Vorig jaar maakte ik voor het eerst mijn eigen jurk voor de kerst en begon mijn zelfgemaakte-kerstjurk-traditie. Dit jaar had ik eigenlijk al heel vroeg besloten welke jurk ik voor de kerst zou maken. Maar ja, ik zou mezelf niet zijn als dat plan niet even flink anders liep dan gepland!

Consider yourself warned: het is een lang (kerst)verhaal!

Plan A: de Alix-jurk van By Hand London

By Hand London Alix

In augustus (ja, echt waar!) kocht ik het patroon al voor de Alix-jurk, om het te gebruiken voor de kerst. Ik koos voor de By Hand London Alix omdat ik wel eens een lange jurk wilde proberen, én hij heeft lange mouwen. Ik heb het namelijk altijd koud in de winter en strapless of korte mouwtjes vind ik erg leuk, maar dan zit ik de hele dag te rillen. Daarnaast vind ik de jaren ‘70 uitstraling erg tof!

Ik vond ook verschillende bloggers die hem hebben gemaakt, zoals deze korte versies van Shannon en Sharadha.

Enthousiast maakte ik een proefversie van een superlelijk oud dekbedovertrek van mijn oma (oma zei altijd dat ze niet van pastelkleuren hield maar haar beddengoed is opvallend zoet gekleurd). De ‘echte’ stof zou een zwarte polyester van Driessen Stoffen worden, met gouden bloemen (wel gevoerd, want polyester wordt vreselijk statisch natuurlijk). Echter had ik daar ‘maar’ 3 meter van, en Alix is een echte stofwolf die maar liefst 4.1 meter opslokt. Daarom besloot ik om de tailleband en strik dan maar van effen zwart te maken. Om te kijken wat voor effect dat had, gebruikte ik ook voor mijn proefmodel een contrasterende stof.

Dit is het resultaat van mijn dekbedcouture:

Dit zijn de conclusies die ik trok na het maken van het proefmodel, en de reacties die ik kreeg op Instagram:

  • De roklengte was veel te lang voor mij en de mouwen ook.
  • Ondanks de tailleband die je zo strak kunt strikken als je wilt, was hij best ruim
  • Het decolleté was niet te diep en de buste-delen kwamen ook best prima uit (geen rare puntjes ofzo, haha!)
  • Op Instagram vond men het een ‘prinsessenjurk’
  • Vrijwel iedereen vond die donkere band heel lelijk. Maar het contrast tussen zwart en zwart met goud wordt straks natuurlijk veel minder groot.

Maar ja, toen werd het november en was ik nog niet begonnen aan mijn kerst-Alix. Ik stuitte op prachtig groen fluweel bij Budgetstoffen. En wat schreeuwt nog harder “KERST!!!” dan donkergroen? Natuurlijk, donkergroen fluweel!

Plan B: een kerstjurk van donkergroen fluweel

Ik heb voor mijn Moneta-jurkje en een (ongeblogd) rokje al eens eerder met fluweel gewerkt. Deze crushed velours was echter best goedkoop en kwalitatief ook niet echt goed. Het was dus best wel een worsteling met de glibberstof. Met dit in het achterhoofd, koos ik voor een patroon wat weinig naden heeft, namelijk McCall’s 7432. Deze maakte ik eerder van grijs-paarse jersey.

Bij het knippen geeft fluweel vaak enorm veel pluis, maar dit keer bleef het eigenlijk bij maar een paar pluisjes. Mijn angst voor glibberstof bleek ongegrond, want het naaide als een zonnetje! De stof bleef gewoon goed onder mijn naaimachinevoetje zitten, en er was geen sprake van schuiven of verplaatsen. Kortom: bij fluweel maakt het dus echt wel uit of je een lap voor een paar euro op de markt haalt of een beetje investeert in een kwalitatief goede stof.

Ik had de schoudernaden gelockt en de mouwen aan het lijfje gestikt. Ik kreeg al een beetje twijfels over het model, dus ik heb de onderkant van de mouwen en de zijnaden met de hand aan elkaar geregen, zodat ik kon passen. Dus, ik trok de jurk aan en maakte een aantal foto’s om het model eens goed te kunnen bestuderen:

Mijn gevoel zei “mwah”. Ik vond het model een beetje te pyjama maar ook weer te oma-achtig. Ik heb het nog een beetje geprobeerd te pimpen met een hoop shiny accessoires, maar ik was gewoon niet overtuigd. En ook al zag het er niet vreselijk uit ofzo, voor kerst is “mwah” gewoon niet goed genoeg!

Plan C: de Cannes-top to the rescue

Ik had niet genoeg stof om een compleet nieuwe jurk te maken, maar ik dacht dat het met een creatieve aanpak best zou lukken om een nieuwe jurk te maken. Ik ging googlen naar “velvet dress” en stuitte op een paar modellen met een a-lijn rok en een diep decolleté of een off-shoulder model. Ze zagen er klassiek uit, maar ook feestelijk door de halslijn.

Ik was al op zoek naar een patroon, maar toen dacht ik aan een patroon dat ik al een tijdje geleden heb gekocht: de Cannes top van Kommatia Patterns. Die had precies de halslijn (en ook een diep uitgesneden achterpand) die ik zocht. Omdat het krap zou worden qua stof en ik me geen fouten meer kon veroorloven, maakte ik een testversie van de top. Dat werd deze top:

Kommatia Cannes Top

Ook al paste de maat op zich goed, hij zat wel een beetje losjes, dus ik besloot om een maatje kleiner te maken voor mijn jurk. Ook omdat er het gewicht van een rok aan zou komen te hangen. Voor de rok koos ik voor een halve cirkelrok. Ik had nog een patroon liggen van het tweede rokje wat ik ooit heb gemaakt, deze dieprode halve cirkelrok.

Ik haalde de jurk weer uit elkaar, en voordat ik de schaar in de stof zette, paste ik de patroondelen. Omdat Cannes raglanmouwen heeft, kon ik de nieuwe mouwen gewoon uit de oude mouwen knippen. De twee achterpanden van de rok knipte ik uit het voor en achterpand van de oude jurk, want ze werden nu veel groter. De voorkant knipte ik uit het restant wat ik nog had. Het lijfje kon ik ook nog net uit het oude lijfje knippen.

Omdat ik de Cannes top eerder had gemaakt, ging de constructie lekker vlot. De v-hals was wel weer een probleem (van die scherpe hoeken zijn echt een zwak punt van mij) en het is ook niet perfect gelukt, maar ik vond het goed genoeg. Ik gebruikte dezelfde lengte van het lijfje als het lijfje van de Moneta-jurk, omdat ik weet dat die bij mij precies op de goede plek valt.

De rok zat ook vlot in elkaar en ook sloot perfect aan bij het lijfje (ik moet daar nog wel eens een beetje mee sjoemelen). Bij fluweel is een handgenaaide zoom het mooiste, dus dat deed ik nog op de avond voor het eerste kerstdiner… Je bent wel flink wat tijd kwijt bij het zomen van een cirkelrok, dus laten we zeggen dat ik licht gefrustreerd raakte, hehehe. Als ik meer tijd had gehad, denk ik dat ik de mouwen nog iets had aangepast zodat ze onderaan open/groter werden.

Maar, mijn jurk was zo precies op tijd klaar! Ik vind het a-lijn model veel beter bij mij staan en de halslijn helemaal fantastisch, dus ik was erg blij dat ik toch de moeite had genomen om de jurk weer uit elkaar te halen en helemaal opnieuw te beginnen. Het fluweel zit ook heerlijk, de stof is superzacht maar ook fijn warm. Ik ben superblij met m’n jurk en voelde me apetrots toen ik hem op twee kerstdiners kon dragen!

 

Wij vieren Kerst dit jaar in een Airbnb’tje in België. De jurk is natuurlijk mee en gaat vanavond weer aan naar ons kerstdiner. Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst!

Dit artikel is in samenwerking met Budgetstoffen.nl. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.