Ironisch gezien draag ik pyjamabroeken juist niet in bed, maar trek ik er eentje aan nadat ik ben opgestaan en ga ontbijten. Tenzij we weer een horrorwinter hebben, dan trek ik twee extra lagen aan én val ik m’n vriend lastig met mijn koude voeten, haha!

Volgens mij heb ik mijn huidige pyjamabroek inmiddels meer dan 10 jaar (misschien wel 15?!). Naast het feit dat ie behoorlijk versleten is, is hij eigenlijk ook een stukje te kort. Dus het was hoog tijd om er zelf eentje te maken!

Grijs/paarse flanel met kattenprint

Nadat we kerst in de Ardennen doorbrachten, reden we op de terugweg langs Bas Bastiaans Stoffen in de buurt van Den Bosch. Eigenlijk zouden we in Brussel gaan winkelen, maar omdat we daar uiteindelijk weinig zin in hadden maar ik tóch stoffen wilde shoppen, werd dit ons compromis.

Ik kocht daar twee stofjes met een dierenthema: een tricot met zebra’s waar ik een t-shirt van heb gemaakt, en deze stof met kattenhoofdjes (kattenkopjes?). De stof is lekker zacht flanel en heel geschikt voor een pyjamabroek. Sterker nog, ik zou niet weten wat je anders zou maken van katten-flanel, ha! Omdat ik niet zo lang ben, dacht ik dat ik met een ruime meter wel genoeg zou hebben voor een pyjamabroek.

katten pyjamabroek

Walk the Plan pyjamabroek van Patterns for Pirates

Walk the Plank

© Patterns for Pirates

Voor een simpele pyjamabroek wilde ik niet een hoop geld uitgeven voor een patroon, dus ik ging voor het gratis patroontje Walk the Plank van Patterns for Pirates. Ik heb van Patterns for Pirates ook eens de Peg Legs leggings gemaakt. Het is een eenvoudig, recht model met elastiek in de taille. Het elastiek naai je vast aan de broek, zodat het niet kan ronddraaien zoals bij een tunnel.

Het patroon is beschikbaar in een variant voor volwassenen (ook voor mannen dus) maar ook als kinderpatroon. Ook ideaal dus om voor het hele gezin pyjamabroeken te maken ;) Wat fijn is bij de .pdf, is dat hij layers heeft voor de maten. Dus je kunt alleen jouw maat uitprinten. Wat wel verwarrend is dat het een enorm .pdf-document is, want er staan twee varianten achter elkaar (een super-XL versie).

Aanpassingen en constructie

Een lap van 140 breed en 120 lang bleek net te krap te zijn voor een maat S. Ik baalde behoorlijk, want ik wilde nou eenmaal een pyjamabroek van kattenstof. Het probleem zat ‘m niet in de lengte, maar in de breedte en ik kwam maar een paar cm te kort. Ik heb de patroondelen daarom ietsje smaller gemaakt en ook in de lengte alvast ingekort (en daarna nog een flink stuk ingekort…) naar mijn beenlengte. Zo had ik net genoeg speelruimte om het patroon passend te krijgen.

Omdat ik zo moeilijk moest doen met de stof, kon ik het patroon niet goed recht van draad leggen. Op zich is het jammer dat het kattenprintje daardoor niet mooi doorloopt, maar voor een pyjamabroek vind ik dat geen ramp.

pyjamabroek flanel

Zoals gewoonlijk besloot ik om een aantal aanpassingen door te voeren bij mijn exemplaar. Ik voegde eerst een zak toe in de zijnaad (want zakken zijn superfijn! Alles heeft zakken nodig!). Het is bij één zak gebleven, omdat ik niet genoeg stof had.

Daarnaast wilde ik het elastiek niet zo strak hebben zitten, maar wel een optie om hem aan te snoeren mocht het toch nodig zijn. Ik maakte daarom twee knoopsgaatjes bij de tailleband waardoor ik een veter liet lopen. Bij mijn oude pyjamabroek is dat ook zo en dat bevalt me goed. Behalve het maken van de knoopsgaten, is het eigenlijk ook niet zoveel extra werk. Als je ook een veter wilt toevoegen: maak eerst de knoopsgaatjes en naai dan pas het elastiek vast. Vervolgens kun je simpelweg met een veiligheidsspeld het koordje door de tunnel rijgen.

eigen kledinglabel

Ik gebruikte een tutorial voor een hack waarbij de onafgewerkte randen van de tailleband verstopt worden. Ook voegde ik een eigen labeltje toe, die ik bijknipte tot een klein formaatje. Zoals gewoonlijk slaagde ik er niet in om hem precies in het midden te naaien… Het is echt niet normaal moeilijk om dat voor elkaar te krijgen!

Resultaat

Door het bijsnijden van het patroon merk ik dat hij iets minder fladderig en ruim is geworden zoals je van een pyjamabroek mag verwachten. En hij is niet zo lang als ik hem wilde. Maar hij zit erg lekker en de pasvorm is best prima! In een linnen stofje zou ik deze broek zo in de zomer kunnen dragen. De broek zat binnen no-time in elkaar en is een van de simpelste dingen die ik ooit heb gemaakt. Ben je een beginner en op zoek naar een simpel project, dan kan ik deze Walk the Plank pyjamabroek van harte aanbevelen!