Dit jaar trokken we er weer met de auto op uit tijdens onze vakantie. We begonnen met een vaag plan om naar het zuiden te rijden en misschien wat mini-landjes te bezoeken. Een week voor ons vertrek hadden we de route compleet, met maar liefst zes landen op de planning. Daar hebben we iets meer dan twee weken over gedaan.

Als iemand vraagt waar we deze vakantie zijn geweest, zijn ze vaak verbaasd dat we niet alleen in de auto hebben gezeten. We hebben wel 4000 kilometer afgelegd, maar toch hebben we ook aardig wat relax-dagen gehad. We zaten meestal meerdere dagen in een Airbnb en dan reden we weer verder. Ik vond het een erg geslaagde route, dus ik heb alle highlights op een rijtje gezet. Doordat het zes landen zijn wordt dit blog gigantisch lang, dus ik heb hem opgesplitst in twee stukken.

De route en Polarsteps

Europese roadtrip

Europese roadtrip. We waren vergeten om de app in Nederland al aan te zetten, vandaar de rechte lijn op de heenweg…

Dit is de route die we gereden hebben. Het toffe kaartje hebben we trouwens gemaakt met de app Polarsteps. Hier ben ik superenthousiast over en ik kan ‘m iedereen die op reis gaat aanraden! Polarsteps houdt via GPS bij waar je bent, en op elke locatie kun je foto’s en tekst toevoegen. Na je vakantie heb je dan een erg mooi overzicht en tijdens de reis kan iedereen je gemakkelijk volgen. Na je reis kun je ook via de Polarsteps-app je fotoboek maken. En dat vind ik het enige nadeel. Ik vind het vrij prijzig, maar vooral ook omdat je de layout niet kunt aanpassen. Sorry Polarsteps, maar mijn fotoboek ga ik toch ergens anders bestellen…

Duitsland: Triberger wasserfall

Op de eerste dag reden we in één stuk door naar het Zwarte Woud. De volgende dag gingen we naar Triberg om de watervallen te bekijken. Deze watervallen zijn kennelijk de hoogste in Duitsland. Het is echter meer een waterval in etappes in plaats van één grote waterval, dus je wandelt van het ene punt naar het andere. De natuur is erg mooi en af en toe kom je zelfs een eekhoorntje tegen.

TIP: in het weekend is het best druk bij de watervallen. Neem daarom een van de minder gemakkelijke en langere wandelroutes, daar is het veel rustiger. Bij de meest noordelijke parkeerplaats (door het dorp heen en dan de berg op) kun je gratis parkeren.

Zwitserland: Basel & Bern

We hebben twee ‘grote’ steden in Zwitserland bezocht: Basel en Bern. Met respectievelijk 170.000 en 130.000 inwoners zijn beide best wel klein. We stopten voor een paar uurtjes in Basel en slenterden door de stad. Ik vond de architectuur erg mooi met veel statische, klassieke gebouwen. De streetart was ook erg tof en geeft de stad iets speels.

Toen we in Bern waren, was het superwarm. We zijn daarom door de stad gewandeld naar de rivier, waar je ook een ‘berenkuil’ vind (de naam ‘Bern’ is afgeleid van ‘beer’). Wij zagen echter voornamelijk Aziatische toeristen in plaats van beren. Bij de rivier was het heerlijk koel, en we wandelen een heel stuk door het park.

TIP: beide steden zijn niet echt heel boeiend. Ze zijn echter wel enorm duur qua bezienswaardigheden, parkeren en eten. Zit je krap met geld en tijd? Sla ze dan lekker over, je mist weinig.

Zwitserland: St. Beatus grotten en Schloss Hünegg

Aan het Thun-meer (Thunnersee) in het midden van Zwitserland, vind je verschillende leuke bezienswaardigheden. Wij bezochten de grotten van Sint Beatus. De ingang is in de rotsen gehouwen en er stroomt een waterval naar buiten (helaas was het iets te droog). De grotten zijn erg mooi, met veel meertjes. Door de weerspiegeling in het stille water heb je het idee dat je twee werelden tegelijkertijd ziet. Bijna magisch!

Schloss Hünegg is zo’n twintig minuten rijden verderop. Het is een klein kasteel wat rond 1860 werd gebouwd. Wat zo mooi is aan dit kasteeltje, is dat het nog helemaal ingericht is. Meestal zijn zulk soort gebouwen niet ingericht of hebben ze een allegaartje aan meubilair. Hier waan je je echter in 1900 met een typische Art Nouveau/Jugendstil inrichting en krijg je het gevoel dat de bewoners elk moment thuis kunnen komen. Het deed mij heel erg denken aan Downton Abbey. En net zoals bij Downton Abbey is er ook een keuken in de kelder inclusief kleine doorgang voor de bedienden, luxe slaapkamers en een gigantische badkamer inclusief parterre.

TIP: hoor je pianomuziek uit de drawing room komen? Ga dan even kijken! Hoogstwaarschijnlijk wordt deze dan bespeeld door een pianola, een machine die de vleugel bespeeld door middel van een papieren rol en wordt aangedreven door lucht. Ik heb vroeger veel piano/keyboard/orgel gespeeld, dus dit vond ik erg tof om eens in het echt te zien!

Zwitserland: Vallorbe grotten en Schloss Chillon

Al die grotten en kastelen klinkt misschien een beetje eentonig, maar ze waren allemaal zo verschillend dat het moeilijk te vergelijken was.

De Grottes de Vallorbe zijn behoorlijk groot, met brede en hoge gangen en een grote ‘showruimte’. Ook zijn er meer gekke druipsels dan in St. Beatus. Wij waren op een heel rustige dag en hadden het rijk bijna voor ons alleen. Ook hier waren er veel mooie ondergrondse meertjes en aan het einde vind je een woest kolkende rivier die door de diepte raast (gelukkig geen Thaise jongetjes tegengekomen (sorry, slechte grap)). Wat het extra mooi maakte, was de verlichting in de grot. Ze hadden alles perfect uitgelicht zodat alles nog intrigerender leek. Als je moet kiezen tussen de twee, zou ik deze grot aanbevelen.

Het kasteel van Chillon ligt aan de oostkust van het meer van Genève. Dit is een middeleeuwse burcht die aan het water is gebouwd. Het kasteel is gigantisch groot en je kunt er best lang ronddwalen. Wat ik het leukste vond, waren alle ‘walkways’, de smalle gangetjes bovenop de muren. Het deed me echt denken aan zo’n ridderfilm!

TIP: in Vallorbe spreekt men alleen Frans en anderstaligen krijgen wat A4-tjes met Engelstalige uitleg. In de grot zelf zijn geen bordjes. De audiotour app is echter gratis en loodst je op een vlotte manier door de grot. Vergeet je koptelefoon niet!

 

Dit was het eerste deel van onze reis. Helaas hadden we dikke pech met onze Zwitserse Airbnb (heel veel bouwherrie heel vroeg op de ochtend) en waren we blij dat we verder konden. De volgende bestemming was Frankrijk, om vervolgens door te gaan naar Monaco, Italië, (weer een stukje Zwitserland) en Liechtenstein. Binnenkort meer!