Fijne naaimachinedag! Of… Van harte gefeliciteerd met je naaimachine? Of, gelukkige naaimachinedag? Ik heb geen flauw idee wat je precies zegt op deze dag, maar kennelijk heeft iemand 13 juni uitgeroepen tot “naaimachinedag”. Hoera!?

Tja, en wat doe je dan om dit te vieren? Weer heb ik geen idee, maar wat dacht je van:

1. Verdiep je in de geschiedenis van de naaimachine

Aan het einde van de achttiende eeuw werden de eerste naaimachines uitgevonden. En dat bracht nogal wat met zich teweeg! In het begin zijn er zelfs machines vernietigd omdat men bang was dat ze het werk in zouden pikken. En terecht! Met de komst van de naaimachine werd het veel gemakkelijker en sneller om kleding te maken. In de industriële revolutie stond de naaimachine dan ook te shinen. Stel je eens een wereld voor zonder naaimachines waarin alle mode met de hand gemaakt moet worden… (ik stelde me het even serieus voor en ik bedacht me dat het in dat geval misschien wel normaal zou zijn dat stof wordt gelijmd ipv genaaid. Wat denk jij?!)

2. Naai iets leuks (voor iemand anders)

Jij weet natuurlijk dat de naaimachine helemaal tha bomb is, maar weet iedereen in je omgeving dat al? Overtuig ze door iets moois voor ze te maken en te laten zien hoe fijn het is dat je dat allemaal gewoon zelf kunt maken op je machine! Of: zoek een goed doel om iets voor te maken, zodat je creatie extra betekenis krijgt.

3. Boek een naaicursus

Wil je altijd al eens leren hoe je lingerie kunt maken, een couture jasje á la Chanel of lijkt het je leuk om op naaiweekend te gaan? Grijp deze dag aan om een leuke cursus te boeken, en misschien krijg je een vriend(in) ook enthousiast om mee te gaan!

4. Kijk een serie of film over naaien

Heb je alle afleveringen van The Great British Sewing Bee of Project Runway al gekeken? Of misschien een interessante documentaire over een designer? Als je Netflix hebt, vind je hier mijn tips voor leuke series, films en docu’s over zelfmaakmode: Kijktips voor zelfmaakmode op Netflix.

5. Plan eindelijk eens onderhoudsbeurt in

“Verwen” je machine(s) met een grondige poetsbeurt (het zal je verbazen hoeveel dustbunnies je in je machine vindt!) of plan een echte onderhoudsbeurt bij een specialist in. Ik weet het, het is moeilijk om je machine te moeten missen, maar je kunt natuurlijk de tijd doorkomen met het plannen van nieuwe naaiprojecten en alvast stof te knippen.

Mijn naaimachines

En ik? Ik ‘vier’ naaimachinedag door mijn machines in het zonnetje te zetten. Technisch gezien heb ik maar één (werkende) naaimachine, hoor. Eerder schreef ik al eens een artikel over mijn antieke Singer naaimachine.

Lidl Singer naaimachine en lockmachine

Mijn machines in hun natuurlijke habitat!

De machines die ik gebruik is de Singer naaimachine Tradition 2282 en de overlocker S14-78. Beide zijn de ‘budget-modellen’ die je via Lidl kunt kopen. Sommige naaisters hebben kritiek op deze goedkope modellen, omdat ze vinden dat je gewoon voor een goede machine moet gaan.

Maar waarom kocht (ok toegegeven, waarom vroeg en kreeg ik deze machines want ze waren beide cadeaus) dan toch deze machines? Het is heel simpel: toen ik begon met naaien, wist ik niet of het een hobby was die zou blijven en ik wilde er geen honderden euro’s in steken.

Ik ben erg tevreden met beide machines! Ik naai nu zo’n drie jaar, en ik ben weinig tegengekomen wat ik niet kan bereiken op mijn machientjes. Natuurlijk zou ik over een tijdje wel een hele fancy machine willen. Zo’n digitale waarop je gewoon een instelling hebt voor je snelheid en allemaal automatische snufjes. Maar voor nu voldoen deze twee nog prima!

Wat voor naaimachine heb jij, en zou jij hem aanbevelen?