Het is vandaag precies een jaar geleden dat mijn naaimachine werd bezorgd. Mijn machientje is de Singer Traditional 2282. Deze kun je af en toe bij de Lidl kopen. Dat klinkt misschien een beetje schimmig, maar Singer is een goed merk en in dit eerste jaar heb ik er geen problemen mee gehad. Volgens mij is het een prima machine voor een beginner! 

Met dit blog ga ik terugkijken op wat ik het afgelopen jaar heb gemaakt, wat ik allemaal heb geleerd en wat ik op mijn planning heb staan zodra mijn nieuwe naaikamer is ingericht.

Wat heb ik gemaakt?

Rokjes

Ik werd gemotiveerd om een naaimachine te kopen omdat ik rokjes wilde maken. Ik heb er dan ook zes gemaakt!

Over al deze rokjes heb ik al uitgebreid geblogd: cirkelrok met appeltjesprint, een rode halve cirkelrok, een grijs strak tricotrokje, het paarse ‘vakantierokje’, een zwart/blauw gestreept rimpelrokje en het zesde rokje: een okergeel plooirokje.

Het gele rokje is momenteel mijn favoriet, maar het grijze strakke rokje draag ik ook vaak. Het paarse rokje is best wel mislukt en de blauw/zwart gestreepte vind ik me niet zo mooi staan, dus die draag ik weinig. De cirkelrok blijkt erg onpraktisch als het waait, haha!

Bovenstukken

Off-shoulder top

Ik heb ook een aantal bovenstukken gemaakt. Allereerst een off-shoulder top die ik zelf heb getekend en eigenlijk deed ik maar wat. Maar na een aantal proefmodellen is het best goed gelukt. Alleen heb ik de draadrichting van de stof de verkeerd om gedaan, oeps!

Oversized blouse

De blouse maakte ik tijdens een cursus en blogde ik eerder al uitgebreid over.

Molly sweater uit “My Capsule Wardrobe: City Break”.

De Molly sweater komt uit het ebook “My Capsule Wardrobe: City Break”. Dat was de eerste keer dat ik met een gekocht (pdf) patroon werkte. Op de halsboord na was het heel goed te doen. De stof is joggingstof met een superzachte binnenkant van Budgetstoffen.nl.

Jurkjes

Molly jurk uit “My Capsule Wardrobe: City Break”.

Allereerst de jurk-variant van de Molly sweater. Da’s dus eigenlijk een lange variant van de sweater die hierboven staat. Ik kreeg weer de halsboord niet goed dus ik gebruikte weer zwarte boordstof. Dit model bleek nogal zakkerig uit te vallen, dus ik heb het flink moeten aanpassen. De stof is Punte di roma en is lekker warm.

Bruiloftsjurkje

Daarnaast mijn meesterwerk: het zelf getekende jurkje voor de bruiloft van mijn oom en tante. Hier ging veel werk in zitten, veel drama maar uiteindelijk was ik blij met het resultaat. Het is een ¾ cirkelrok met een lijfje wat ik zelf heb getekend op mijn eigen maten. Hier ga ik ook nog een blogpost aan wijden zodra de foto’s van de bruiloft binnen zijn! Alle stoffen (katoen, chiffon en voeringstof) komen ook van Budgetstoffen

Refashions

Ik zit altijd met verbazing te kijken naar de fantastische refashions (het aanpassen van een kledingstuk naar een ander kledingstuk) die ik op Instagram langs zie komen. Tegenwoordig gooi ik ook niet meer mijn kleding weg, maar probeer er iets anders van te maken. Ik wil ook proberen om van kringloopkleding iets nieuws te maken, maar tot zover heb ik nog niets geschikts daar voor gevonden.

Van jurkje naar rok

Het nieuwjaarsrokje: het lijfje van dit jurkje zat vreselijk. Ik heb het afgeknipt en elastiek toegevoegd zodat het een rok werd. Het is niet helemaal perfect gelukt omdat ik in tijdnood kwam, maar misschien ga ik het in de toekomst nog eens verbeteren.

Van broek naar topje

Deze fladderbroek kwam van de HEMA en droeg ik niet omdat hij niet goed zat. Ik vond het stofje wel fantastisch, dus dacht dat ik er wel gemakkelijk een topje van kon maken. Niet dus, want het heeft een patroon en dat moet wel een beetje mooi doorlopen. Uiteindelijk moest ik hem verdelen in 10(!) aparte stukjes. Ik heb hier flink veel geoefend met het matchen van patronen zodat de ankertjes doorlopen.

Van blouse naar dickey

Dit nepkraagje (heet een dickey) heb ik gemaakt van een blouse die slecht paste. Ik vind het leuk om een blouse met kraagje onder mijn trui te dragen, maar het past altijd zo moeizaam. Ik zette de schaar er in, werkte de randjes af en voegde elastiek aan de zijkanten toe. Ik ben van plan om hier ook een tutorial voor te maken, inclusief het ‘pimpen’ van de kraag met borduursels of kraaltjes.

En daarnaast heb ik veel kleding gerepareerd of aangepast. Zo heb ik mijn broekspijpen korter en smaller gemaakt, een fantastische tutorial gevonden voor die scheuren bij je dijbenen, topjes korter gemaakt, zakken toegevoegd, enzovoorts. Het is zo fijn dat ik aanpassingen kan maken zodat mijn kleding beter zit, maar ook dat mijn kleding nog een ronde mee kan gaan in plaats van dat ze in de vuilnisbak belanden vanwege gaten of scheuren.

Mislukkingen…

Laten we hier niet te lang bij stilstaan! Ik ben namelijk niet zo goed in opgeven. Recentelijk ben ik er achter gekomen dat dat niet altijd positief is. Zo ga ik nog uuuuren verder met iets proberen op te lossen ook al heeft het geen zin meer en ik alleen maar meer tijd verpruts…

Er was een hemdje van satijnachtige stof wat totaal is mislukt. Het omzomen werd superlelijk, en het patroon dat ik had gekozen was eigenlijk voor rekbare stof. Van dezelfde stof had ik ook een lange rok gemaakt voor een Halloween-feest. Maar omdat het feest af werd gezegd, heb ik de rok niet meer afgemaakt. Jammer, want ik had me helemaal uitgeleefd op Pinterest voor mijn ‘evil-queen’ thema.

Daarnaast heb ik een soort van gilet van chiffon gemaakt wat me voor geen meter staat. Ik had het  gemaakt omdat ik met chiffon wilde oefenen voordat ik begon aan mijn rode jurkje, dus totaal mislukt was het ook niet.

Wat heb ik geleerd?

Als ik alle technieken apart ga benoemen wordt dit artikel nog wel een een paar meter langer, dus laat ik dat maar niet doen ;)

Samengevat: verschillende technieken met de naaimachine (zoals een rits inzetten, knoopsgaten maken), heel veel over stoffen en de eigenschappen daarvan, over kledingstukken, patronen tekenen en patronen gebruiken.

Elke keer als ik met iets nieuws begin denk ik “ah, wat ken ik nog niet en ga ik niet uitproberen?” Soms raak ik daar ook een beetje gefrustreerd van en kies ik juist voor iets wat lekker simpel is.

Wat wil ik in de toekomst gaan maken?

Nog meer rokjes

Wanneer ik een stof zie, springt er meteen een ontwerp voor een rokje in mijn hoofd. Ik wil er nog veel meer maken! Daarnaast wil ik ook meer jurkjes gaan maken, maar ik weet niet of dat nog gaat lukken deze zomer.

Jas

Dit is mijn droomproject. Het lijkt me zo fantastisch om een eigen jas te maken! Het lijkt me alleen ontzettend moeilijk, vooral als ik hem ook wil voeren zodat hij lekker warm is in de winter.

Meer uit My Capsule Wardrobe: City Break en mijn Burda magazines

Er staan nog meer patronen in het Sew Over it ebook die ik wil uitproberen. Daarnaast heb ik tweedehands een stapel oude Burda magazines gekocht. Sommige tijdschriften zijn heel erg oud en de modellen lachwekkend, maar er zitten ook genoeg tijdloze modellen tussen die ik wil gaan maken.

Ik ben ook van plan om een paspop aan te schaffen. Ik wil wel eentje die ik op mijn maat kan aanpassen, en die zijn niet echt goedkoop. Maar na een jaar vind ik wel dat ik er eentje mag kopen aangezien het een blijvende hobby lijkt te zijn.

Op naar de tweede verjaardag!