Het is inmiddels al meer dan een jaar dat mijn oom en tante trouwden, maar toch wil ik over dit jurkje bloggen omdat het toch wel een beetje mijn ‘meesterwerk’ was. Helaas is in de tussentijd mijn telefoon gecrasht en ben ik bijna alle foto’s van dit jurkje verloren (dat was een een wijze les over het backuppen van foto’s!)

Op één of andere manier besloten bijna al m’n ooms en tantes (drie stellen) vorig jaar in het huwelijksbootje te stappen. “Trouw niet voor je veertig (of vijftig) bent” leek een beetje het motto… Omdat ik nog niet zoveel bruiloften heb meegemaakt, besloot ik om deze gelegenheid aan te grijpen om zelf een jurkje te maken. Want zeg nou zelf, hoe vaak krijg je nou de kans om je helemaal op te dirken en een fancy jurkje te dragen?

Ik had op Pinterest veel inspiratie opgedaan en zelfs een board aangemaakt met alles waar ik een beetje aan dacht. Uiteindelijk maakte ik de keuze voor een strapless jurkje met een driekwart cirkelrok. Voor de kleur heb ik lang getwijfeld tussen blauw en iets roods, maar uiteindelijk heeft rood/roze gewonnen.

Zelf patroontekenen

Ik weet eigenlijk niet meer zo goed waarom ik had besloten om mijn eigen patroon te tekenen, maar op dat moment leek het me vast een goed idee! ;) Op YouTube had ik een tutorial gevonden voor het tekenen van een ‘bodice block’, oftewel een basislijfje gebaseerd op jouw maten.

De tutorial zal ik hier niet linken, want hij was best wel waardeloos. Ik heb heelveel proefversies gemaakt om de pasvorm juist te krijgen. Uiteindelijk ben ik snel verder gegaan naar de volgende stap: van het lijfje een strapless lijfje maken. Dat vergde ook nog wel een paar pogingen, maar uiteindelijk had ik een goede basis: een lijfje wat goed aansloot en niet naar beneden viel, maar niet te strak was.

Ik heb de achterkant wel schuin afgeknipt omdat ik last kreeg van blubber (sorry, tmi) onder mijn oksels. Maar echt, ik heb er veel research er naar gedaan en het blijkt dat ook al ben je supermager, je last krijgt van ongewenste bobbels boven je strapless lijfje. De beste manier om dat op te lossen is om het lijfje vanaf de zijnaad tot de midden achternaad schuin te knippen. Natuurlijk niet zo laag dat je je (strapless) bh ziet.

De stof

Ik had bedacht dat ik drie verschillende soorten stof nodig had: katoen om het strapless lijfje stevig genoeg te maken, chiffon voor een gedrapeerd lijfje en zwierige rok, en een stof om alles mee te voeren omdat de chiffon best doorzichtig was.

Voor mijn (laatste) testversie gebruikte ik frambozenrood katoen van Budgetstoffen.nl. Dat had ik eerder al een keer besteld (ik weet alleen niet meer waarvoor- oeps). Uiteindelijk vond ik de kleur zo mooi dat ik bij het Stoffenspektakel ook chiffon en voeringstof in dezelfde kleur haalde. Echt superfijn dat ze in hun basiscollectie alle soorten stof in exact dezelfde kleur verkopen!

Het lijfje draperen

Het was de bedoeling dat ik de chiffon in kleine strookjes/plooien over het katoenen deel van het lijfje zou draperen. Omdat ik toen nog geen paspop had, heb ik heel veel uurtjes voor de spiegel gestaan met het lijfje aan en mezelf talloze keren geprikt… Niet de meest handige methode, dus!

Uiteindelijk lukte het op deze manier ook helemaal niet om er iets moois van te maken. Ik wil nog steeds zoiets maken en nu dat ik een paspop heb, denk ik ook wel dat het me gaat lukken. Maar destijds zonder paspop was het echt hopeloos. Uiteindelijk heb ik ervoor besloten om de chiffon gewoon op dezelfde manier te gebruiken als het katoenen deel. Dat is wel een stuk saaier, maar het leek me op dat moment de enige oplossing.

De rok en voering

Voor de rok heb ik geen testversie gemaakt, want ik had al eerder een hele en een halve cirkelrok gemaakt. Dit keer ging ik voor een ¾ cirkel, omdat ik de halve cirkel net niet zwierig genoeg vond, en de hele cirkel te groot (en te veel kans op Marilyn Monroe scenes bij wind!). De zwierigheid vind ik echt perfect met dit formaat, vooral met de dunne chiffon!

Ik voerde het jurkje aan de binnenkant. Of eigenlijk, ik maakte een voering voor het lijfje en naaide daar een rokje aan vast. De voeringstof was in principe fijn omdat het rek heeft en niet statisch wordt, maar het was wel vervelend glibberig om mee te werken. De voorkant van de onderrok trok ook helemaal scheef. Uiteindelijk heb ik verder geen aanpassingen gedaan om de onderrok mooi te maken, hij zou toch niet zichtbaar zijn.

Omdat ik met een voering en een extra derde laag voor het lijfje werkte, moest ik wel zien uit te vogelen hoe ik de blinde rits in moest naaien met al die extra lagen. Ik vond een tutorial, maar na een paar keer proberen vond ik nog steeds dat het stiksel niet dicht genoeg bij de rits kwam, waardoor de zwarte rits nog zichtbaar bleef. Ik heb hem daarom maar vastgenaaid met de hand, wat een veel mooier resultaat gaf.

De bruiloft

De bruiloft was ontzettend geslaagd! En mijn jurkje ook: ik heb mijn decolleté aan niemand geflasht (haha!) en de rits heeft het gehouden. Ook al leverde dit project best veel frustratie op, ik was stiekem best trots op mezelf dat het me was gelukt om als beginneling dit jurkje te maken.

Omdat het echt een feestjurkje is en ik weinig trouwgrage personen in mijn omgeving heb, heb ik hem sindsdien niet meer gedragen. Misschien ga ik de rok nog een keertje loshalen van het lijfje en er een zwierige framboosrode rok van maken.