Ik volg een flink aantal naaiblogs voor tips, maar ook om inspiratie op te doen. Een van deze blogs is Sewingridd, het blog van Ingrid. Een tijdje geleden plaatste ze een blog over haar nieuwe maxi-jurk, gemaakt met het Catalina patroon van Blank Slate Patterns. Ik vond ‘m erg geslaagd. Voor de zomer kon ik nog wel wat leuke jurkjes gebruiken, dus toen Ingrid een weggeefactie organiseerde, heb ik me aangemeld. Ik win niet zo vaak iets, dus ik was erg blij toen ik een mailtje kreeg dat ik was uitgeloot!

Vooraf wil ik alvast het volgende zeggen: dit is het állercomfortabelste jurkje dat ik OOIT heb gehad en ik wil ‘m nóóit meer uit doen!!!

De Catalina-jurk

De Catalina-jurk is beschikbaar in twee versies en je kunt hem in verschillende lengtes maken. Het verschil zit hem in het lijfje. Je kunt voor een aangeknipt kapmouwtje kiezen, of de tanktop versie met smalle bandjes. Eerst was ik van plan om de tank-versie te maken, maar nadat ik een aantal versies van andere naaisters had bekeken, vond ik toch dat die met kapmouwtjes leuker is. Bovendien scheelt het maar een paar centimeter en zou ik ‘m alsnog kunnen aanpassen als het me niet beviel. Ik hou er wel van om een slag om de arm te houden.

Qua lengte heb je ook verschillende opties. Standaard kun je al kiezen tussen een boven- of onder-de-knie versie, of hem veranderen in een maxi-jurk. Naast al deze variaties heeft het jurkje voor mij een extra pluspunt: zakken!

Ik moet zeggen dat de instructies en het patroon echt ontzettend fijn waren om mee te werken. Allereerst wordt er duidelijk aangegeven welke pagina’s je moet printen voor je gekozen versie en je maat. Vaak vind ik dat ik veel extra papier verspil omdat de grootste maten niet op mij van toepassing zijn. Daarnaast hoef je niet alle A4’tjes bij te knippen (kwam snuggere ik ook pas halverwege achter, helaas). Ook de instructies zijn erg duidelijk, met lijntekeningen.

De stof

Naast de opties in het patroon, kun je kiezen voor een geweven stof (zonder rek) of een gebreide (met rek). Dat vind ik best bijzonder, want meestal heb je bij een niet-rekkende stof meer stof nodig om het comfortabel te kunnen dragen. Ik denk dat dit komt vanwege het elastiek in de taille.

Ik wilde er een typisch zomerjurkje van maken en daarvoor had ik een ‘crushed jersey’ stofje liggen van Budgetstoffen.nl, wat ik op het Stoffenspektakel had gekocht. Wat ‘crushed’ precies inhoudt weet ik niet, maar het heeft in ieder geval een structuurtje met horizontale en verticale lijntjes, al zie je dat alleen aan de achterkant van de stof. Het is heel zacht, dus het leek me een fijne stof voor een zomerjurk.

De constructie

Het enige wat voor mij niet duidelijk was, maar dat komt vooral omdat ik waarschijnlijk gewoon weer eens te snel wilde, is dat het voor- en achterpand van de rok hetzelfde patroondeel gebruikt. Alleen is er een aanpassing voor de zakken. Ik had per ongeluk ook zakken aan de achterkant geknipt, dus ik moest het achterpand opnieuw maken. Oeps!

De ‘tunnel’ waar het elastiek in gaat, wordt een beetje vreemd gemaakt. Alhoewel, ik had nog nooit een tunnel zo gemaakt dus misschien is het een heel gangbare manier maar ben ik er gewoon niet bekend mee. Je moet eerst de rok rimpelen, dan hem aan het lijfje naaien, en dan het overschot vastnaaien zodat er een tunnel ontstaat. Door de rimpels en het toch best wel fladderige stofje, ging dit niet heel goed… Echter zijn de stof en het model heel ‘vergevingsgezind’, dus niemand die het ziet (hoop ik dan maar). Ik had gelukkig nog een stuk elastiek van het juiste formaat in m’n voorraad. Vreemd genoeg heb ik meters elastiek maar erg weinig met een breedte van 1,2 centimeter.

Catalina

De voor-en-na collage voor op Instagram.

Qua lengte had ik voor de korte versie boven de knie gekozen, maar bij mij viel ie tot halverwege m’n kuit. Ik ben tenslotte ook maar 1,63. Het zag er echt uit als een “beppe-jurk” met het bloemetjespatroon. Ik hou in principe wel van een midi-lengte (zoals bij deze rok!), maar met deze stof was het echt geen gezicht. Ik heb er dus een flink stuk afgeknipt.

Voor de afwerking van de halsopening heb ik een klein boordje gemaakt zoals bij een t-shirt. Eigenlijk moest ik het afwerken met biais-band, maar ik vond de halsopening erg royaal. De mouwen heb ik wel met elastisch biaisband afgewerkt.

Het resultaat

Dit keer waren er een aantal dingen die nieuw voor me waren. Qua zakken heb ik eigenlijk alleen nog maar zakken in de zijnaad gemaakt. Dit vind ik een heel leuke variant en bleek ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het maken van de tunnel voor het elastiek was ook nieuw. Ik heb dus best wel wat nieuws geleerd!

De pasvorm is niet ultiem, aan de zijkant van het lijfje heb ik best wel veel stof over. Ik weet eigenlijk niet of het zo hoort, of dat ik beter een kleinere maat had kunnen nemen. Ik denk dat ik dat voor de volgende keer wel ga proberen. Voor een minder soepelvallende stof lijkt het me wel een must.

Het jurkje zit echt heerlijk en ik ben er heel blij mee! Eigenlijk is het een soort van “secret pyjama”; het lijkt alsof je de moeite hebt gedaan om je ‘s ochtends aan te kleden, maar stiekem zit het net zo lekker als je pyjama. De crushed jersey is dan ook de ultieme keuze voor dit model. Toen ie af was heb ik ‘m stiekem meteen twee dagen achter elkaar gedragen. Ik moet nog wel wennen aan het printje, want ik ben niet gewend aan zulk soort vrouwelijke, roze bloemenprintjes. Helaas lukte het me net niet om hem op tijd voor vakantie af te krijgen, maar hopelijk blijft het weer nog lang zo zomers zodat ik mijn Catalina lekker vaak kan dragen.