Heb je ook wel eens dat je per ongeluk een feestjurkje hebt gemaakt? Nee he? Voor mij was dit ook de eerste keer, haha!

Ik ging voor een casual winterjurk maar toen ik ‘m voor het eerst paste, vond ik de uitstraling toch feestelijker dan verwacht. Eigenlijk was het helemaal niet zo erg, want zo had ik een nieuwe outfit voor mijn moeder haar verjaardag.

Charleston Dress patroon van Hey June

Hey June Charleston Dress

© Hey June

Tijdens de black friday sale bij Hey June Handmade kocht ik twee patronen: de Charleston dress en het Santa Fe t-shirt. Ik heb verschillende stoffen die geschikt zijn voor de Charleston dress, dus ik voegde ‘m ook toe aan mijn Make Nine challenge.

De Charleston jurk is te maken in twee verschillende versies: eentje met een A-lijn rok met (zichtbare) zakken, en eentje met een strakke rok. Ik koos het a-lijn model, al wil ik in de toekomst de strakke versie ook maken. Je hebt iets van zes verschillende mouw-variaties, ik ging in eerste instantie voor de lange mouwen.

Zoals gebruikelijk google-de ik nog op andere versies van de Charleston dress, en kwam deze supermooie versies tegen: met blauwe bloemenprint, eentje van scuba met een cirkelrok,  een little black dress van de strakke versie en deze mouwloze met een fantastische blauwe palmenprint.

Het lijfje heeft prinsessennaden en deze lopen door in de plooien van de rok. Het patroon is gemaakt voor stretchstof. Normaal gesproken vind ik prinsessennaden niet zo’n logische keuze voor stretchstof (want de stof vormt zich toch al naar je lichaam), maar het patroon is gemaakt voor vrij stevige stoffen met een klein stretchpercentage. Dus comfortabel, maar ook goed passend!

Punta di roma met bloemen

Deze gebloemde Punta di roma stof komt van Budgetstoffen. Hij lijkt een stuk zachter en een beetje dunner dan andere punta di roma’s die ik heb gehad en is daarom een heel comfortabel stofje.

Sterker nog, dit is de typische “secret pyjama” stof waarbij je er aangekleed uitziet maar het voelt alsof je gewoon in je pyjama zit. De stof is ook supergemakkelijk om mee te werken, omdat het toch een stukje steviger is dan tricot. Ik heb flink zitten puzzelen om zo economisch mogelijk gebruik te maken van de stof, dus ik heb nog een mooi restantje over waar ik vast nog iets anders leuks van kan maken. De achterkant van de stof is lichtgrijs en het bloempatroon lijkt heel abstract… Misschien kan ik daar ook iets mee!

Constructie en aanpassingen Charleston jurk

De Charleston-jurk bestaat uit behoorlijk veel patroondelen. Ik bedoel, daarvoor had ik net mijn Mysig sweaterdress gemaakt die bestaat uit zo’n 7 patroondelen voor de hele jurk. In dit geval had ik er al 10 voor alleen het lijfje!

Charleston jurk

De enige aanpassing die ik vooraf heb gemaakt aan het patroon, is het weglaten van de rits. Een rits was namelijk helemaal niet nodig voor het aan-en uittrekken van de jurk, hij rekt genoeg mee om over mijn hoofd te kunnen. Dus ik heb de stof gewoon op de vouw geknipt.

Het in elkaar zetten van de jurk ging lekker vlot. Ik gebruikte eerst mijn naaimachine, deed een korte passessie en dan werkte ik de naden af met mijn overlocker. Qua pasvorm zat hij meteen perfect, alsof hij voor mij gemaakt is! Dat heb ik niet vaak. Ook de lengte was meteen goed. Vaak moet ik met mijn 1,63 meter nog wel iets inkorten, maar dit keer was dat niet nodig.

Het enige wat niet helemaal goed ging was het netjes laten aansluiten van het lijfje op de rok. Aan de achterkant lopen de coupenaden namelijk niet door. Ik kon echter niet ontdekken wat ik nu fout had gedaan… Maar eigenlijk heeft het ook niet echt grote invloed om het eindresultaat omdat je door de print toch de naden niet goed ziet.

Hey June Charleston dress

Eigenlijk zou het lijfje nog een halsboord moeten krijgen, maar ik vond de halslijn eigenlijk mooi zoals hij was. Het leek me zonde om de halslijn smaller te maken met het boord, dus in plaats van een boord toe te voegen, heb ik aan de binnenkant een soort biaisbandje van een strook zwarte viscose vastgezet.

De laatste aanpassing die ik maakte, was toch de lange mouwen aanpassen naar drie kwart. Zo oogt ie iets vlotter.

Het resultaat

Toen ik het jurkje voor het eerst aantrok om te passen, realiseerde ik me dat hij veel chiquer is dan verwacht. Eerder iets wat je naar een bruiloft of familiefeestje zult aantrekken. De stukadoor die bij ons toevallig aan het werk was zei zelfs dat ik er mee naar de kerk kon! Dat was nou echt niet de bedoeling, hahaha! Ik ben blij dat ik de halsboord niet heb toegevoegd want dan zou ie er nog vromer uit zien.

De punta di roma zit echt superlekker, dus ik denk dat ik ‘m vaak zal dragen. De volgende Charleston heb ik ook al in de planning, maar dan de variant met de strakke rok in een gekke dikke neopreen stof. Ik ben heel benieuwd hoe het is om te naaien met neopreen, dus stay tuned!

Heb jij wel eens gehad dat een kledingstuk heel anders uitpakte dan verwacht?

Dit artikel is in samenwerking met Budgetstoffen.nl. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.