Vorig jaar noemde ik dit Knipmode jasje al in mijn naaiplanning voor het najaar. Eind vorig jaar ben ik er niet aan toegekomen, maar in januari stond het eindelijk vooraan op mijn lijstje. Het is mijn eerste jasje, en door de stof met glitter is het best wel een eyecatcher geworden! En wat ook leuk is: door het op verschillende manier te combineren, heb je een hele andere uitstraling.

De stof, een “Jacquard geweven lurex paisley”, kocht ik al een tijdje geleden bij Driessen Stoffen. Toen ik het kocht wist ik nog niet wat ik ervan wilde maken, maar omdat het niet duur was (slechts 3 euro de meter!) kocht ik zo’n 3 meter zodat ik zeker wist dat ik er genoeg van zou hebben. Eerder maakte ik er ook al een kokerrokje van.

Makkelijk maken jasje Knipmode maart 2018

Dit jasje komt uit de maart 2018 editie van Knipmode. Ik had toen nog geen abonnement, maar ik kreeg een keer een mailtje waarmee ik een gratis .pdf-patroon mocht uitzoeken. (Helaas valt ie dus niet onder mijn Knipmode-challenge.) Nadat ik tijdens Me Made May had geconcludeerd dat ik weinig vesten/jasjes had, koos ik dus het patroon voor dit simpele raglanjasje.

Het jasje is een “makkelijk maken” item en dat vond ik een goed idee voor mijn eerste jasje. Om het model meer vorm te geven, zit er een coupenaad in de raglanmouwen. De hals en voorpanden worden afgewerkt met een beleg.

Knipmode maart 2018

Tetris spelen met de stof!

Als je het patroon download, krijg je meteen twee andere versies van het jasje erbij. Dat is een langere versie, en een versie met ruches en zakken. Omdat ik het jasje naar mijn eigen smaak heb aangepast, weet ik eigenlijk niet of ik een 21 Jasje Ursa of 22 Jasje Vero heb gemaakt.

Helaas vond ik dit keer de instructies niet duidelijk. Ik raakte halverwege het pad een beetje kwijt, dus ik heb het gewoon naar eigen inzicht in elkaar gezet. Het was inderdaad een “makkelijk maken” patroon, dus het was prima om dit zonder instructies te doen.

Constructie & aanpassingen

Als eerste heb ik een proefmodel gemaakt. Zoals gewoonlijk deed ik dat van een oud dekbedovertrek, waarbij het patroontje op de mouwen eigenlijk best leuk uitviel. Toen ik het proefmodel paste, kwam ik al snel tot de conclusie dat het model niet goed bij mij aansloot. Het is natuurlijk een ruimvallend model, maar omdat het armsgat zo laag zat, kon ik mijn armen niet goed omhoog. Ik kon dat gemakkelijk oplossen door zowel de armen als het lijf een stukje in te nemen, waardoor de mouwopening een stuk hoger kwam.

Het is natuurlijk een ruimvallend jasje, maar toch heb ik getracht om een beetje vorm aan te brengen zodat hij wat minder vierkant werd. Doordat mijn stof redelijk stug is, werd het vierkante model nog eens versterkt. Ik nam hem een paar cm in aan de zijkant en maakte twee coupenaden in het achterpand. Het is een subtiel verschil, maar voor mijn gevoel past hij nu een stuk beter. De figuurnaden zijn door het drukke patroon vrijwel niet te zien. Ik korte hem ook een stukje in zodat hij goed bij mijn lichaamslengte past.

Close-up coupenaden

De coupenaden bij de mouwen eindigen best wel vierkant, waardoor ik een soort rechte hoek op mijn schouders kreeg. Ik heb de hoeken daarom nog een keer gestikt in een ronde vorm, zodat ik niet meer zo’n gek uitstekend stukje hebt.

Verder heb ik de (nep)zakken achterwege gelaten, maar om er toch iets van versiersels aan toe te voegen, heb ik een satijnen biaisbandje aan de mouwen toegevoegd. Deze heb ik zelf gemaakt met mijn biaisband-maker. Het was de eerste keer dat ik ‘m gebruikte, en ondanks dat satijn niet echt een gemakkelijke stof is, ging het prima! Ik twijfelde over het aantal bandjes, maar uiteindelijk ben ik voor slechts eentje gegaan, want het was erg moeilijk om dit achteraf er nog netjes op te naaien.

Voor het kraagbeleg gebruikte ik een dunner stofje. De jacquard prikt namelijk een beetje, en om die stof in mijn nek te voelen, leek me niet zo handig. Ik heb nog overwogen om het te voeren, maar ik zal ‘m toch meestal dragen met een shirtje of blouse eronder. Dus dat werk heb ik mezelf maar bespaard.

Het resultaat: een veelzijdig raglanjasje van jacquard

Tijdens het maken van het jasje had ik af en toe wel m’n twijfels. Is de stof niet te oubollig of meubelachtig met het paisleypatroontje? En het model niet te vierkant? Maar toen ik ‘m voor het eerst voor de spiegel paste, werd ik er helemaal blij van.

Omdat ik een rokje heb in dezelfde stof, besloot ik om ze samen te dragen, zodat het een soort van mantelpakje werd… En toen ik me realiseerde dat ik hem op heel veel verschillende manieren kan dragen, ben ik helemaal losgegaan qua combi’s ;)

De secretaresse-mantelpakje-look

Knipmode maart 2018

Deze combinatie met het kokerrokje in dezelfde stof vind ik echt hi-la-risch!!!

De frisse-avond-op-zomerdag-look

Knipmode maart 2018 jasje

Het jasje kan ook prima over een jurkje gedragen worden in de zomer. Hier draag ik ‘m met mijn Catalina-jurkje.

De beroemd-persoon-op-vliegveld-look

Knipmode maart 2018 jasje

Deze look is geïnspireerd door beroemdheden die naar de gate lopen in hun chillkleding maar dan toch even een net jasje er over heen trekken ;)

De casual-chic-look

Knipmode maart 2018 jasje

Ik geloof dat deze look toch wel mijn favoriet is ;) Ik draag ‘m hier met mijn witte Odette top.

En nog een aan-foto van de achterkant, al is het een beetje jammer dat ik niet recht stond:Knipmode maart 2018 jasje