Als je Project Runway kijkt, ken je de uitdrukking “Make it work!” van Tim Gunn vast wel. Nou, deze hoodie was echt wel een “Make it work”-gevalletje!

Ik geef ook alvast mee als disclaimer dat als je een damesversie van deze hoodie wilt maken, je beter kunt wachten totdat er een vrouwelijke versie op Freesewing.org verschijnt. Ik ben heel blij met mijn nieuwe hoodie hoor, maar het was waarschijnlijk het bloed, zweet en tranen niet helemaal waard. Dus nog een Amerikaanse uitspraak: “don’t try this at home!

Wat is Freesewing?

De naam zegt het al: het zijn gratis naaipatronen. Gratis patronen zijn natuurlijk superfijn, maar dat is niet het enige leuke aan Freesewing. Je kunt namelijk je eigen maten opgeven, en dan wordt er een uniek patroon voor jouw maten getekend. Hoe tof is dat?!

Als je je maten op hebt gegeven, krijg je een mooi overzicht waarbij je kunt zien in hoeverre jouw maten verschillen van de standaardversie. Bij mij zie je dat het merendeel van de onderdelen flink zijn ingekort.

Hugo Hoodie van Free Sewing

Ik dacht eigenlijk dat de patronen unisex waren, omdat je kunt kiezen voor een versie “with breasts”. Helaas leek het niet allemaal zo simpel in elkaar te zitten en zit er wel degelijk verschil tussen een mannen- of vrouwenpatroon. Daardoor pakte mijn Hugo-hoodie toch anders uit dan verwacht.

De Hugo-hoodie

Free Sewing Hugo hoodie

© Free Sewing

Hugo is een sweater met raglanmouwen, een capuchon en een zak op de voorkant. Het is dus een capuchon-trui, waarvan ik er verschillende van heb, gekocht in de winkel. Die vind ik in de winter als het echt koud is, heerlijk dragen. Maar qua design zijn ze niet helemaal naar mijn smaak.

Een tijdje geleden had ik in de coupon-bak van Hoofs in Den Bosch twee coupons van dezelfde roest-oranjekleurige stof gevonden. Ik word altijd een beetje overweldigd door van die gigantische winkels vol met stoffen in alle kleuren van de regenboog, maar de coupon-bak met beperkte keuze maakt het voor mij weer gemakkelijk om iets uit te kiezen. En natuurlijk past het prijsje perfect bij mijn koopgedrag ;)

Ik weet niet wat voor stof het precies is, maar het is een wat dikkere, gebreide stof. Misschien Punto de Milano? De voor- en achterkant van de stof is niet van elkaar te onderscheiden. Hij is lekker dik en daarom leek het me perfect voor een hoodie. Ik besloot echter wel om de binnenkant van de capuchon in het zwart te doen voor een kleine kleur-onderbreking. Daarvoor gebruikte ik een oud zwart t-shirt dat ik ooit op vakantie in Ierland had gekocht. De kangaroozak op de buik liet ik achterwege, omdat ik die net iets te casual vond. Verder koos ik voor een boord bij de mouwen van zwarte boordstof. Dan heb ik niet het idee dat ik ‘m alleen tijdens Koningsdag kan dragen, haha!

De constructie en de pasvorm

Op de website staat een uitgebreide beschrijving over hoe je de hoodie moet maken, maar Joost, de big boss van Freesewing heeft ook zes video’s gemaakt met instructies. Normaal gesproken ben ik absoluut niet van de video-uitleg, maar in dit geval vond ik het eigenlijk wel fijn werken.

Met mijn overlocker naaide het lekker vlot, en in no-time zat de trui in elkaar. Het leek er goed uit te zien, maar toen ik hem aandeed, bleek hij totaal niet te passen. Ik signaleerde de volgende problemen:

  • De mouwen waren te breed, waardoor het vleermuismouwen leken.
  • De mouwen waren te lang
  • Ik verzoop in de capuchon
  • In het algemeen leek hij aan de grote kant

Hugo Hoodie van Free Sewing

Mijn oksel zit ongeveer bij de pijl. Niet geheel toevallig, zijn dit vrijwel exact dezelfde problemen die Gillian van Crafting a Rainbow in haar blogpost over Hugo signaleerde. En ik realiseerde me… Eigenlijk geeft Gillian al aan in haar blogpost dat het niet zo’n goed idee is. Als ik nou even beter had gelezen…

Via Instagram nam ik contact op met Freesewing. Joost gaf aan dat het probleem was dat het patroon niet geschikt was voor vrouwen. Ik heb dus een mannenpatroon met ruimte voor borsten gemaakt, maar de ‘basis’ is veel te groot. Oeps!

De aanpassingen

Uiteindelijk heb ik de volgende punten aangepast:

  • De mouwen flink ingenomen
  • Het lijf heb ik aan beide kanten ook nog 2 cm smaller gemaakt
  • De capuchon heb ik een klein beetje bijgeknipt en de voering nog een cm, zodat de zwarte voering mooi aan de binnenkant blijft zitten
  • De mouwen korter gemaakt

Echter bij dat laatste punt… De mouwen waren flink te lang en er kwam een best hoge boord aan. Dus ik besloot om er alvast een flink stuk af te knippen. Wat was dat een DOM IDEE! Ik had niet goed gerekend en ik knipte de mouwen doodleuk veel te kort!

Maar ja, ik wilde natuurlijk niet mijn mooie nieuwe hoodie helemaal opgeven. Dus met Tim Gunn’s “Make it work” en het idee dat als je een fout hebt gemaakt, het zo moet maken zodat het lijkt alsof het altijd al zo de bedoeling was, heb ik het opgelost. Het leek me sowieso leuk om nog een zwart element aan de hoodie toe te voegen. Dat werd een band over de mouwen om de extra lengte te kunnen behalen. Mijn vriend gaf aan bij het eerste ontwerp dat het hem aan een rouwband deed denken, dus ik heb hem nog een stuk lager geplaatst. Wel boven m’n ellebogen, anders werden het net elleboogbeschermers! Tja, zo’n zwarte band luistert nogal nauw…

Daarnaast heb ik het beleg voor de capuchon/hals achterwege gelaten, want mijn overlocker had al problemen met drie lagen van de dikke stof, laat staan dat er nog eentje bij kwam. Ook de topstitching die Joost aanbeveelt in zijn video’s heb ik niet gedaan, omdat ik het niet bij deze stof vond passen. Sorry Joost!

Het resultaat

De Hugo-hoodie was een lichtelijk frustrerend gevalletje, maar ik ben toch blij dat ik door heb gezet (ook al kostte de stof maar 1 euro per coupon). Hij zit als gegoten, draagt erg lekker en de zwarte accenten geven het iets speciaals. In tegenstelling tot de andere patronen die ik voor het najaar heb gemaakt, ga ik hier niet nog een versie van maken. Ik wacht wel totdat de vrouwelijke versie ontworpen wordt.

Op Freesewing zijn een tijdje geleden ook twee patronen voor rokjes toegevoegd. Een daarvan is een cirkelrokje waarbij je verschillende opties kunt instellen. Ik ben geen rekenwonder en ik ga meestal de mist in bij mijn eigen berekeningen voor een cirkelrok, dus de volgende keer ga ik lekker lui het patroon van Freesewing gebruiken. Voor mij alleen nog maar damespatronen!

De Hugo-hoodie is een van de verschillende kledingstukken die ik op mijn naaiplanning voor het najaar had gezet. Benieuwd waar ik nog meer mee bezig ben? Lees dan mijn post Winter is Coming: naaiplannen voor het najaar.