De laatste tijd kom ik veel blogjes tegen over nieuwe huizen, klussen en verhuizen. Omdat ons nieuwbouwhuis (hopelijk!) binnen een paar maandjes opgeleverd wordt, besloot ik om ook een blog te wijden aan ons fantastische nieuwe huis!

Maar serieus jongens, is iedereen opeens aan het verhuizen of net naar hun nieuwe woning verhuisd? Ik bedoel: LauraAylaBentheIreneBente en Shifra zijn allemaal in stadia van verhuizen, huizen inrichten of opknappen. Is het een bloggertrend geworden? ;)

nieuwbouw huis

Zo komt de wijk eruit te zien!

Het voortraject: de kaswoning

Ongeveer anderhalf jaar geleden waren mijn vriend en ik bezig met een heel ander nieuwbouwproject, namelijk een CPO-traject (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap- waarbij je dus als bewoners de projectleider bent) voor een kaswoning. Een watte? Een woning die in een kas zit, waardoor je een binnenwoning hebt, maar ook een buitenwoning met terrassen waarop je 9 maanden in het jaar kunt zitten. Wij houden ontzettend veel van licht en ruimte, dus dit leek ons perfect!

Helaas ging er het één en ander mis bij de calculatie en vielen de prijzen veel hoger uit. Wegens de onbetaalbaarheid viel de kas toen in diggelen (pun intended) en bleef er een zelfbouwwoning over waar we eigenlijk niet meer achter stonden. Na veel wikken en wegen, hebben we ons toen teruggetrokken uit de vereniging. Gelukkig was er al snel een ander stel gevonden dat ons kavel en het ontwerp wilde overnemen.

Vervolgens gingen we op zoek naar andere nieuwbouwprojecten en ook naar bestaande woningen. We gingen wat huizen bezichtigen en melden ons aan voor nieuwbouwprojecten in steden/dorpen waar we wilden wonen.

Waarom nieuwbouw?

Ik hoor veel negatieve geluiden over nieuwbouwhuizen en vinexwijken in het algemeen. Het wordt vooral als “sfeerloos” en “karakterloos” bestempeld. De mensen die dit roepen hebben vast alle vinexwijken in Nederland bezocht om zo hun mening te kunnen vormen. ;)

Zelf heb ik vooral ervaring met het wonen in een oud huis. Dan hebben we het over een jaren 30 woning. “Heel karakteristiek” natuurlijk, maar wel met kromme muren, vierkante spijkers, tochtige ruimtes, kleine ramen, krakende vloeren, beesten in het plafond en ontzettend veel onderhoud. Mijn ouders moesten bijna elk jaar wel iets verbouwen of opknappen aan hun woning. Maar ja, als dat je ding is: be my guest ;)

Niet alleen vanwege het onderhoud wilden we een nieuwbouwhuis maar ook omdat je bij de bouw nog veel keuzes kunt maken. We konden dan wel geen kaswoning bouwen, maar dan wilden we wel veel ramen en licht.

 

nieuwbouwhuis

Ons huis in maart.

Ons huis

We hebben ons in het voorjaar van 2016 aangemeld voor dit nieuwbouwproject, maar in eerste instantie werden we niet ingeloot. Maar in augustus, net een paar dagen voordat we met vakantie gingen kregen we een telefoontje dat onze derde gekozen optie toch beschikbaar kwam. Hadden we nog belangstelling?

Nou, dat hadden we wel! Het was onze derde optie omdat de tuin een stuk kleiner was en de ligging (qua zon) niet perfect. We besloten om er toch voor te gaan en tekenden het contract in september. In november startte de bouw. Ons huis ligt aan het einde van een doodlopende straat en aan het water. We kijken uit over water (en daar achter een woonwijk met poepdure huizen) en een bosrand. Oftewel: een schitterend uitzicht!

 

nieuwbouwhuis

Ons huis een week later! De verdiepingen zaten er in no-time op, maar we waren nog wel een tijdje dakloos ;)

De opties

Bij een nieuwbouwhuis krijg je van de aannemer een lijst met alle opties waarvan je gebruik kunt maken (natuurlijk hangt wel aan vrijwel alles een prijskaartje). We hebben er allereerst voor gekozen om de woonkamer en keuken om te draaien. In de avond komt de zon aan de voorkant van het huis en omdat we beide avondmensen zijn, vinden we het fijn dat we ‘s avonds licht hebben in onze woonkamer. Door het omdraaien werd de woonkamer wel vrij klein en de keuken behoorlijk groot.

 

nieuwbouwhuis

De toekomstige keuken. Om de hoek zit nog een groot stuk.

We hebben er vervolgens voor gekozen om de woonkamer groter te maken met een brede erker die van plafond tot vloer uit glas bestaat. Zo hebben we niet alleen meer ruimte, maar ook veel meer licht! In de keuken kozen we voor een (geheel vrijstaand) keukeneiland, want we zwemmen daar toch in de ruimte. We hebben ook gekozen voor een langere hal met een extra hoekje er in, zodat er wat meer ‘vorm’ ontstaat in plaats van één grote ruimte waarbij de meubels raar rondzweven.

Een paar ramen hebben we ook laten vergroten. In de master bedroom hebben we een extra muurtje laten plaatsen zodat we een inloopkast hebben, yay! Eigenlijk wordt het een soort van doorloopkast, want als je binnenkomt ga je de kast in als je rechtdoor loopt, maar de slaapkamer in als je meteen rechts gaat. We gaan een gordijn of zoiets voor de doorgang hangen, zodat ik ‘s ochtends (ik sta 1,5 uur eerder op dan mijn vriend) het licht aan kan doen en me aankleden zonder dat ik hem stoor.

 

nieuwbouwhuis

De toekomstige woonkamer met erker

Keuzes maken…

Als ik er aan denk word ik een beetje zenuwachtig, want het voelt alsof de oplevering snel dichterbij komt en we moeten nog veel keuzes maken. Want in een nieuwbouwhuis is natuurlijk alles nieuw, dus je kunt niet zeggen “oh, laat de muur nog maar even zo, ook al is het niet mijn smaak”, want er zit helemaal niets op de muur. De keuken en badkamer hebben we al bijna helemaal uitgekozen, maar we moeten nog een vloer en behang (want en nieuwe woning kun je kennelijk niet stucen want dan krijg je barsten) voor alle ruimtes uitkiezen. Ook hebben we verschillende nieuwe meubels nodig, want ons huidige interieur bestaat uit een mix tussen de meubels van mijn vriend en mij en dat kan straks echt niet meer in ons nieuwe huis!

Daarnaast hebben we besloten om meteen na de oplevering een dakkapel te plaatsen op de zolder. We konden ook kiezen voor een dakkapel bij de hoofdaannemer van het nieuwbouwproject, maar deze vonden we te klein en superduur. Kennelijk is het vrij gebruikelijk dat de hoofdaannemer bij nieuwbouw de hoofdprijs vraagt voor een dakkapel en dat je beter achteraf met een andere aannemer kunt verbouwen. Omdat we toch de zolder gaan verbouwen, hebben we ook besloten om meteen dakramen aan de voorkant van de woning te plaatsen. Dit mag gelukkig allemaal vergunningsvrij. Omdat we natuurlijk de mooiste dakkapel en ramen willen voor de beste prijs, gaan we bij verschillende dakkapelbedrijven langs. Mijn vocabulaire bestaat tegenwoordig uit woorden zoals ubiflex, keralit, rabatdelen, enzovoorts…

 

nieuwbouwhuis

Onze slaapkamer. Helaas zijn foto’s van nieuwbouwwoningen nogal saai.

De kijkmiddag

Een weekje terug mochten we voor het eerst binnenkijken. We hebben de buitenkant natuurlijk veel bewonderd, maar nu mochten we echt naar binnen! En wauw, wat een prachtige woonkamer! Ik ben echt ontzettend blij dat we voor alle extra opties zijn gegaan, want daardoor is het veel karakteristieker, lichter en ruimtelijker geworden. De tuin blijkt gelukkig meer zon te krijgen dan verwacht en aan de zijkant van het huis is de tuin ook groter dan we eerder hadden ingeschat.

Ook boven is het mooi, met lekker veel licht. De inloopkast ziet er alleen uit als een raar donker strafhok, haha! Maar straks met de juiste verlichting ziet dat er veel mooier uit. Op zolder hebben we een zee van ruimte. We hebben bij de buren gekeken die al een dakkapel hebben en ik kan niet wachten totdat de onze er op zit zodat we een gigantische en lichte zolder hebben!

 

nieuwbouwhuis, zolder

Onze gigantische zolder!

De oplevering

Vandaag kregen we net de brief dat het nog zo’n 2 maanden gaat duren. IK KAN NIET WACHTEN!!! Hopelijk krijgen we half-juli de sleutel, wat net voor de bouwvak zal zijn. Tot dan hebben we nog heel veel keuzes te maken!

Mocht iemand nog handige tips hebben voor het verhuizen, of winkels voor mooi behang of vloeren, dan hoor ik het graag :)