Ik heb weer een item voor mijn Knipmode-challenge gemaakt! Alhoewel, of hij nog wel ‘telt’ voor de challenge, weet ik nog niet. Deze joggingbroek viel me namelijk zo tegen dat ik hem heb ‘gehackt’ om toch tot een model te komen waar ik wel tevreden mee ben. En daardoor lijkt hij nog maar bar weinig op het oorspronkelijke Knipmode-ontwerp.

Met mijn zelfbedachte Knipmode-challenge heb ik me voorgenomen om uit elke Knipmode-editie die ik heb, tenminste een item te maken. Dit is het tweede item voor de challenge en komt uit de juli-editie van 2018.

Broek 23 uit Knipmode juli 2018

Knipmode 1807 broek 23Dit was het enige patroon wat me aansprak in de juli-editie. Ondanks dat de koppen “zomer” schreeuwen, staan er veel hooggesloten items in. Daarnaast hebben veel patronen tierlantijntjes en details die me niet aanspreken. De broek staat er in als lange versie, en eentje met een driekwart lengte.

Ik heb een driekwart sportbroek van H&M die uit elkaar valt van ellende, dus dit patroon wilde ik gebruiken om deze broek te vervangen. De broek staat in de rubriek “gemakkelijk maken” en er staan zeven verschillende versies in. In het magazine wordt ie vooral getoond als luchtige, dunne zomerbroek in verschillende printjes.

De broek heeft een heuppas met daarboven een tunnel voor het elastiek en het koordje. Het lijkt daardoor een beetje alsof je een dubbele tailleband hebt. In de voorpanden van de broek wordt de stof gevouwen in vier plooien. Ik vind zulk soort details meestal niet mooi bij een broek, maar op de de foto’s in het magazine zag dit er prima uit. Hij heeft ook zakken, wat ik een groot pluspunt vind van het ontwerp.

Grijze French terry

Ik baseerde mijn stofkeuze ook op mijn oude H&M broek die is gemaakt van een soort dunne joggingstof. Bij Karteris in Barneveld kocht ik in februari een mooie donkergrijze French terry. Helaas zag ik achteraf wel dat er een lelijke streep op de stof zit daar waar hij dubbelgevouwen heeft gezeten… Niet zo fijn!

De stof heeft, vreemd genoeg, verticaal veel meer rek dan horizontaal. Omdat ik wel een comfortabele broek wilde, heb ik het patroon dan ook schuin van draad geknipt (oeiii een dezer dagen kan ik de Recht-van-draad-politie op de stoep verwachten!). Dat paste ook beter op de stof. Bij mijn pyjamabroek kwam ik er laatst achter dat 1.2 meter eigenlijk veel te krap is voor een broek, maar omdat deze een stuk korter is en de stof maar liefst 170 cm breed is, paste het prima.

Constructie van de broek

Je begint met het in elkaar zetten van de zakken en de zakbies. Ik heb de beschrijving in het tijdschrift denk ik wel 10 keer gelezen, maar ik vond het niet te volgen. Maar ik had besloten om de zakbies achterwege te laten, want met de French terry werd dat een dikke prop en paste dat voor geen meter. Omdat ik vaker dit type zakken heb gemaakt (bijvoorbeeld bij mijn Catalinajurkjes) had ik ook eigenlijk geen instructies daarvoor nodig.

Van Knipmode moest ik ook eerst de kruisnaden gedeeltelijk aan elkaar zetten en dan de binnenbeennaden. Ik vond het een gekke werkwijze dus ik gebruikte gewoon mijn normale manier; eerst de pijpen dichtnaaien en dan de één in de ander doen en de kruisnaad naaien.

Ook voor de heuppas en de tailleband vond ik de beschrijving nogal vreemd. Ik realiseerde me achteraf dat Knipmode de volgorde heeft aangepast zodat de zijnaden overal mooi doorlopen. Maar op mijn manier (dus eerst de delen van de tailleband aan elkaar naaien en dan aan de pijpen zetten) ging ook helemaal prima. Toen ik het elastiek en de veter had ingeregen, paste ik de broek.

En toen… Een ontzettend lelijke broek

Knipmode 1807 broek 23

Liggend op de tafel zag de broek er gigantisch uit, maar door het aansnoeren werd het ietsje beter. Maar de plooien in het voorpand vond ik echt superlelijk! Ik denk dat het komt vanwege de stuggere stof (eigenlijk had ik tricot moeten gebruiken) waardoor ze niet mooi vallen. Maar ik realiseerde me weer dat ik plooien in het voorpand gewoon niet mooi vind. Misschien moet ik eens een keer beter naar mezelf gaan luisteren…!

Dus… ik kon kiezen tussen de broek weggooien of het proberen aan te passen. Ik vond het zonde om de French terry weg te gooien, de stof was ook niet bepaald goedkoop. En aanpassen leek me een flinke uitdaging, maar omdat de pasvorm voor een sportbroek toch niet perfect hoeft te zijn, leek het me wel haalbaar.

De megahack

Mijn hack-plan werd om de plooien te verwijderen. Op Instagram vroeg ik om hulp, maar mijn lieve volgers zeiden eigenlijk vooral dat het er helemaal niet zo gek uitzag. Maar ja, ook al vindt iedereen het wel leuk: als ik me er niet comfortabel in voel, dan draag ik het toch niet.

Dus, ik ging aan het werk! Ik haalde de tunnel en heuppas er af en tornde de binnenbeennaden weer open. Ik had alles gelockt, maar gelukkig ging het best vlot om het weer uit te halen.

Knipmode 1807 broek 23

Een tijdje geleden zag ik op het Instragram-account van Amy Nicole iets langskomen over het verwijderen van plooien in een patroon, dus ik besloot om haar tutorial te volgen. Ook al sloot de tutorial niet exact aan bij mijn situatie, ik begreep nu wel het principe van het verwijderen van een plooi. Omdat ik de zakken wel wilde behouden, heb ik het verwijderen van de plooien zo aangepakt dat ik niet aan de zak-kant stof weghaalde.

Knipmode 1807 broek 23

Het nieuwe patroondeel legde ik op de stof en ik knipte de stof bij:

Knipmode 1807 broek 23

Dat resulteerde in dit:

Daarnaast had ik gemerkt dat het achterpand en het voorpand niet goed op elkaar aansloten… Zo was de pijp van het achterpand twee cm breder dan het voorpand. Dat leek me toch niet helemaal de bedoeling. Ik weet niet of ik zelf een foutje heb gemaakt bij het overnemen van het patroon, maar dit was de perfecte kans om het ook aan te passen.

Het kruis bleek niet goed op elkaar aan te sluiten. En da’s natuurlijk ook helemaal niet zo gek want door het verwijderen van de plooi-ruimte, kwam het kruis een stukje naar boven. Dus dat heb ik simpelweg bijgeknipt. Op dit moment dacht ik dat ik het totaal had verknoeid…

Knipmode sportbroek 3/4

Daarnaast had ik gemerkt dat het achterpand en het voorpand niet goed op elkaar aansloten. Zo was de pijp van het achterpand twee cm breder dan het voorpand. Dat leek me toch niet helemaal de bedoeling. Ik weet niet of ik zelf een foutje heb gemaakt bij het overnemen van het patroon, maar dit was de perfecte kans om het ook aan te passen.

Mijn gehackte sportbroek

Om eerlijk te zijn dacht ik niet dat de hack een groot succes zou zijn. Echter toen ik mijn nieuwe ontwerp paste, nog zonder de heuppas, leek het eigenlijk best goed op mijn lichaam aan te sluiten! Met de heuppas erbij zou hij wel heel hoog worden, dus ik heb alleen de tunnel weer teruggezet.

En toen had ik een broek die supergoed paste! Ik denk niet dat het alleen de hack was die het een succes maakte hoor. Ik denk dat het 25% hack is, 25% de rekbaarheid van de French terry, en 50% pure mazzel. Van de ene kant is het natuurlijk van de gekke dat ik een Knipmode patroon een soort van reverse-engineered heb, maar van de andere kant was ik ook niet bereid om mijn stof weg te gooien.

Hij zit echt superlekker en hij lijkt ontzettend op mijn oude H&M sportbroek. Alleen dan van veel betere kwaliteit en zonder gaten! Hij zit zelfs zo lekker dat ik hem tijdens het warme paasweekend ook veel gedragen heb rondom huis. Ik zit er zelfs over te denken om hem nog eens in een andere kleur te maken als casual zomerjoggingbroek.

Knipmode sportbroek jogging

Maar of ie nu nog officieel ‘telt’ voor mijn Knipmode-challenge? Ik vind van wel, want ik heb geen idee wat ik anders uit de juli-editie zou moeten maken ;)

Heb jij wel eens een patroon zo uitgebreid omgebouwd?