Stiekem is het de secret mission van mijn blog om zoveel mogelijk mensen achter de naaimachine te krijgen. Dit artikel is dus vooral bedoeld om beginners een extra zetje in de goede richting te geven. Want als je geen geld hoeft uit te geven aan een patroon en weet dat hij goed geschikt is voor jouw niveau, wat houdt je dan nog tegen?! ;)

Zoals je misschien wel weet houd ik wel van een freebie. Als je op zoek bent naar andere gratis patronen die ik heb gemaakt (maar misschien minder geschikt zijn voor een beginner), kun je ze via deze tag vinden: Gratis naaipatronen. Ik heb ook nog tien tips voor de beginnende naaister in de aanbieding!

PDF-patronen

Al deze downloads zijn PDF-patronen. Dat houdt in dat je ze zelf thuis print op A4-papier, aan elkaar plakt en de juiste maat uitknipt. Da’s een groot voordeel ten opzichte van tijdschriften waarbij de lijnen van meerdere patronen door elkaar heen lopen. Alle patronen worden ook in de instructies stap-voor-stap uitgelegd, vaak ook met tekeningen erbij. Alle instructies zijn Engelstalig, maar Google Translate kan uitkomst bieden bij bepaalde moeilijke termen. Of Google juist naar de Engelstalige term en klik op “afbeeldingen” om te zien wat er bedoelt wordt.

Geweven stof

Al deze patronen worden gemaakt met geweven stof. Dat houdt in dat de stof niet rekt en daarom is het gemakkelijk om mee te werken voor een beginner. Je kunt ze allemaal van katoen maken.

Gratis naaipatronen voor tops

Het eerste patroon wil ik binnenkort maken: de Drop Sleeve Top van The Avid Seamstress. Het is een top waarbij het schouderdeel is verlengd zodat je geen moeilijke mouwen hoeft in te zetten. De top sluit met een klein knoopje aan de achterkant. Om het patroon gratis te kunnen downloaden, moet je je wel even abonneren op de nieuwsbrief van The Avid Seamstress. Je kunt je onderaan hun website aanmelden.

De Sorbetto-top van Collette Patterns kun je maken in verschillende varianten: eentje zonder mouwen, met mouwen en een lange variant. Je leert hoe je een plooi maakt in de stof en coupenaden naait om de top vorm te geven.

Naaipatronen voor wikkelrokken

Wikkelrokken zijn ideaal voor beginners. Waarom? Omdat je niet te maken hebt met een sluiting, want je knoopt hem gewoon dicht! Dus geen rits of knopen om in te zetten.

De Marie wrap skirt van Rosy Peña is beschikbaar in een lange en een korte variant. Om hem gratis te kunnen downloaden kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Vervolgens krijg je in je welkomstmail de kortingscode toegestuurd. Ik heb deze rok zelf nog niet gemaakt, maar Elizabeth maakte deze prachtige versie van de Marie wrap skirt met een tropisch printje.

Een wikkelrok met wat meer ‘sjeu’ is de wrap skirt van Lila + June. Dit is namelijk een cirkelrok. In een cirkelrok gaat ontzettend veel stof zitten, maar hij ze zijn wel fantastisch zwierig!

Gratis naaipatronen voor een jurkje en jumpsuit

De Everyday dress van Peppermint mag is een heel simpel rechttoe-rechtaan model zonder sluitingen en daarom heel geschikt voor een beginner. Zelf zou ik hem niet in zo’n stugge linnen stof maken, maar met een mooi vallende katoenen stof en hem stylen met een riempje.

Op dezelfde site vind je ook deze korte jumpsuit/playsuit. Dit is ook een simpel, losvallend model zonder sluiting maar wel superhip op het moment!

In de “Sewing school” van Peppermint kun je nog veel meer patroontjes gratis downloaden.

Naaipatronen voor broeken

Deze pyjamabroek maakte ik een tijdje geleden, de Walk The Plank broek van Patterns for Pirates. Stiekem wil ik ‘m elke dag wel aan! In een dun katoentje is hij ook prima voor een ‘normale’ broek in plaats van eentje om mee te slapen. Naast de versie voor volwassenen is er ook een kindervariant.

De City Gym Shorts van Purl Soho is een kort broekje met elastiek in de taille. Op de website staat een heel uitgebreide handleiding, waarbij je leert om de randen mooi af te werken met biaisband. Het downloadlinkje staat onder “materials”. Ook hier is een kindervariant beschikbaar. Omdat er zo weinig stof voor gebruikt wordt, is het een ideaal patroontje om stofrestjes mee op te maken. Of een kussensloopje te gebruiken ;)

Gratis naaipatronen voor tasjes

Patterns for Pirates, het bedrijf wat ook het patroon voor bovenstaande pyjamabroek heeft gemaakt, biedt ook nog twee leuke tas-patroontjes gratis aan. De eerste is een gym-tasje met een supertof design, en de andere is een simpel draagtasje. Het sporttasje is wat ingewikkelder qua stappen, maar er zijn veel foto-instructies en de dierenhoofdjes zijn superschattig!


Ik hoop dat je niet kunt wachten om achter de naaimachine te springen ;) Veel succes en ik ben heel benieuwd welk patroontje jij gaat maken!