Een tijdje geleden kreeg ik de kans om mijn eigen sneakers te maken. Het was al een hele tijd een droom van me om niet alleen mijn eigen kleding, maar ook mijn schoenen te maken. Ik verzamelde daarom een aantal bronnen voor inspiratie maar ook praktische linkjes met patronen of kits. Lijkt het jou ook zo tof om je eigen schoenen te maken? Dan heb je hopelijk wat aan de onderstaande linkjes!

hoge hakken

Inspiratie om zelf schoenen te maken

Jasika Nicole – Try Curious blog

Ik volg Jasika al een tijdje op Instagram. Ze maakt ook haar eigen kleding, maar daarnaast is ze ook een enthousiaste schoenmaakster. Op haar blog Try Curious vind je verschillende posts en voorbeelden van de damesschoenen die ze maakt. Maar als je echt de details van het schoenmaken wilt zien, moet je haar stories op Instagram bekijken. Vaak maakt ze uitgebreide video’s terwijl ze aan haar schoenen werkt.

Lord Point shoemaking

Het lijkt er op dat dit blog al een tijdje niet meer wordt geupdated, maar het bevat een schat aan informatie. Er staan heel veel handige infographics op over hoe bepaalde type schoenen precies zijn opgebouwd en informatie over de verschillende stappen die nodig zijn om een schoen te maken. Mijn favoriete onderdeel zijn de “shoe dissections”, waarbij schoenen uit elkaar worden gehaald (ontleed). Superinteressant om te zien hoe al die onderdelen precies in elkaar zitten.

De referencepagina is ook een goed startpunt voor heel veel verschillende soorten informatie over schoenmaken.

Dead and Buried

Dit blog is letterlijk ‘dood en begraven’, maar het is zo ontzettend tof om hier doorheen te scrollen. Hier zie je een schoenmaker aan het werk die hele fancy damesschoenen maakt (onder andere voor Project Runway Australië) en delen print met een 3D-printer!

Patronen en kits om zelf schoenen te maken

Wil je echt zelf aan de slag? Met deze patronen kun je verschillende types schoenen maken. Sommige zijn geen ‘echte’ schoenen, maar ik denk dat ze juist daarom leuk zijn om mee te beginnen.

 

espadrilles

Espadrilles

De bekende sandalen van canvas of katoen met een touw-zool. Via de Etsy shop van A Happy Stitch kun je een kit kopen met alle benodigdheden.

Wil je de stof zelf uitkiezen? Bij Stof en Stil kun je de zolen apart kopen, en een gratis patroontje voor een slipper/schoen downloaden.

Verschillende schoenpatronen

Op de website van Living DIY-style kwam ik verschillende patronen tegen voor schoenen voor zowel dames als kinderen. Daar vond ik ook een patroon voor ballerina’s, waarbij je geen schoenleest nodig hebt om ze te maken! Ik ben hier heel benieuwd naar.

SneakerKit

Sneakerkit

Met de Sneakerkit, die ik eerder uitprobeerde, heb je alle benodigdheden voor het maken van je eigen sneakers! Nadat je de kit hebt gekocht in jouw favoriete kleur, kun je een patroon printen en hiermee je eigen paar sneakers maken.

Pantoffels

Pantoffels zijn natuurlijk niet echt schoenen, maar het is wel een soort van schoeisel en misschien een mooie manier om het schoenmaken eens uit te proberen? Ik heb een tweetal gratis patroontjes opgeslagen waar je je eigen sloffen mee kunt maken: fabric slippers van Pretty Prudent en Midnight Slipper van Stitch Upon a Time. De instructies hoe je de Midnight Slippers gratis kunt downloaden vind je bij punt 12 onder bovenstaande link.


Ik hoop dat je wat aan mijn verzameling linkjes hebt!

Lijkt het jou ook leuk om je eigen schoenen te maken?