De weg naar een zelfgemaakte garderobe

Tijdens het dragen van mijn zelfgemaakte kleding tijdens de hele maand mei, heb ik een besluit genomen: ik wil een hele zelfgemaakte garderobe. Nou ja, een garderobe voor bovenkleding, lingerie, sokken en panty’s begin ik (nog) niet aan. Omdat je niet van de ene dag op de andere je hele kledingkast kunt vervangen, wordt het een meerjarenplan. De laatste tijd heb ik veel research gedaan en nagedacht en heb ik een plan uitgestippeld.

Waarom wil ik een zelfgemaakte garderobe?

Da’s een heel goede vraag. Ik kwam uit op twee redenen, eentje voor mezelf en eentje voor de wereld:

1) Ik heb graag een doel bij het maken van kleding

Zelf kleding maken is een grote passie van me waar ik veel voldoening uithaal. Natuurlijk kan ik ladingen Moneta-jurkjes maken voor de leuk, maar ik ben nu op het punt gekomen dat ik het fijn vind om in een bepaalde richting, naar een bepaald doel te werken. En ik vind het supertof om te kunnen zeggen dat ik mijn hele garderobe zelfgemaakt heb!

2) Ik doe niet meer mee aan de kledingindustrie

Dat de kledingindustrie compleet verrot is, moge duidelijk zijn. Er komt steeds meer aan het licht over de slechte en oneerlijke arbeidsomstandigheden, vervuiling en corruptie. In mijn dagelijks leven ben ik niet veel bezig met duurzaamheid. Natuurlijk, ik scheid mijn afval en ik ben blij met de zonnepanelen op ons dak. Maar ik ben niet actief op zoek naar duurzamere alternatieven. Ik geloof echter wel in alle kleine beetjes helpen.

Ik vraag me echter al lang af hoe duurzaam het is om je eigen kleding te maken. Want de stoffen, daarvan weet ik bijna nooit waar ze vandaan komen en dit wordt bijvoorbeeld op stoffenmarkten ook vrijwel niet vermeld. Of het dus onder goede arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd, én het milieu niet belast wordt, is mij niet duidelijk. Wel koop ik vaak stoffen die ‘overblijven’, en anders vernietigd zouden worden. De duurzaamheid van zelfgemaakte kleding is een vraagstuk waar ik me beter in wil gaan verdiepen.

Maar voor nu kan ik in ieder geval zeggen dat niemand voor mij in een gore textielfabriek kleding in elkaar aan het naaien is voor een paar centen per uur.

Het stappenplan voor een zelfgemaakte garderobe

Maar hoe ga ik dat nu aanpakken? Want meteen alles weggooien wat ik ooit heb gekocht en er iets voor in de plaats maken, is nu ook niet bepaald duurzaam. Ik denk dat ik wel een aantal jaren nodig heb voordat het me lukt om alles te vervangen. Dus om uiteindelijk op een geheel zelfgemaakte garderobe uit te komen, heb ik de volgende stappen bedacht:

1) Geen nieuwe kleding meer kopen!

Deze is lekker voor de hand liggend en ‘duhhhhh’, maar toch wil ik hem benoemen. Sinds dat ik kleding maak, koop ik steeds minder kleding in de winkels. Ik geloof dat het laatste wat ik heb gekocht, jeans zijn geweest en daarvoor een parka voor ons tripje naar Schotland. Praktische kledingstukken die ik echt ‘nodig’ vond en ik zelf (nog) niet gemakkelijk kan maken.

Maar als ik nu een winkel in ga denk ik altijd “dat kan ik zelf ook gewoon maken”. Dus dat ga ik voor zover het mogelijk is, gewoon doen!

2) Bepalen van mijn stijl

Om tot een zelfgemaakte garderobe te komen waarvan ik de items ook echt allemaal draag, vind ik het belangrijk een goed beeld van mijn stijl te hebben.

Volgens mij voorkom je daarmee twee dingen: het idee dat je ‘s ochtends voor je volle kledingkast staat maar nog steeds het idee hebt dat je niks hebt om aan te doen. En je voorkomt op deze manier miskopen (in mijn geval van stof). Vroeger was ik tragisch goed in miskopen doen, maar sinds ik me bewuster ben van mijn eigen stijl gaat dat een stuk beter.

Jaren terug heb ik met mijn moeder al eens een kleuren- en kledinganalyse laten doen. Ik kreeg toen een foldertje mee met de kleuren die bij mij passen (volgens mij ben ik warm – gedempt – diep).

Een jaar of twee geleden volgde ik de Wardrobe Architect series van het Collette blog. Daarbij kwam ik ook tot een hoop inzichten die nu, twee jaar later, ook nog steeds relevant voor mij zijn. Ik schreef er destijds ook een blogpost over: Je eigen kledingstijl ontdekken.

3) Opruimen kledingkast

Een paar weken geleden heb ik alles uit mijn kledingkast(en) gesleurd en grondig opgeruimd. En, ik heb daarbij alles bijgehouden om extra inzicht te krijgen. Ik dacht altijd dat ik niet bij die groep mensen hoorde die “gemiddeld 200 kledingstukken heeft”. Maar wat bleek, ik had exact 200 stuks (boven)kleding. En dat waren alleen de gekochte items, de zelfgemaakte zijn daar niet eens in meegeteld. Meten = weten!

Kledingkast opruimen

1 deeltje van mijn kast, voor het opruimen.

Ik haalde mijn inspiratie voor de grote opruim-actie naast Marie Kondo’s boek ook uit artikelen die ik heb gelezen over een Capsule Wardrobe. Zo werd het voor mij gemakkelijker om afscheid te nemen van kledingstukken waar ik toch weinig mee blijk te hebben. Er zaten behoorlijk wat eye-openers tussen, en ik schreef er dit artikel over: De grote kledingkastopruimactie.

Maar om de ‘stand’ alvast vast te leggen: op het moment heb ik 151 kledingstukken, waarvan 51 zelfgemaakte. Dat is al 30 procent!

4) De missende items ontdekken en naaiplanningen maken

Bij het opruimen heb ik verschillende kledingstukken weggedaan omdat ze versleten of niet meer mooi waren. Elke keer als ik dacht “zo’n kledingstuk kan ik nog steeds goed gebruiken”, heb ik bijgehouden wat voor type kledingstuk ik daarvoor in de plaats zelf kan maken.

Ik ga deze items in mijn naaiplanningen verwerken. Ik heb gemerkt dat ik dit jaar de Make Nine challenge toch niet zo handig vind om mijn naaiprojecten te plannen en dat ik liever per seizoen een planning maak.

What’s next?

Sowieso moet ik nog een stukje kledingkast opruimen: mijn dressoir waar ik mijn nachtkleding, ondergoed en sportkleding bewaar. Na de zomer wil ik een concrete planning gaan maken van mijn najaarsgarderobe, net zoals ik vorig jaar heb gedaan.

Volgend jaar wil ik weer een telling houden en dan kijken hoe ver ik ben opgeschoten met het vervangen van mijn gekochte kledingstukken met zelfgemaakte. En ja, ik realiseer me dat dat best wel wat minder mag zijn dan 175!

Wil jij ook je kledingkast verduurzamen maar maak je zelf geen kleding? Check dan deze post van The Green Guide voor fijne tips: Wat is duurzame kleding?