Als je mijn blog wel eens leest, weet je misschien wel dat ik wel hou van een financieel voordeeltje zoals een gratis patroon (ik geef het eerlijk toe, soms ben ik gewoon een krent!). Er zijn best wel wat gratis patronen voor t-shirts in omloop. Vaak brengen patroonbedrijven zo’n freebie uit zodat je met hun merk en patronen kennis kunt maken. Vorig jaar merkte ik tijden Me Made May dat ik best wel wat (basic) t-shirts in mijn zelfgemaakte garderobe kon gebruiken.

Inmiddels heb ik de volgende gratis patronen uitgeprobeerd. Ik heb de blogs gelinkt over dat specifieke shirt, mocht je het patroontje ook willen downloaden.

Plantain tee van Deer and Doe

plantain

De Plantain Tee van Deer and Doe is mijn favoriete shirt. Toen ik net mijn overlocker kreeg, heb ik er meteen twee gemaakt. Dit patroon kun je met verschillende mouwlengtes maken en er hoort eigenlijk ook een patch op de ellebogen, maar die heb ik achterwege gelaten. Deze shirts zitten echt heerlijk en zijn dan ook mijn favoriete basics.

Lees meer: Mijn nieuwe overlocker en het Plantain t-shirt

Blanc tee van Blank Slate Patterns

Gratis patroon t-shirt

Dit t-shirt maakte ik recentelijk. Omdat het aangeknipte mouwtjes zijn, hoef je maar heel weinig stof te gebruiken (ik had ongeveer 75 cm nodig). Ideaal om die stofrestjes op te maken! Het t-shirt wordt omschreven als een “blank canvas” waarmee je alle kanten op kunt. Ik heb mijn versie naar mijn wensen aangepast door de halslijn uit te diepen en witte streepjes aan de schouders toe te voegen.

Lees meer: Een niet-zo-basic Blanc t-shirt als tussendoortje

Gin & Tonic t-shirt van Our Lady of Leisure

Gin & Tonic t-shirt

Ik vind de benamingen van de Our Lady of Leisure-patronen nog steeds fantastisch! :D Dit is een basic t-shirt met een v-hals. Bij de v-hals wordt een beetje gesmokkeld (gewoon een driehoekje stikken ipv de halslijn inknippen en moeilijk doen) wat mij een hoop tijd bespaarde. Om hem minder basic te maken, gebruikte ik een tricot met zebraprint.

Lees meer: Gin & Tonic: gratis t-shirt patroon met zebraprint!

Odette top van La Maison Victor

Odette top

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nogal ruzie had met Odette, maar ondanks dat heb ik toch twee versies gemaakt die ik beide regelmatig draag. Odette heeft ook aangeknipte mouwtjes, maar daar zit een dubbelgevouwen boord aan.

Lees meer: Hoe verknoei je alles aan een Odette-top?

Gratis t-shirtpatronen die ik nog niet heb uitgeprobeerd

Ik bookmark of pin altijd de patronen die ik tegenkom en misschien nog eens ga uitproberen:

Carine tee van Elbe Textiles – Een basic dames-t-shirt met een ronde zoom. Er is ook een t-shirt voor mannen beschikbaar en op hun website kun je nog een aantal gratis patronen vinden. Hoe aardig!

Eliza van Fine motor skills – Deze soepelvallende top heb ik in het begin van mijn naaicarrière geprobeerd te maken, maar ik was zo dom om een geweven stof in plaats van een gebreide te gebruiken en surprise surprise, dat werd een ramp.

Anything But Basic Women’s Tee van Do it Better Yourself Club – Is ondanks de naam toch een heel basic modelletje ;) Je kunt kiezen uit verschillende halsopeningen en mouwlengtes.

Stellan Tee van French Navy – Dit patroon heb ik bij verschillende bloggers zien opduiken die er erg enthousiast over zijn. Geen wonder, want de hoge halslijn en het ruime model zijn helemaal in op het moment.

No. 00 Danmark van How to do fashion – Deze top in een geweven stof is gratis beschikbaar in vijf verschillende varianten (ook als jurk!). Ik vind de versie met watervalhals echt prachtig en wil hem ook maken van fluweel. Het staat niet echt duidelijk op de website, maar als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijg je het patroon gemaild.

Maak jij veel gebruik van gratis patronen?