Bij de “zero waste” filosofie is het de bedoeling om zo min mogelijk afval te produceren, of eigenlijk helemaal geen afval. Dit kan op verschillende manieren toegepast worden, bijvoorbeeld bij productieprocessen in fabrieken.
Maar ook in het huishouden of bij hobby’s zijn er verschillende manieren om dit principe uit te voeren en verantwoord om te gaan met je afval. Zo bestaat er het concept “zero waste sewing”, waarbij je alle stof opmaakt in plaats van dat je na een naaiproject weer een lading nutteloze stofresten in de afvalbak kiepert.
Wat is zero waste fashion?
Bij zero waste fashion, wordt mode gemaakt zonder dat er afval ontstaat. Dit wordt door designers op verschillende manieren nageleefd. Eigenlijk zijn er voornamelijk twee stromingen te vinden: het gebruiken van textielresten, of een lap stof zo knippen dat er geen stof overblijft.
Bij de eerste variant, het gebruiken van textielresten, wordt er gebruik gemaakt van kleine lapjes die zijn blijven liggen na de creatie van een kledingstuk. Deze lapjes worden samen gestikt en zo ontstaat er een nieuwe patchwork stof. Een voorbeeld hiervan is de mode van Zero Waste Daniel. Deze Amerikaanse designer gebruikt textielafval van andere bedrijven om daar een hele nieuwe stof van te maken. Hij maakt veelal kleurrijke creaties met details die in het oog springen, maar hij heeft ook mooie subtiele creaties waarbij je eigenlijk niet het idee hebt dat er iets bijzonders gaande is met de kleding.
Het tweede soort designers zorgt ervoor dat bij het knippen van de stof geen enkel restje stof overblijft. Misschien herken je wel dat er toch altijd wel minimaal een handjevol stofrestjes blijft liggen wanneer je een kledingstuk hebt gemaakt. De ontwerpers maken hun patronen zo dat elk hoekje van de stof benut wordt. Sommigen maken de afgeknipte resten stof op met accessoires. En bijpassende haarband of scrunchie bij je kleding is toch ook erg leuk? Een aantal van dit type designers en hele mooie voorbeelden kun je op Eluxe Magazine vinden.
Zero waste sewing: zelf toepassen
Patchwork kleding
Hopelijk begint het bij jou ook een beetje te kriebelen om verantwoord met je afval om te gaan! Bij mij in ieder geval wel, dus ik heb een aantal bronnen verzameld om ook zelf aan de slag te gaan!
Allereerst: Lauren van Elbe Textiles heeft een fantastisch (en hilarisch) artikel geschreven over hoe je een jurk van allemaal lapjes (patchwork) kunt maken: Patchwork Clothing – Scrap Busting 101. Ze maakt hiervoor gebruik van kleine lapjes in allerhande soorten maten. Ik vind het resultaat echt fantastisch, vooral met een kleurenschema wat zo goed bij elkaar past.
Een andere manier om een patchwork jurk te maken vind je op het blog van Cintia. Zij gaat juist voor een heel vrolijk kleurenschema en een strakkere structuur van de lapjes.
Mocht patchwork kleding toch niet zo jouw ding zijn om te dragen: je kunt deze techniek ook op kussens of accessoires toepassen, of juist kussens opvullen met allemaal kleine lapjes.
Zero waste sewing patronen
Er zijn verschillende patroonontwerpers die zich hebben gespecialiseerd in het maken van zero waste patronen. Deze patronen zijn dus zo gemaakt dat je geen enkel stukje stof overhoudt!
- Maynard jurk van Elbe Textiles. Op hun site vind je ook een gratis tutorial voor het maken van een zero waste kimono
- Vijf verschillende zero waste kledingpatronen van Birgitta Helmersson
- Bloome Blouse en Terra Top van Sew Natural (in het Nederlands)
- Verschillende gratis patronen van MILAN AV-JC (de cirkeljurk vind ik fantastisch!)
- Make Use: een aantal gratis patronen met de instructies op verschillende manieren uitgelegd.
- Twee gratis zero waste patronen van Schnittchen.
Wil je meer lezen over hoe je duurzaam om kunt gaan met naaien en stoffen? Bekijk dan alle artikelen in de categorie Duurzaamheid.
Wat leuk dat je een artikel hier over schrijft! Ga misschien wel wat proberen. Lijkt me heel leuk om te zien als jij een van deze patronen maakt..
Ik verzamel nu al mijn restjes om er ooit een knuffel of zo van te maken. Maar patchwork lijkt me ook erg leuk om te proberen.
Dankjewel! Knuffels lijken me ook uitstekende restverwerking :) Er zaten wel een paar patronen tussen die me leuk lijken om te maken, al vind ik wel dat sommigen er best vormloos uitzien ;)
Sommige zijn idd wat vormloos.. maar dat is misschien ook wel logisch met no waste patronen.
Ik maak van restjes icm een oude molton snoerenpoetsers / wasbare billendoekjes. Allemaal willekeurige vormen, werkt heel goed!
Ik krijg hier echt inspiratie van!
Persoonlijk baal ik er altijd een beetje van, als je van een supermooi stofje allemaal stukjes overhoudt, waar je net niks mee kunt.
De terra en bloome van sew natural ga ik eens goed naar kijken!
Leuk om te horen Nynke! Inderdaad, ik vind dat ook altijd vervelend, want wegdoen vind ik zonde maar er kan maar zo weinig mee gedaan worden. De volgende keer ga ik toch eens kijken of ik het leuk kan combineren tot een patchwork kledingstuk.
Leuke post. Zelf ben ik een quilt aan het maken van de restjes omdat ik het zonde vind om het weg te gooien. De zero waste patronen kende ik niet dus weer wat geleerd.
Wat leuk! Zelf ben ik niet zo van het quilten (weet niet zo goed wat ik zou maken) maar ik zie vaak wel mooie projecten langskomen :)
Criswoodsews heeft ook leuke zero waste patronen! De envelopdress lijkt me erg gaaf!
Door jouw artikel kijk ik oneens heel anders naar naaipatronen!
Dankjewel voor de tip! Ik ga een kijkje nemen bij Criswoodsews :)