Op Instagram volg ik een aantal accounts van dames die houden van vintage mode. Ik kan niet zeggen dat ik zelf echt een groot liefhebber ben, maar sommige vintage/retro outfits vind ik toch wel erg mooi. Op de account van Shirin kwam ik een aantal mooie rokken in bruintinten tegen en daardoor werd ik geïnspireerd om weer een cirkelrok te maken. “Weer” is het sleutelwoord in deze zin, want ik heb er al een flink aantal gemaakt! Toch vond ik het absoluut nodig om nog een winters/herfstige uitvoering met een vintage uitstraling te maken.
Omdat ik me er bewust van ben dat een blogpost over cirkelrok nummertje vijf (ongeveer?) een beetje saai wordt, heb ik als extraatje een fototutorial gemaakt van mijn favoriete manier om een zoom in een cirkelrok te maken.
De top die ik draag is overigens een van mijn favoriete Mandy boat tees in een groen wolletje.
Een halve cirkelrok van tweed
Voor deze rok heb ik geen nieuwe stof aangeschaft, want ik realiseerde me dat ik al de perfecte bruin-getinte stof had liggen. Een tijdje geleden heb ik namelijk een flink aantal meters donkerbruine tweed gekocht bij Budgetstoffen. Ik kocht er maar liefst zes meter van omdat ik van plan ben om het als proefmodel-stof voor een tweetal jassen te maken, maar ook omdat het spotgoedkoop is.
De stof is dus een geweven tweed. Door de bruine draden heen zijn blauwe en rode spikkels verweven. Hij is losjes geweven en vrij luchtig daardoor. Hij is wel redelijk stug en valt zwaar, waardoor ik hem echt de perfecte match vind voor een halve cirkel.
Gratis Sandy cirkelrok van Freesewing.org
Voor het patroon gebruikte ik weer mijn gebruikelijke Sandy cirkelrok patroon voor een halve cirkelrok. Dit patroon kun je gratis op maat maken op de Freesewing.org website. Helaas had ik me vergist in mijn versie, want nadat ik een prachtige tailleband had gemaakt, bleek hij veel te krap. Ik realiseerde me dat ik de variant had gebruikt die bij een jurk hoort, en niet de variant als rok met aparte tailleband.
Gelukkig was het gemakkelijk op te lossen door een stuk van de bovenkant af te knippen. De rok werd daardoor iets korter, maar alsnog een prima lengte voor mij. Helaas was mijn eerste variant van de tailleband wel een stuk mooier dan de tweede…
Natuurlijk voegde ik ook een zak toe in de zijnaad van mijn rokje. Als laatste zoomde ik hem om met zwarte biaisband. Zo heb ik dat gedaan:
Hoe zoom je een cirkelrok?
Nadat ik deze rok had gemaakt, begon ik aan een jurk met cirkelrok waarbij ik meteen alle stapjes heb gefotografeerd.
Stap 1: benodigdheden verzamelen
Je kunt biaisband kant-en-klaar kopen, of ervoor kiezen om het zelf te maken. Mijn rok is een hele cirkel, wat inhoud dat ik maar liefst 4,5 meter biaisband nodig heb! Ik ben simpelweg naar een fourniturenwinkel gegaan en heb bijpassend band gekocht. Dit biaisband is 1 cm breed, maar met 2 cm (zoals bij mijn bruine cirkelrok) kun je ook prima een mooie zoom maken. Naast het band had ik ook garen in dezelfde groene kleur uit mijn oma haar voorraad. Het is aan te raden om dezelfde kleur als je stof te gebruiken, tenzij je juist van een opvallend stikseltje houdt.
Stap 2: biaisband vastspelden
Vouw het biaisband aan een kant een stukje open en leg deze met de goede kant op de goede kant van je stof met de randjes tegen elkaar. Het werkt het beste om dit naar je toe te doen omdat je ook in deze richting gaat naaien. Je kunt zoveel spelden gebruiken als je wilt, maar als je gevorderd bent is het ook prima om ze achterwege te laten. Knip het overtollige deel van je biaisband af, maar zorg ervoor dat je nog wel een cm of 5 extra overhoudt.
Stap 3: biaisband vaststikken
Sla aan het begin ongeveer 1 tot 1,5 cm over, en begin met het vaststikken van je biaisband aan de rok. Naai in het vouwtje van het band.
Stap 4: begin en einde stikken
Als je bij het einde bent, vouw dan het beginstukje naar binnen, en leg het einde daaroverheen. Stik nu heel netjes er overheen zodat de twee delen naadloos (slechte grap alert!) in elkaar overlopen.
Stap 5: naadwaarde inknippen
Eigenlijk is je biaisband een rechte baan, dus om hem ronder te krijgen, maak je kleine knipjes in de naadwaarde. Deze maak je om de 3 a 4 cm. Zorg ervoor dat je niet door het stiksel knipt!
Stap 6: strijken
Ik strijk meestal het biaisband eerst omhoog, en vervolgens vouw ik hem naar binnen. Het is niet erg dat er een klein stukje van de buitenkant van de stof te zien is. Strijk vervolgens de naar binnen gevouwen biaisband en speld het vast.
Stap 7: biaisband vaststikken
Stik op ongeveer 1 cm (als je biaisband ook 1 cm is) van de rand het biaisband vast aan de rok. Ik naai hem meestal met de goede kant van de stof naar boven, maar je kunt hem ook andersom naaien als je bang bent om het randje te missen. En voila, dat was je laatste stap!
Een perfecte zoom voor een cirkelrok
Ben je benieuwd hoe de rest van deze mintgroene jurk er uit ziet? Je leest het hier: Zomerse Sew Over It Betty-jurk in stonewashed katoen
Wat is jouw favoriete manier om een cirkelrok om te zomen?
Leuke stof met die spikkeltjes! Ook ben ik fan van je behangpapier :D
De jurk ziet er super zomers uit! Ben alweer zeer benieuwd ;).
Dankjewel! Het behangpapier ben ik ook heel blij mee, dit wordt mijn nieuwe naaikamer :D
Ik ben een beetje laat, maar hoe knip je de naadwaarde in zonder door het stiksel te knippen?
Door slechts een paar millimeter diep te knippen. Een vlijmscherpe stofschaar werkt hierbij het beste.
hoi het rok is mooi geworden en staat je leuk.
rokjes draag ik bijna niet draag meestal een jurkje.
Dankjewel! Jurkjes zijn ook eigenlijk wel handiger, dan hoef je geen combinaties te maken ;)