Nadat we bijna gillend gek werden van de herrie in onze Zwitserse Airbnb (normaal gesproken ben ik erg positief over Airbnb’s hoor- daar later meer over), reden we naar Frankrijk waar we een rustig appartementje hadden. Daarna reden we door naar Rognonas, bij Avignon.

Wil je deel 1 en de route van onze reis nog even bekijken? Check dan deze post: Europese roadtrip door zes landen – deel 1

Frankrijk: Annecy, Pont du Gard en Avignon

Annecy is wel een beetje een tourist-trap, maar het was leuk om gezien te hebben. Het middeleeuwse centrum is erg picturesque, en het Palais de l’Isle is niet voor niks een van de meest gefotografeerde monumenten van Frankrijk. Maar om eerlijk te zijn deed het me best wel aan de Oudegracht in Utrecht denken en vind ik de binnenstad net zo mooi ;)

Pont du Gard is een eeuwenoud aquaduct en brug die de romeinen al in de eerste eeuw bouwden. Het is een enorm imposant bouwwerk en ik kan er maar niet bij dat ze zoiets vroeger al konden bouwen! Wij besloten om hem vanaf het water te bekijken vanuit een kayak. Het water is erg ondiep en het was superwarm, dus het is heel gemakkelijk om af en toe even het water in te springen, wat heel veel mensen dan ook doen.

Toen we ons eindelijk van het zwembad bij onze Airbnb konden losmaken, bezochten we de binnenstad van Avignon. Het pauselijk paleis is een behoorlijk indrukwekkend gebouw waar je zeker minimaal een blik op moet werpen. Verder heeft de stad allemaal kleine straatjes met kinderkopjes. Ook Avignon heeft een historische brug, of tenminste een ruïne daarvan. Oorspronkelijk had de twaalfde eeuwse brug 22 bogen, nu staan er nog maar een paar van.

We maakten ook een klein uitstapje naar Arles, wat natuurlijk bekend staat vanwege Vincent van Gogh. Daarnaast heeft het ook een imposant Romeins amphitheater.

TIP: vermijd de hitte en de hordes toeristen bij de Pont du Gard en huur net zoals ons een kayak! Richting het dorp Collias vind je heel veel verschillende kayak-verhuurbedrijven. Vergeet je zonnebrand niet!

Monaco

De volgende bestemming was Monaco. Monaco is eigenlijk alles wat je ervan verwacht: ontzettend veel huizen op een klein oppervlakte, casino’s, dikke auto’s, nog dikkere boten, dure modewinkels, kaviaarrestaurants, enzovoorts. Wat me wel verbaasde, was hoe groen het overal was en hoe innovatief de hoogbouw af en toe was.

TIP: boek geen hotel of airbnb in Monaco zelf, maar bespaar een hoop geld door je verblijf net over de grens te boeken en wandel naar de stad. TIP2: als je een twijfelachtige Airbnb denkt te gaan boeken, doe het dan niet!!! Gesproken uit eigen ervaring.

Italië: Turijn

Na Monaco gingen we weer naar het noorden, en kwamen we langs Turijn. Onze Airbnb zat op de bovenste etage van een prachtig Art Nouveau (Liberty) gebouw, met een superschattig antiek (?) liftje. Het was helemaal gerenoveerd en zag er echt supertof uit!

Ik was ook gecharmeerd van Turijn zelf. In elke straat kom je wel een prachtig gebouw tegen, voornamelijk in Art Nouveau-stijl. Ook vond ik het met het warme weer erg fijn dat ze in de stad overal galerijen hebben, zodat je continu in de schaduw loopt. Of in ons geval: droog bent in de regen. We hebben uiteindelijk geen musea bezocht, waar er echt heel veel van zijn, want daarvoor zaten we er net iets te kort. We hebben ook meerdere keren fantastisch lekker gegeten in de stad.

Eigenlijk zou ik Turijn links laten liggen, maar mijn vriend stelde het voor. Ik ben erg blij dat we toch gegaan zijn!

TIP: plan wat meer tijd in voor Turijn. De stad heeft heel veel interessants te bieden en wij waren er veel te kort. Zo had ik nog graag naar een aantal musea willen gaan.

Liechtenstein

Okay, vraag me niet wat we met de dwergstaatjes hebben, maar na Monaco vonden we het tof om ook Liechtenstein te bezoeken. We reden door het Italiaanse gedeelte van Zwitserland, wat erg mooi was. In Liechtenstein zelf was het miezerig weer, maar na alle hitte die we eerder hadden gehad, was het wel fijn.

We bezochten de hoofdstad Vaduz, wat echt een heel schattig dorpje is. Financieel gezien hebben de mensen het in Liechtenstein erg goed voor elkaar, wat je ook goed kunt merken aan de prijzen. Boven Vaduz torent het kasteel van de koninklijke familie, wat helaas niet te bezoeken is omdat ze er gewoon wonen.

TIP: heb je het wel gezien in Liechtenstein en ben je al flauwgevallen van de torenhoge prijzen? Het middeleeuwse stadje Feldkirch in Oostenrijk is maar een halfuurtje rijden.

Zwitserland: Rheinfallen

We begonnen onze reis met watervallen en we eindigden hem ook weer met een waterval. Dit keer de grootste watervallen van Europa (natuurlijk niks vergeleken met Foz do Iguazu in Argentinië/Brazilië, maar dat terzijde). De watervallen zijn niet zo hoog, maar juist enorm breed met een eilandje in het midden. Via walkways kun je steeds dichterbij het water komen.

TIP: de zuidkant van de watervallen (in Dachsen bij Schloss Laufen) vonden wij de mooiste kant. Wil je echt dichtbij kunnen komen, kun je een boottochtje boeken.

 

Dit was echt een supertoffe reis! Ondanks dat we wel een aantal dagen vooral gerelaxt hadden, was ik echter wel blij dat we nog een klein weekje extra vrij hadden en niet meteen aan het werk hoefden. Toch denk ik dat we het de volgende keer wat rustiger aan gaan doen door langer op een bestemming te blijven. Maar: het was een leuke vakantie en mij hoor je absoluut niet klagen!