Vorig jaar boekten we via Eliza was Here een weekje naar Gozo; het noordelijke eiland van Malta. We gaan eigenlijk altijd buiten het hoogseizoen op vakantie en hebben daardoor wel een paar keer pech gehad met het weer. Dit keer hadden we in september echter niets te klagen: het was ontzettend warm. Ik bleek er helaas heel slecht tegen te kunnen en kreeg op de eerste dag last van een zonnesteek (of iets wat er op leek).

We besloten om het daarom rustig aan te doen, wat ons erg goed beviel. We gingen eerst lekker bij het zwembad hangen en rond een uur of 4 gingen we sightsee-en. Omdat Gozo echt superklein is, is alles heel erg dichtbij en hadden we meer dan genoeg tijd om alle bezienswaardigheden te zien. Want serieus, als je er een beetje vaart achter zet kun je alles in een dag of twee wel zien. Maar het is vakantie, dus waarom zou je?!

Azure Window

Het is heel jammer, maar de Azure Window bestaat niet meer. Hij is dit jaar in een storm weggevaagd. Niet te geloven, toch? Maar in het kader van “gelukkig hebben we de foto’s nog”, zijn hier onze foto’s. Bij de Azure Window kon je over de rotsen klauteren om beneden bij het water te komen en daar te zwemmen of te pootje baden. Het water was superhelder en zag er echt prachtig uit. Helaas liep ik hier een zonnesteek op omdat er zo weinig beschutting was.

Het viel me wel op dat het allemaal niet zo goed geregeld was. Omdat ze het instortingsgevaar al hadden geconstateerd, mocht je er niet over de boog lopen. Er was echter niemand die de toeristen daarboven tegenhield of duidelijke aanwijzingen, dus er stonden toch verschillende mensen op de boog. Het Azure Window is ook gebruikt in Game of Thrones als locatie van de bruiloft van Daenerys en Drogo.

Victoria – Citadella

Victoria of Rabat is het grootste dorp op Gozo. Je kunt er een beetje shoppen en er zitten wat supermarkten. In het hart van Victoria staat La Citadella, oftewel een groot ommuurd gebied uit de 17e eeuw. In het citadel bevinden zich verschillende kerken, een gevangenis en verschillende kleinere gebouwen. Een gedeelte bestaat uit ingestorte muren, maar veel is ook keurig onderhouden. Het is erg leuk om rond te wandelen en je hebt bovenop de muren ook een mooi uitzicht over Gozo.

Xlendi

Vanaf het dorpje Xlendi heb je de mogelijkheid om rondom de baai over de kliffen te wandelen of hiken. Ik vond de omgeving hier prachtig, en het iets groener is dan de rest van Gozo. Sowieso zijn de kliffen erg indrukwekkend. ‘s Avonds is er best veel leven in het dorpje en kun je eten bij één van de vele restaurantjes. Het is wel echt een toeristisch kustplaatsje, ik heb het vermoeden dat het in het hoogseizoen krioelt met toeristen.

Xagħra: Ġgantija en Ramla il-Ħamra

Ons huisje bevond zich in Xaghra (dat spreek je ongeveer uit als ‘sjara’ kwam ik achter nadat de mevrouw van het autoverhuurbedrijf me totaal niet begreep haha) dus we gingen ook de megalitische Ġgantija tempels bezoeken. De tempels zijn gebouwd in verschillende periodes tussen 3600 en 700 voor Christus. Het museum erbij was op zich wel interessant, maar de tempel had verder weinig bordjes en dergelijke waardoor het een stuk minder boeiend was. Het viel mij in ieder geval een beetje tegen.

In de buurt van Xaghra bevindt zich ook het Ramla il-Ħamra strand. Het zand heeft een oranje kleur en het water was heerlijk warm! De weg er naar toe is behoorlijk hobbelig en smal, maar het gehobbel is meer dan de moeite waard.

Het grote Malta eiland: Valletta en Mdina

Omdat we eigenlijk al heel veel hadden gezien op Gozo, besloten we om ook een dagje naar het hoofdeiland van Malta te gaan. We namen de ferry en zijn eerst naar de hoofdstad Valletta gereden. Dat was wel een beetje een cultuurshock. Gozo is namelijk heel landelijk en rustig, en in Valletta stonden we in de drukke winkelstraten tussen de H&M’s en McDonalds-en. Valletta is een havenstad, gebouwd op een schiereiland en als je een eindje gaat wandelen, kom je al snel bij het water. We bezochten Upper Barakka Gardens (een enorme klim met de trap!) en wandelden door het centrum. Valletta heeft hele steile straatjes die uit trappen bestaan en hele karakteristieke aan elkaar geplakte woningen.

In de namiddag reden we door naar Mdina, ook wel bekend als “de stille stad” omdat autoverkeer binnen de stadsmuren niet toegestaan is. Inwoners mogen er echter wel rijden,dus zo stil was het helaas niet. Het was best rustig met weinig toeristen, waardoor het leek alsof de tijd had stilgestaan. We aten een stuk heerlijke cake bij een van de weinige cafeetjes die open waren, voordat we weer richting het noorden vertrokken. Op de terugweg stopten we nog even bij het strand van Golden Bay (niet zo mooi als Ramla il-Ħamra!) om te eten en gingen toen weer met de ferry terug naar Gozo.

 

We hadden voor Malta gekozen als vakantiebestemming omdat we naar een warm land rond de Middellandse zee wilden. Om eerlijk te zijn trok Malta me vooral omdat ik de landen waar ik ben geweest aan het tellen ben en Malta had ik nog niet bezocht (Malta is land nummer 26!).

Het was een leuke week, maar ik zou Gozo niet zo snel aanraden omdat er gewoon weinig te doen is. Ook is het landschap erg dor en kaal, en de mensen vonden we best afstandelijk. Dat klinkt negatief, maar je kunt geld maar een keer uitgeven aan een vakantie dus een weloverwogen keuze maken voor een vakantiebestemming vind ik belangrijk. Toch zou ik het niet gemist willen hebben en hebben we heerlijk kunnen relaxen aan het zwembad.