Goedkoop is duurkoop!

Dit is het allerbelangrijkste wat ik je mee kan geven in dit artikel. Goedkope fournituren en naaibenodigdheden zijn heel fijn voor je portemonnee, maar door de slechte kwaliteit is het vaak eerder goedkoop dan duurkoop.

Waarom geef ik dan toch deze tips? Omdat het voor een beginners een uitkomst kan zijn wanneer je niet zeker weet of naaien wel iets voor jou is. Zo voorkom je dat je je geld weggooit aan spullen die onderin de kast belanden. Ook voor proefmodellen is het fijn om niet die dure, mooie fournituren te gebruiken.

Toen ik begon met naaien heb ik het een en ander uitgeprobeerd en een hoop daarvan geleerd. Door schade en schande word je wijs zeggen ze, dus hierbij mijn bevindingen.

Wat kun je (beter) niet kopen bij een low budget winkel?

Met een aantal uitzonderingen daargelaten: geen garen, spelden en scharen. Garen omdat het snel breekt of je naaimachine steken kan overslaan. Spelden omdat ze vaak bot zijn en je stof beschadigd raakt. Scharen ook omdat ze snel bot worden en je stof dan rafelig wordt.

Wat kun je dan wel kopen? Bijvoorbeeld knopen, elastiek, linten voor versiering, spoeltjes, meetlinten, kleermakerskrijt, tornmesjes, klittenband, enzovoorts.

Goedkope naaispullen van de Action

De Action heeft een best ruim assortiment voor creabea’s. Naast alle frutsels zijn er wat naaispulletjes in het assortiment. Wat ik vooral koop bij de Action, zijn knoopjes. Ik weet nog dat ik voor de eerste keer in een fourniturenzaak knoopjes ging kopen. Die kosten allemaal rond de 1 euro per stuk, terwijl mijn stof maar een paar euro had gekost…

Bij de Action verkopen ze zakjes met knopen en dan heb je er een heleboel voor 1 à 2 euro. Let er wel op dat je genoeg knoopjes in je setje hebt zitten die bij elkaar passen, anders heb je er nog niets aan. Ik heb er ook eens knoopjes met printjes gekocht, maar ik moest twee setjes kopen omdat ik bijna altijd meer dan vier knopen gebruik. Maar ja, voor 99 cent is dat goed te doen!

Verder is het brede en smalle elastiek van de Action ook helemaal prima. Het garen gaat nog wel, maar de spelden zijn zo bot dat je er met je blote ___ mee op naar Keulen kunt rijden…

Goedkope naaispullen van So Low

Ik was verrast door deze winkel en het best uitgebreide assortiment aan fournituren. Bij So Low heb ik wel garen gekocht wat best prima is, al merk ik wel dat niet geschikt is voor ‘moeilijkere’ stoffen. Bij katoen heb ik echter geen problemen ondervonden.

Daarnaast hebben ze pakjes ritsen voor een paar euro. Oftewel, voor de prijs waar je normaal eentje voor koopt, heb je er dan zes. Ik heb ze voor mijn rokjes gebruikt en nog geen problemen mee gehad. De naaimachinespoeltjes zijn ook erg fijn. Ik heb graag extra spoeltjes in dezelfde kleur klaarliggen zodat ik ze niet opnieuw op hoef te winden.

Verder heb ik hier ook klittenband, elastiek in verschillende formaten en een verzameling rare grote naalden gekocht. Verder hebben ze ook nog naaibenodigheden zoals speldenkussens, meetlinten en dergelijke. Voor het opbergen van fournituren hebben ze ook een heleboel handige spulletjes.

Goedkope naaispullen van de Lidl

Bij de Lidl hebben ze af en toe naaispulletjes, of je kunt ze in de online shop kopen. Zowel mijn Singer naaimachine als overlocker zijn ook bij de Lidl aangeschaft, en ik ben met beide zeer tevreden.

Daarnaast verkopen ze ook setjes met fournituren. In het begin heb ik ook zo’n set aangeschaft en ook al is het garen niet helemaal geweldig, het is prima voor een beginner. Ook de stofschaar van het setje gebruik ik nog vaak en werkt heel goed. Ik had ook een set garen van het merk ‘Syngarn’ van mijn oma cadeau gekregen, wat ik kwalitatief heel goed vond. Ik dacht dat het een heel luxe merk was, maar het blijkt dat ze dat ook (af en toe) bij de Lidl verkopen.

Soms verkopen ze ook lockgaren voor 1 euro per stuk. Ik heb het zelf nog niet gebruikt, maar ik zie wel verschillende positieve recensies van andere naaisters.

Goedkope naaispulletjes: andere winkels

Verder hebben winkels zoals Zeeman, Wibra en Xenos een klein aanbod aan fournituren, maar daar heb ik niet echt iets bijzonders gevonden. Deze winkels zijn ook meer gericht op breien, haken en borduren.

Winkels waar ze ook een aantal naaispulletjes en fournituren verkopen maar iets duurder zijn, zijn Hema, Søstrene Grene, Ikea en Flying Tiger.

Goedkope naaispullen online kopen

Natuurlijk zijn er online ook low budget winkels te vinden voor naaispulletjes. Zelf heb ik dat nog niet veel geprobeerd. Maar Aliexpress, DaWanda en XL Shop kun je af en toe leuke koopjes vinden, al kan de kwaliteit tegenvallen.

Nog een tip voor goedkope fournituren

Wanneer je oude of kapotte kleding weg doet, kun je eerst herbruikbare fournituren er van verwijderen. Ik refashion en repareer mijn kleding vaak, maar als er dan toch iets naar de kledingbak gaat, is dat zonder knopen en ritsen.

Heb jij nog tips voor goedkope (en goede) fournituren? Laat het me weten en dan pas ik het artikel aan!

P.s. dit artikel is (helaas ;) ) geen samenwerking met bovengenoemde merken en is niet gesponsord.