Voor onze vakantie naar Rome (waar het 30+ graden zou zijn), kwam ik erachter dat ik maar weinig mouwloze zomerjurkjes heb. Gelukkig had ik nog een paar dagen voor we zouden vertrekken, dus ik zocht een patroon voor een comfortabel, mouwloos jurkje. Zoals gewoonlijk werd het weer een spoedklus op de avond voor vertrek, maar dat hoort er zo langzamerhand wel een beetje bij ;)

De Coco-jurk van Patty Doo

Coco Patty Doo

© Patty Doo

Al snel vond ik een geschikt patroon: de Coco-jurk van het Duitse patroonbedrijf Patty Doo. Eerst zou ik één van de andere twee varianten maken, maar uiteindelijk ging ik toch voor de versie met een haltertop want die leek me het luchtigste. Eigenlijk bevat het patroon alleen drie verschillende lijfjes; de rok teken je zelf want dat is gewoon een rechthoek.

Ik kwam Patty Doo een tijdje geleden tegen en moet zeggen dat ik veel patronen erg leuk vind. En, ze kosten slechts 3 euro per stuk. Bij veel patroonbedrijven betaal je al snel minimaal 8 euro voor een patroon, dus dit vind ik een koopje. Het patroon is alleen uitgebracht in het Duits, maar op de patroondelen staan de aanwijzingen wel in het Engels. Er is ook een video voor de instructies en omdat het toch een andere taal betrof, vond ik dat dit keer handig. Normaal heb ik echt het geduld niet om video’s te kijken.

Duitse naai-terminologie

Ik moest best wel lachen om de Duitse terminologie in het patroon. Is “Knipse” (knipje) niet superschattig?! Hij kwam meteen in mijn top 10 Favoriete Duitse woorden naast “farbenfroh” en “kuhlschrank”! Ook “rechts auf rechts” (goede kanten op elkaar) is een favoriet.

Maar de allergrappigste Duitse term vind ik “vokuhila”. Dat duidt namelijk op een rok met een hoog-laag zoom. In het Nederlands hebben we daar niet eens een term voor! Ik ging googlen wat dat betekende, en kwam uit op de termen “vorne kurz, hinten lang”. Kortom: van voren kort, van achter lang. Maar deze term wordt niet alleen voor rokken gebruikt, maar ook voor kapsels! De vreselijke matjes zijn ook vokuhila’s, hahaha! Dus als je wilt lachen over vreselijke kapsels: Google vokuhila ;)

Dunne blauwe tricot

De stof voor deze jurk kocht ik een paar weken geleden op de lapjesmarkt in Utrecht. Het is een soort tricot (denk viscosetricot) in donkerblauw met kleine witte streepjes. De stof is lekker dun, en ook heerlijk zacht.

Bij Driessen Stoffen vond ik soortgelijke stof in andere kleurstellingen. Zij noemen het Tricot dun melange.

Constructie

De jurk neemt helemaal niet zoveel stof, wat ook niet zo gek is bij zo’n klein lijfje. Eigenlijk hoor je het lijfje te voeren (je neemt de stof dubbel) maar omdat ik voor een koel jurkje ging, heb ik dat niet gedaan en de armsgaten gewoon met een strookje stof afgewerkt.

Het bandje maakte ik van een dun strookje dubbelgevouwen zwarte viscose. Je kunt ook een koordje of iets dergelijks gebruiken, maar dit vind ik prettiger dragen.

De jurk was bijna af toen ik hem paste… En toen kwam ik erachter dat de taille best laag hing. Het valt me wel vaker op bij Patty Doo patronen dat ze een lage taille hebben. Het doet mij altijd denken aan de mode van de jaren ‘20. Het maakt mij in ieder geval heel ‘vierkant’ qua taille.

Omdat we al bijna op vakantie gingen, had ik geen tijd meer om hem uit elkaar te halen en het lijfje in te korten. Ik heb daarom een flink stuk onderaan het lijfje dubbelgevouwen, zodat er een tunne ontstond. Ik heb er elastiek ingeregen en de bovenkant vastgezet. Tijdens onze vakantie ging dat prima, maar daarna heb ik hem toch maar weer uit elkaar gehaald en het netjes ingekort. Ook maakte ik het elastiek een flink stuk strakker.

Omdat de voor en achterkant bijna gelijk zijn, naaide ik mijn eigen kledinglabeltje weer aan de binnenkant.

Coco van Patty Doo als vakantiejurkje

Ik kan niet zeggen dat dit mijn mooiste jurkje ooit is… Ik denk zelfs dat door het korter maken het goed mogelijk is dat de zoom niet meer helemaal recht is. Ik kan me er echter niet zo druk over maken, want het jurkje doet precies wat ik wil: hij draagt lekker luchtig maar ook ontzettend comfortabel! Wat mij betreft dus een geslaagd vakantiejurkje!