach je helemaal blauw :)

roze haar

Als boze 16-jarige…

Ik vond dat verschrikkelijk, maar daarnaast was ik als puber ook erg onzeker over mijn uiterlijk en wilde mijn lichaam zo veel mogelijk verstoppen. Dus ik besloot me zoveel mogelijk tegen de naveltruitjes af te zetten en ging richting de alternatieve look. Eerst vooral skaterachtig, en wat later richting gothic. Ik hield enorm van de muziek die erbij hoorde, en ik haalde mijn kledinginspiratie bij bands die ik leuk vond. Dat was eigenlijk vooral… wijde mannenkleding! Ik leefde me ook helemaal uit qua haarkleur en heb zo ongeveer de hele regenboog uitgeprobeerd (dat vond mijn moeder ook heel leuk, haha!).

Het heeft me best wel wat moeite gekost om van deze look af te komen. Niet in de zin dat ik na m’n achttiende er nog uitzag als een skater of gothic, maar omdat ik voor een nogal ongedefinieerde stijl ging. Ik kon ook maar moeilijk wennen aan kleur nadat ik jarenlang voornamelijk zwart heb gedragen.

Mijn stijl nu

Dankzij het Wardrobe Architect project ging ik op een andere manier naar mijn kleding kijken. Wat al snel duidelijk werd is dat ik me graag praktisch kleed. Ik stem mijn kleding af op het weer, maar ook op het vervoermiddel (des te hoger mijn hakken, des te groter de kans dat ik moet staan in de trein…) waarmee ik die dag reis. Ik kleed me ook wat chiquer als ik bij een externe opdrachtgever werk.

Ook moet ik me op mijn gemak voelen. Als ik iets draag dat te strak zit, of juist te wijd en zakkerig, voel ik me de hele dag verschrikkelijk. Dat geldt ook voor te ‘rare’ kleding of schreeuwerige kleuren. Kleding die in deze categorie valt, heb ik weggedaan en zal ik ook niet meer kopen. Daarentegen als ik een outfit draag die goed zit, voel me ik me erg zelfverzekerd en is mijn dag al meteen een heel stuk leuker. Maar welke outfits zijn dat dan?

Silhouettes

Het idee van ‘silhouettes’ vind ik echt briljant. Toen ik hierover las vielen er ook een heleboel puzzelstukjes op hun plaats. De Wardrobe Architect beschrijft zo’n silhouette als volgt:

“Just like the shape of each garment emphasizes certain areas of the body through ease and length, putting those garments together into different proportions also creates emphasis.”

Als je dit eenmaal hebt samengesteld, dan kun je op basis daarvan heel gemakkelijk je outfits samenstellen. Ik heb uiteindelijk zes van deze silhouettes samengesteld (met behulp van Polyvore, superhandig die site). Bij mij komt het er eigenlijk op neer dat als ik iets straks aan de bovenkant draag, dat ik iets los aan de onderkant wil, en andersom. Dat resulteert in dit soort silhouettes:

silhouette

Skinny jeans (dus strak), met een losse top, een blazer en hoge hakken. Ik draag deze variant vaak. Het is het enige model broek dat ik draag, want boyfriend jeans of wijde pijpen staan me gewoon niet. In plaats van een los t-shirt combineer ik mijn skinny ook met een blouse, sweater of mouwloze top.

silhouette

Een a-lijn midirok met een strakke top. Ik ben dol op off-shoulder.

silhouette

Een strakke rok met een losse top. Dit kan zowel chique met pumps als lekker casual met gympen.

silhouette

Een fladderig kort rokje met een strakke top. De stampschoenen geven het een lekker stoer tintje. Dit silhouette draag ik ook graag als jurkje. Dus een jurkje met een aansluitend lijfje en een uitlopende rok.

Kleuren

Ik geloof dat het jurkjes-gedeelte in mijn kast het meest kleurrijke gedeelte is. Alhoewel, ook in de zomer loop ik doodleuk in een zwart jurkje. Zomers zwart, ha! In ieder geval, ik heb de kleuren die ik draag in kaart gebracht, en vervolgens mijn “kleurenpalet georganiseerd”. Daar kwam het volgende uit:

 

Neutrals
(kleuren die overal bij passen):

kleuren neutrals

Zwart, grijs, donkerblauw (denim) en donkerbruin.

Eigenlijk staat grijs me helemaal niet goed omdat het een koele kleur is. Donkerbruin staat me beter dan zwart, maar zwart vind ik altijd de fijne, veilige optie. Wit draag ik bijna nooit.

Nearly neutrals
(passen ook bij veel andere kleuren, maar zijn wat meer uitgesproken)

kleuren near neutrals

‘Rust’, bordeauxrood, olijfkleur/khaki en petrol (ziet er hier uit als lichtblauw)

Ik hou vooral van die groenige olijfkleur. Rust vind ik ook erg mooi, maar ik vind het op een of andere manier toch een gekke kleur om te dragen.

Statement colors
(voor veel visuele impact)

kleuren statement

(Donker)groen, mintgroen, okergeel, frambozenrood/roze, en paars.

Ik moet toegeven: deze kleuren draag ik erg weinig. Ik wil ze echter wel meer gaan dragen, dus ik ga er meer op letten om meer felle kleurtjes aan mijn kleding toe te voegen.

Prints

Ik draag weinig printjes. De enige uitzondering daarop zijn streepjes, die vind ik altijd heel goed afkleden. Daarnaast heb ik een paar hemdjes met wat zomerse printjes, maar die zijn op één hand te tellen.

Mijn stijl

Door het Wardrobe Architect project werd ik aan het denken gezet over over mijn eigen stijl. Ook al kan ik mijn persoonlijke stijl niet perfect omschrijven, ik weet nu wel beter wat het wel of juist niet is.

Ik denk dat het me zeker wel gaat helpen bij het shoppen voor kleding maar ook bij het plannen voor naaiprojecten. Stoffen met vrolijke printjes zien er bijvoorbeeld prachtig uit, maar het is niet mijn stijl en ik ga ze hoogstwaarschijnlijk toch niet dragen. Ook heb ik nu inspiratie gekregen voor kledingstukken (zoals een petrolkleurig a-line jurkje) waarvan ik vrijwel zeker weet dat ik ze wel ga dragen.

Ben jij ook zoekende naar je eigen stijl of heb je alles al uitgekiend en heb je tips voor me? Ik lees het graag in de comments!