Een paar weken geleden kreeg ik opeens het idee om zelf mijn rokjes te gaan maken. Nadat mijn naaimachine binnenkwam, begon ik met mijn eerste stapjes van mijn rokjesproject.

Na het uitproberen van mijn naaimachine en het opstarten van een Trello-board (ik ben gek op Trello!) om alle ideeën bij elkaar te houden, ging ik op zoek naar stoffen en materialen voor mijn rokjes. Ik kwam erachter dat er elke week een lappenmarkt in Utrecht wordt gehouden. Dus op zaterdagochtend fietste ik naar de Breedstraat om stoffen te halen voor mijn eerste ‘echte’ rokjes.

Lapjesmarkt Utrecht

rokjesproject rokjesproject

Toen ik voor het eerst bij de lapjesmarkt aankwam was ik nogal overwhelmed… Het was behoorlijk druk en bij veel (goedkopere) kraampjes stond er een enorme groep vrouwen aan stoffen te trekken… Ik ben eerst maar even verder gelopen om alles in me op te nemen en te kijken wat er allemaal beschikbaar was.

Ik was van plan sowieso drie stofjes te kopen: een ‘luchtig katoentje’ voor een cirkelrok, een tricotstofje voor een kokerrok, en ik wilde een couponnetje (die bleken helemaal niet zo goedkoop te zijn…) of een goedkope stof om mee te kunnen oefenen.Uiteindelijk ben ik de markt zo’n drie keer op-en-neer gelopen, maar ik ben wel geslaagd!

rokjesproject rokjesproject

Aan de rechterkant zie je mijn aanwinsten. Het bovenste rood/paarse (op de foto lijkt hij lichter dan in het echt) had ik zonder een specifiek patroon in gedachten gekocht. Ik vond het een erg mooie stof en het kostte maar 3 euro per meter. De tweede stof is het luchtige katoentje met een appeltjes-print. Ik vond ‘m schattig maar niet te truttig, dus draagbaar (precies volgens de regels!).

Het derde, grijze stofje, is tricot voor een stretchy kokerrokje a la H&M. Het onderste streepjesstofje heb ik uit de 1 euro kraam weten te bemachtigen, deze zal ik gebruiken om mee te oefenen en misschien een kussenhoesje mee te maken. Ik kocht ook nog een paar ritsen, knopen en biaisband voor andere ideetjes.

Wat heb ik tot zover geleerd?

Op het moment heb ik al een paar rokjes gemaakt (daar zal ik binnenkort over bloggen!). Dit heb ik tot zover geleerd:

Oefening baart kunst

Een enorme dooddoener, maar wel waar. Mijn stiksels worden steeds rechter en het naaien gaat steeds vlotter!

Testversie

De regel om eerst een proefversie te maken is écht niet overbodig.

Roklengte meteen op maat maken

Je kunt beter de lengte van je rok van tevoren kiezen en de stof op die lengte knippen, dan het achteraf nog aanpassen. Bij een cirkelrok vond ik het in ieder geval een drama om hem gelijkmatig 10 cm korter te maken. Mijn reden daarvoor was dat ik eerst wilde zien hoe hij zou vallen voordat ik hem op lengte maakte, maar dat bleek een enorme berg werk met zich mee te brengen.

Basics: draadjes naar achter/onder voetje voor geen gebroddel bij aanhechten

Tja, als zelf-geleerde naaister had ik de memo niet gekregen dat je de boven- en onderdraad naar achter moet doen. Ik kreeg allemaal rare broddels bij het aanhechten, totdat bleek dat ik de draadjes vast moest houden. Later kwam ik erachter dat de draden naar achteren met de bovendraad onder het voetje, veel beter werkt.

Ritsen zijn duur (maar niet zo heel moeilijk)

Ik wilde op de lapjesmarkt ritsen kopen om mee te oefenen, maar ik kwam erachter dat ze bijna een euro per stuk kosten voor 20 cm. Ik vond ze voor zo’n 20 cent per stuk bij Chinese retailers op DaWanda, en ik heb meteen een flink aantal besteld voor toekomstige projecten. Daarnaast kwam ik erachter dat het inzetten van een rits (tenminste, in een zelfgemaakt rokje) toch niet zo moeilijk was als dat ik dacht.

Geruit inpakpapier is ideaal als patroonpapier

Ik ben voorzichtig begonnen om mijn eigen patronen te maken, en daarbij bedoel ik vooral het overtrekken van mijn eigen kledingstukken, of het uittekenen van een halve cirkelrok. Ik had geen echt patroonpapier, dus ik heb cadeaupapier gebruikt. Het had ruitjes, en dat bleek echt ontzettend goed te werken omdat je dan rechte vouwen kunt maken. Ik ben namelijk vreselijk slecht in het knippen van rechte stukken.

 

Binnenkort zal ik over mijn eerste rokjes posten. Nogmaals: tips zijn van harte welkom!