Een tijdje geleden zag ik op Instagram (dankjewel Laura!) iets heel tofs: een pak en een app waarmee je jezelf kunt meten en een 3D-model van jouw lichaam genereert. Ik kwam erachter dat het ZOZO heet en is ontwikkeld door een Japanse ontwerper. De standaard confectiematen die in de modeindustrie gebruikt worden passen namelijk maar een klein aantal lichaamstypes echt goed. Met ZOZO wil deze ontwerper dit probleem aanpakken, zodat iedereen kleding op haar of zijn maat kan kopen.

Om hiervan gebruik te maken heb je een ZOZOSUIT nodig, en de ZOZO app. Het pak is gratis te bestellen, je betaald alleen 5 euro verzendkosten vanuit Duitsland. De app is ook gratis en werkt prima op mijn Motorola Android telefoon (volgens de FAQ zou hij namelijk alleen op iPhones en bepaalde Samsung telefoons werken). Deze blogpost is trouwens niet gesponsord, maar het was me die vijf euro best waard ;)

Wat is de ZOZOSUIT?

zozozuit

Kort gezegd is ZOZOSUIT een gek zwart lycra pak met witte stippen. Omdat de stof zo flexibel is vormt het zich helemaal naar jouw lichaam. Vervolgens zet je je smartphone op het bijgeleverde kartonnen houdertje en zet je de app aan. De app meet vervolgens aan de hand van de stippen jouw afmetingen. Je draait een rondje en op basis van deze maten, genereert de app een 3D-model van jezelf en toont je afmetingen.

zozozuit

Hoe charmant is de ZOZOSUIT?!

Als je Googled op “ZOZOSUIT”  zul je ook zien dat het pak een beetje z’n eigen leven is gaan leiden. Ik denk dat ik de mijne alleen nog zal dragen tijdens Halloween, haha!

Overigens: mocht je veel zijn afgevallen of aangekomen, kun je je suit gewoon weer aandoen en opnieuw de foto’s laten maken.

Wat kun je hiermee?

Als je je maten en 3D model hebt, kun je in de webshop kleding kopen. Deze kleding wordt dus helemaal op jouw maat gemaakt. De gebreide trui wordt zelfs via 3D techniek gebreid zodat er geen naden zijn. Er zijn zowel items voor mannen als voor vrouwen, maar eigenlijk zijn alle modellen best wel unisex en basic.

Of deze kledingstukken echt goed passen en goed van kwaliteit zijn, weet ik niet. Ik gebruik de ZOZOSUIT namelijk voor iets anders:

Wat doe ik met ZOZO?

ZOZOSUITIk heb natuurlijk het streven om mijn eigen kleding te maken, dus kleding bestellen is voor mij een no-go.

Ik heb ZOZO gebruikt om heel accuraat mijn lichaam op te kunnen meten. Ik ben namelijk niet zo goed in het precies nemen van mijn maten (al moet ik wel zeggen dat het weinig afwijkt van de maten die ik met de hand heb genomen). En de 3D weergave vind ik echt fantastisch!

Mijn volgende stap is om mijn 3D-lichaampje te gebruiken voor het ontwerpen van kleding. Zo kan ik veel beter zien hoe een kledingstuk op mijn lichaam zal passen.

Als je ook een ZOZOSUIT wilt om je eigen 3D-model te maken, wacht dan niet te lang want volgens dit Bloomberg artikel houdt ZOZO vanaf maart 2019 op met het produceren en rondsturen van de pakken. Snel bij zijn dus!