Voor Me Made May ging ik eens uitzoeken hoeveel gekochte en zelfgemaakte t-shirtjes ik eigenlijk heb. In mijn kast is de stapel t-shirts het hoogste… Ik kwam uit op 34 gekochte en 6 zelfgemaakte. Kortom: als ik ze allemaal wil vervangen met zelfgemaakte versies ben ik nog wel even onderweg!

Mijn favoriete shirtjes zijn van viscosetricot die losjes om je middel vallen. De Santa Fe top van Hey June voldoet precies aan deze eigenschappen en daarom viel mijn oog ook op het patroon. Het leek me een goed begin voor het vervangen van mijn geshopte t-shirts.

Hey June Santa Fe Top

Toen ik mijn tweede Mandy Boat tee ging uitknippen, bleek dat ik nog een flink stuk stof over had. Ik had zelfs nog zoveel over, dat er nog wel een top uit zou passen. Voor eentje met mouwen was het te krap, maar ik had ook nog het Santa Fe patroon van Hey June op mijn Make Nine planning staan.

Hey June Santa Fe top

© Hey June

De Santa Fe top is beschikbaar in zes verschillende varianten. Drie daarvan hebben een ‘side inset’, oftewel een deel wat je in een ander kleurtje stof kunt maken. Ik ging voor versie C. Deze heeft juist geen inset maar korte mouwtjes/bandjes die je naar boven vouwt. Op het patroon staat ook waar je moet knippen als je de naad wilt weglaten en de stof gewoon op de vouw legt.

Mocht je nog inspiratie en hacks zoeken voor de Santa Fe, Gillian van Crafting a Rainbow heeft er een heleboel gemaakt, waaronder ook een aantal jurk-varianten!

Net zoals bij de Charleston Dress van Hey June, viel het me weer op hoe goed het .pdf-bestand in elkaar steekt. Het staat duidelijk aangegeven welke pagina’s je moet printen voor welke versie. Ook kun je de layer van je eigen maat kiezen, zodat je alleen je eigen maat print. Ideaal! De instructies zijn ook lekker duidelijk, met kleine illustraties. Ik vind de Hey June patronen vaak een beetje aan de prijs (10 USD), maar als ik zie dat ik er zes versies en goede uitleg voor terugkrijg, dan vind ik het prima om dat er voor te betalen.

Donkerrode viscosetricot

De stof die ik gebruikte is viscosetricot en dezelfde als die ik gebruikte voor mijn nieuwste Mandy Boat Tee. Ik kocht hem een jaar terug op het Stoffenspektakel bij Driessen stoffen. Uit 1.5 meter kon ik zowel de Mandy Boat Tee als deze Santa Fe top knippen. Viscosetricot heeft als eigenschap dat het mooi ‘drapey’ is en heel soepeltjes valt. Voor een jurkje vind ik het net iets te fladderig en tekent het te veel af. Maar voor een t-shirt of top is het perfect.

Het was wel een puzzel om het patroon passende op de stof te krijgen aangezien. Gelukkig kwam ik erachter dat de Santa Fe top veel te lang voor mij was, dus ik kon hem op voorhand al flink inkorten zodat het een stuk beter paste op de stof.

Constructie

Ik leerde een nieuwe manier om de halslijn af te werken. In het Engels noemen ze dit ‘binding’. Ik moest de instructies een paar keer lezen voordat ik het begreep. Maar het komt er op neer dat je je halsboord dubbelvouwt en vervolgens aan de verkeerde kant van de stof vaststikt. Vervolgens vouw je die over de hals heen naar de goede kant van de stof, zodat je de randjes ‘verstopt’ tussen de binding en het t-shirt. Ik vind de afwerking erg netjes hierdoor, en je hoeft niet te stoeien met de perfecte lengte/spanning voor een halsboord.

De mouwen werden ook op een andere manier afgewerkt dan dat ik was gewend. Het stiksel zit aan de goede kant van de stof, maar omdat je de mouwtjes omhoog vouwt, zie je dat niet meer. Omdat ik het had gelockt vond ik het resultaat nogal bobbelig en dik. Ik heb het lockstiksel daarom vastgenaaid aan de onderkant zodat het mooi plat ligt, en nu ziet het er een stuk beter uit. Toch denk ik dat ik de volgende keer de mouwen op de ‘traditionele’ manier ga doen.

Voor de zoom had ik eerst de stof gelockt en een keer dubbelgevouwen. Ik had hem gewoon gestikt met een zigzagsteek, maar dat zag er niet goed uit. Het werd weer heel hobbelig. Ik denk dat dat komt omdat de zoom rond loopt. Ik heb het stiksel weer uitgehaald en het locksel er af geknipt. De zoom is nu gewoon onafgewerkt, maar dat wordt ook aangegeven als optie in de instructies.

Mijn favoriete nieuwe top!

Ik vind de Santa Fe top echt FAN-TAS-TISCH! Ik ben al door mijn stash gegaan om te kijken of ik misschien nog een stukje viscosetricot heb liggen dat groot genoeg is om er nog eentje van te maken (helaas niet, maar ik heb wel een aantal oude kledingstukken gevonden om te refashionen). Het lijkt misschien wel een beetje gek om zo lyrisch te zijn over een best basic shirtje, maar ik houd juist zo van dit model en voel me echt superfijn in als ik ‘m draag.