Ik zat al een tijdje met het idee in m’n hoofd om een rok met knoopjes te maken. De knoopjes geven het een klassiek karakter, maar het is ook handig want je hoeft geen rits meer te gebruiken om ‘m aan en uit te kunnen doen.

Voor inspiratie voor zo’n rokje, keek ik op Pinterest. Daar werd ik geïnspireerd door zomerse afbeeldingen met gestreepte outfits die een Frans karakter hadden. Ik zag mezelf al helemaal voor me met zo’n rieten mand vol met fruit en groente van de markt. Inclusief baret, natuurlijk! Nu heb ik geen rieten mand, ga ik nooit naar de markt en een baret moet ik ooit nog maken, maar laten we deze feitjes even achterwege laten ;)

Een zelfgetekend patroon

De ideale stof, deze katoenen poplin van Driessen, had ik al een tijdje in m’n ‘stoffenstash’ liggen. Nu moest ik nog een patroon vinden. Ik had ooit een boek gekocht met patronen voor allemaal rokjes, maar het patroon met knopen vond ik niet mooi vallen. Dus ik besloot om zelf dan maar een aangerimpeld rokje te tekenen. Dat vergde wat wiskundig inzicht en aangezien het me daar nogal aan ontbreekt, tekende ik eerst alles uit op papier.

Ik nam twee keer mijn taillewijdte voor de breedte van de stof. Voor de tailleband nam ik een paar extra cm, zodat hij kan overlappen en hij mooi recht blijft zitten. De tailleband heb ik ook verstevigd met vlieseline, want hij zakte in toen ik hem probeerde. Ik korte de tailleband nog een keertje in, want ik wilde dat de rok hoog op m’n middel zou komen. Zo kan ik ‘m dragen met een croptop.

Het knippen van de stof ging makkelijk ook al had ik geen patroon, want ik kon gewoon de lijntjes volgen. Ik vind streepjes- en ruitjesstoffen altijd zowel handig als vervelend. Het helpt namelijk om rechte lijnen te knippen, maar als je het scheef doet (of als de stof scheef is), dan zie je het meteen.

Zoals gewoonlijk moesten er ook zakken in, daarvoor gebruikte ik witte stof zodat het rode niet zo zou doorschijnen. Eigenlijk had ik een midi-lengte in gedachten, maar toen ik de rok paste vond ik dat toch veel te oubollig, dus ik heb ‘m afgeknipt op knielengte.

Knoopjes en knoopsgaten

Mijn naaimachine heeft een knoopsgaten functie, alleen werkte het niet helemaal lekker… Ik weet niet wat het probleem was, maar hij sloeg steeds grote stukken over. Met een heel kleine zigzagsteek, ‘vulde’ ik de stukjes die waren overgeslagen.

Om het mezelf niet moeilijk te maken dan nodig was, hebben alleen de bovenste drie knopen echte knoopsgaten, de rest hoeft niet open om m’n rok aan te kunnen doen. Dus dat scheelde weer wat moeite.

De knoopjes zijn van rood parelmoer (denk ik). Ik kocht ze een tijdje geleden in Den Haag bij Sostrene Grene, waarvan ik eigenlijk niet wist dat ze ook fournituren verkochten. Dit keer gebruikte ik voor het eerst de knoop-aannaai-functie van mijn naaimachine. Ik moest even de handleiding lezen, maar nu dat ik weet hoe het werkt, wil ik nooit meer anders! Wat bespaart dat een hoop tijd!

Het resultaat: een zomerrok

Volgens mij is het Franse karakter goed geslaagd, vooral als ik ‘m combineer met een off-shoulder top zoals hierboven. Maar toch ben ik er niet helemaal tevreden mee, omdat hij best breed en vormloos oogt, vind ik. Ik denk dat de katoenen poplin toch te stug is voor een gerimpeld rokje waardoor hij niet mooi valt.

Echter is het door dat pofferige en de dunne stof, wel mijn meest luchtige rokje geworden. Echt zo’n zomerrok die je aandoet als het 30+ graden is en je zo weinig mogelijk kleding verdraagt. Dus hij lijkt me ideaal voor vakantie!

Ik heb ook nog paar meter van dezelfde stof, alleen dan met een grijs/blauwe streep. Het plan is om daarvan een jurk te maken. Nu ik goed weet hoe de stof valt, kan ik daarmee rekening houden met het uitkiezen van een patroon.