Zoals ik eerder al eens schreef, maak ik niet vaak iets voor iemand anders. Toen een vriendin van ons zwanger van een dochtertje was, kreeg ik toch het idee om zelf een kraamcadeautje te maken. Helemaal toen zij en haar vriend zeiden dat ze dino’s heel erg leuk vonden, maar weinig babymeisjeskleding met een dino-thema konden vinden.

Het idee was dus al snel geboren (de baby nog niet- zij liet nog even op zich wachten): het moest een dinopakje worden!

Het patroon & de stof

Berenpakje naaien

Ik heb vrijwel geen patronen voor kinderkleding, maar in het boek Naai je complete garderobe op maat (waar ik al best veel uit heb gemaakt) staan wel een paar patronen voor kindjes. Daarin staat een patroon voor een berenpakje, geschikt voor 3 tot 9 maanden. Het is een onesie met capuchon en op de capuchon zitten berenoortjes. Het patroon heeft een middenachternaad die doorloopt in de capuchon. Het was dus heel gemakkelijk om daar dinostekels in te naaien.

Ik wilde een warme en zachte stof en bij Driessen Stoffen vond ik zomer jogging, in het Engels ook wel bekend als summer sweat. Dat is een soort joggingstof, maar niet zo superdik als normale joggingstof. Ik koos voor paars als basiskleur en roze voor de stekels en de binnenkant van de capuchon. Bij een meisje gaat men al snel voor roze, maar onze vriendin is ook weer niet zo super-meisjesachtig. Ik kon me ook niet voorstellen dat ze haar kindje alleen in het roze zou steken. Paars leek me een goed alternatief.

Kinderkleding naaien

Toen ik het pakje in elkaar zette, begon ik een beetje te begrijpen waarom veel mensen het leuk vinden om kinderkleding te maken. Er zitten namelijk best wel wat voordelen aan:

  • Je hebt veel minder stof nodig.
  • Met kleine patroondelen werken is gemakkelijker dan met van die grote lappen stof.
  • De pasvorm komt niet zo precies en je hoeft het niet zelf steeds te passen.

Kortom: het pakje zat lekker snel in elkaar! Het meeste werk was waarschijnlijk het juiste formaat vinden voor de stekels. Ik wilde namelijk wel dat ze lekker zacht waren zodat het baby’tje er comfortabel op kon liggen. Bij de kleine stekels zouden het harde proppen worden.

Bij een collega met een klein kindje informeerde ik naar wat de beste sluiting zou zijn en of boord praktisch is. Hij gaf aan dat hij drukknoopjes handig vond en een boord niet per se. Dus ik heb er drukknoopjes opgenaaid. Ik gebruikte een knuffelbeer om het pakje te ‘passen’, waarbij het me opviel dat de mouwen toch een heel stuk korter waren dan de pijpen. Ik heb echter geen idee of baby-ledematen in verhouding staan tot elkaar of niet, dus ik heb het maar zo gelaten.

Een blije dino!

DinopakjeHet was alweer een tijdje geleden dat kleine Amber is geboren en het pakje was natuurlijk op de groei gemaakt. Maar een week geleden ontving ik opeens deze hele leuke foto’s van haar mama!

De mouwen zijn inderdaad te kort, maar verder lijkt het goed te passen. Amber ziet er in ieder geval uit alsof ze er heel blij mee is. En da’s het belangrijkste, toch?!

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik een klein percentage van jouw aankoop. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.