Sew over it - Erin Skirt

© Sew Over It

Een van de eerste pdf-patronen die ik kocht toen ik net was begonnen met naaien, is het e-book “My Capsule Wardrobe: City Break” van Sew Over It. Eerder maakte ik al de Molly jurk en trui (niet over geblogd helaas) en de beide versies van de Alex blouse en overhemdjurk. Naast deze twee patronen staan er nog drie kledingstukken in, waaronder het Erin-rokje.

Toen ik het e-book kocht vond ik dit rokje eigenlijk het minst interessante, omdat ik dacht dat het niet bij mijn figuur zou passen.

Ik weet eigenlijk niet wat me precies van gedachten deed veranderen, maar ik denk dat dat gebeurde toen ik op zoek ging naar een leuk model om mijn nep-suède stof voor te gebruiken. Want als je Googled naar “suede skirt” vind je allemaal korte rokjes met knopen. Toen ik ging bedenken welke outfits ik voor het najaar wilde maken, sprong het Erin-rokje meteen op de planning vanwege de herfstachtige kleur.

Erin-rok

Erin is een doorknooprokje (dus geen rits) die je in twee verschillende lengtes kunt maken. Ik vind de lange versie niet zo mooi maar het lijkt me ook niet heel gemakkelijk lopen… Erin heeft namelijk ook geen splitje aan de achterkant, alleen aan de voorkant heb je wat extra ruimte. Ik ging dus voor de korte versie. Het rokje heeft twee (diepe) zakken, wat ik een groot pluspunt vind.

Nep-suede van AliExpress

Een tijdje geleden maakte ik een bestelling bij AliExpress, waarbij ik ook een meter bruine nep-suède stof kocht. Ik wist niet zo goed wat te verwachten, maar toen ik mijn pakketje ontving was ik blij verrast.

In het e-book staan verschillende versies als voorbeeld, voornamelijk gemaakt van denim. Mijn nep-suede heeft ook geen stretch en is vrij stevig, dus het leek me een goede keuze.

Ik wist eerst niet zo goed hoe ik met de stof moest omgaan. Ik had geen idee of ik het kon wassen. Toen ik de verkoper mailde, stuurde zij terug dat ik het “normaal” kon wassen. Mijn wasmachine heeft geen standje “normaal”, maar op 30 graden ging het prima!

Eigenlijk had ik verwacht dat ik het niet zou kunnen strijken, tenminste de voorkant niet. De achterkant is een soort gladde satijn. Ik probeerde het uit op een reststukje, maar tot mijn verbazing bleven er geen strijkijzer-sporen of gaten achter en was zelfs de goede kant prima in vorm te strijken! Voor het naaien zelf had ik ook geen dikkere naald of iets dergelijks nodig. Dus eigenlijk is het een best fijne stof om mee te werken!

De constructie

Sew Over It - Erin

Omdat de pasvorm nogal nauw luistert bij een strak rokje, heb ik eerst een proefmodel van een oud dekbedovertrek gemaakt. Is mijn geel/oranje bloemetjesdekbed geen plaatje?! Haha!

Tot mijn verbazing hoefde ik de coupenaden aan de achterkant helemaal niet aan te passen. Wel was hij vrij krap. Omdat in mijn ervaring de Sew Over It maten aan de ruime kant zijn, had ik ook de kleinere maat gekozen toen ik tussen 2 maten inviel. Dus voor de echte versie heb ik toch maar een maat groter gebruikt.

Verder naaide het rokje best vlot. De zakken waren nog het meeste werk. Voor de binnenkant van de zak nam ik wel een andere stof, zodat het wat minder dik zou worden.

Zoals gewoonlijk naaide ik het merendeel van de knopen gewoon dicht, want ik heb alleen de bovenste twee nodig om hem aan en uit te kunnen trekken. Helaas had ik geen goede knopen liggen, dus het rokje heeft heel lang als UFO (UnFinished Object) op mijn bank gelegen.

Knopen Buttonshed

Het vinden van geschikte knopen duurde zo lang omdat ik ze vaak belachelijk duur vind. Ik bedoel, bijna 2 euro voor een knoop en dat keer vijf keer, is gewoon een tientje. Ik heb uiteindelijk op Etsy leuke knopen gevonden van The Buttonshed. Ik wilde wel opvallende knopen, dus ik koos deze vintage-achtige. Deze webshop zit in Engeland en je betaald wel flink wat verzendkosten, maar de knopen zijn niet duur dus ik heb verschillende aangeschaft.

Helaas kreeg ik wel steeds rare hobbels tussen de eerste en tweede knoop, dus ik heb de bovenste knoop nog vijf(!) keer verplaatst. Helaas is het nog niet perfect, maar wel een stuk beter dan de eerste poging.

Het resultaat

Camel nep-suede rokje

De stof voelt aan de buitenkant echt heel fijn, erg zacht en een beetje aaibaar. Alleen de satijnen binnenkant is natuurlijk synthetisch en daardoor is hij extreem statisch. Voor de foto’s heb ik twee truukjes hiervoor gebruikt: haarlak op m’n panty spuiten en veiligheidspelden in de zak en aan de zoom, maar zoals je kunt zien helpt het weinig. Ik baal hier behoorlijk van, want nu loop ik ‘m continu van m’n benen te plukken en valt hij niet mooi…

Sew Over It - Erin

Daarnaast zijn er ook vreemde lichte strepen op de nep-suede verschenen. Ik ben bang dat de stof het rokje verprutst… Echt balen hoor, want ik heb er best veel tijd in gestoken. Het model vind ik wel superleuk. Juist omdat het niet mijn gangbare ‘vorm’ is vind ik hem leuk, dus misschien moet ik eens vaker een patroon buiten mijn comfort-zone kiezen?

Mijn nieuwe naaikamer

Mocht je je afvragen in wat voor vreemde ruimte deze foto’s zijn gemaakt… Dit is onze zolder die net is verbouwd! Ongeveer een jaar geleden verhuisden we naar ons nieuwbouwhuis. Omdat we nog zoveel moesten doen/klussen en de zolder eigenlijk gewoon extra ruimte was, hebben we er toen weinig aan gedaan. Nu waren we echter zo ver, en heeft de aannemer in zo’n vier weken onze gigantisch grote zolder verbouwd tot twee kamers, een washokje en een vliering. Zo kunnen we veel nuttiger gebruik maken van de ruimtes. Over een paar weken wordt het gestuct en daarna kunnen we zelf aan de slag om alles in te richten.

Ik heb er ontzettend veel zin in, want een van die ruimtes wordt mijn nieuwe naaikamer! Nu heb ik ook al een naaikamer, maar mijn vriend wilde toch de andere zolderkamer als ‘mancave’, dus de kamer met de enorme dakkapel kwam vrij… Hij is supermooi en iets groter dan mijn huidige kamer, dus ik heb hem snel ingepikt ;) En, dat ding in de grond bij de rode pijl: dat is een vloerstopcontact zodat de kabels voor mijn naaimachine en overlocker niet meer in de weg liggen!

Heb jij ook een eigen naaikamer? Hoe heb jij deze ingericht?